Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Recept na domácí klobásy

Od: domovnik* odpovědí: 3 změna:

Právě jsem dostal chut na nějaké ostřejší domácí klobásy,poradte někdo recept,mám 50 let a jedl jsem jedmou v životě domácí klobásy,to jem dopadl co? Ale i bych koupil nějaké dobré.Děláte někdo dom.klobásy?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

papene*
hodnocení

1x
Domácké klobásy4,5 kilogramu vepřového, 0,5 kilogramu libového hovězího, 130 gramů soli, 3 lžíce cukru, 30 gramů pepře, 8 stroužků česneku, sklenička hořčiceMaso umeleme na hrubo v mlýnku na maso, pečlivě promícháme se všemi surovinami (jestli je maso hodně suché, tak přidáme do směsi 1 kilogram slaniny nakrájené na drobné kostičky) a odložíme na chladné místo odstát celou jednu noc. Poté plníme do střívek (můžeme nechat ještě chvíli poviset) a udíme. kucharka-recepty.com/... klobásyKaždá klobása musí obsahovat hovězí nebo skopové maso, které hmotu spojí. Do klobás dávám hovězí přední. Většina receptů doporučuje maso pomlít a naložit, to já nedělám, vše udělám v jednom dni.Suroviny: na pět kilo klobás: kilo hovězího předního, čtyři kila prorostlého vepřového (já dávám bůček a trošku něčeho libovějšího _ v klobáse musí být tuk, jinak je suchá), hodně sladké papriky, podle chuti pálivé, pepř, drcený kmín, sůl, může být i palička česneku.Příprava: Hovězí jemně pomeleme (díry velké 2 mm) (odborně říkáme, že maso protočíme před desku s otvory 2 mm), vepřové naopak na velmi hrubo (otvory 1 cm). Ve velké nádobě mícháme hovězí se dvěma nebo třemi deci vody, se solí a s kořením, až je vše rozmíchané. Přidáme vepřové a dále mícháme, kořeníme, solíme a ochutnáváme (ano, syrové maso, je výborné), až jsme s chutí spokojeni. Měli bychom to trochu překořenit a přesolit, hodně se to vstřebá. Je dobré, když jeden člověk míchá a druhý koření a ochutnává.Mezitím si připraváme střeva, my ta naše solená dáme na chvíli do vlažné vody.Směs plníme do střev. My na to máme takové udělátko, které se nasadí na mlýnek a točením se do řine do střeva. Konce zavazujeme. Tím nám vznikne několikametrová klobása. Když chceme mít menší, což chceme, vždy po 20-30ti centimetrech střevo otočíme a tím zaškrtíme. Dáme je na hole nebo na háky a zavěsíme do vyhřáté udírny. Udíme asi 8 hodin na asi asi 80 °C. Jestli jsou klobásy hotové či nikoli, poznáme podle barvy a podle chuti.Klobásy jsou, jasná věc, nejlepší ihned po vytažení z udírny. To je vám dobrota...Všimněte si, že v receptu není rychlosůl, ledek, glutaman ani podobné mory. Prostě maso, sůl koření. To dělá tu výbornou chuť.Ostatní druhy klobás jsou variací na tento recept. Třeba vepřové nemelete ale krájíte na nudličky nebo kostičky. Zvolíte jiné koření. Hovězí nahradíte skopovým nebo vepřovou kůží
Recept na domácí klobásy

xoxoxo
hodnocení

0x

chachaaaaa, že by ses jako pozval, jooo? :-P No, u nás nebudou, já chystám brokolici, sem nelez, jinak super recept je zde

labuznik.com/...

celp*
hodnocení

0x

Vypadají fakt pěkně.Musím podotknout,že jsem nikdy jiné maso než vepřové nepoužil.Záleží na propracování směsy.Hold ruční práce je ruční práce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]