Nejste přihlášen/a.
Ahojky já dělám několik druhů ,avšak nejraději hustou drůbeží
velkej hrnec ,jeden až dva kuřecí skelety ,masox,zeleninu kořenovou (mrkev,celer,petržel, vastrouhám na hrubém struhadle ) cibule ,sůl pepř,uvařím oberu maso a dám domácí nudle táta tomu říkal polévka šláp do ní vůl
musí dejt hustá tak že v ní stojí zděračka (až po vystydnutí)
Koupím sáčkovou polévku "vitana". Rozmíchám s příslušným množstvím vody, uvařím, dochutím, naliju do talíře a přikusuji řízek. Aby to nebylo jednotvárné kupuji k řízku různé druhy polévek, protože mám rád pestrou stravu.
Ahoj pratele. Ma velmi oblibena polevka, kterou delame dvakrat do mesice je hovezi se zeleninou a knedlicky. Vlastni postup je tento a jeste pripominam, urcite ji znate a jiste i Vy delate.
Surovinny jsou zelenina - mrkev, petrzel, celer, cibule a cesnesk. Hovezi kost morkova, domaci zavarka a urcite celerovou nat. Zeleninu oskrabu, cibuli oloupu to same cesnek. Vlozim do velkeho hrnce nejprve hovezi kost a cibuli. Osolim a opeprim. To varim tak pul hodiny, pote pridam zeleninu a celerovou nat. Cesnek je treba priliz neprevaret, takze ho do polevky vkladam v mezi case, tech patnact dvacet minut mu staci, vic neni treba. Po dalsi pul hodince tedy zhruba po hodine vareni vyndam vse a vyvar precedim. Zeleninku necham vychladnout, celerovou nat a cibuli odstranim pryc. Mezitim si v precezenem vyvaru ktery dame varit pripravime jiz dopredu nadelane knedlicky, zavarkove. Jejiz pripravu ani nema smysl psat, to jiste znate, ackoliv kazdy mame ty sva kouzla, ze? No a az jsou hotove, do polevky vlozime nakrajenou zeleninu. A je hotovo.
Tato hovezi polevka se zeleninou a knedlicky je opravdu grunt. Je skvela, tak chut te celerove nate je take nezamenitelna, dobrou chut preje Camelot
Zdravím camelote! Chtěla jsem doplnit ke své odpovědi knedíčkovou polévku a koukám, že jste to udělal za mne. Je to tak, to je také jedna z oblíbených. Dělám ji z kuřecích jater - jednou jsem ji omylem namlela z krůtích, ale nebylo to ono. A kuřecí mražená játra jsou všude k mání a nejsou drahá. A ještě poznámku, já snad česnek dávám do každé polévky. Teď mě ani nenapadá, kam bych ho nešoupla. Hezký večer všem! A kdo přihodí recept na rybí polévku? Já dělám klasiku: dám vařit hlavy bez žáber a očiček, všechny ploutve a cibuli, celý pepř. Do této nedávám česnek. :D Vnitřnosti vařím zvlášť a přidávám už do hotové polévky. Raději mám mlíčí, když mám samé jikernačky, část jiker uložím do mrazáku, aby to nebyla samá kulička. Orestuji kořenovou zeleninu, udělám jíšku, zahustím přecezeným vývarem, okořením trochu pepřem a muškátem, něco trochu zeleného a jako přílohu osmaženou housku. Hlavy do polévky neobírám, protože s malými přestávkami se u mne stravují děcka - jak mi to tak přibývá, takže je to bezpečnější.
Pokaždé, když je maso ze starého vola nebo krávy, případně slepice. Výborná je polévka z hlívy ústřičné /falešná dršťkovka/. Ta se ale v papiňáku vařit nemusí.
Jíška (světlá) - mouka hladká, upražená na másle + kapka oleje, zaprášit sladkou červenou paprikou, rozředit potřebným množstvím vody. Cibuli nadrobno, nechat zesklovatět, přidat pokájenou hlívu orestovat a přidat do polévky. Dochutit masoxem nebo vegetou, trošku majoránky /petrželky/ i česnek, jak kdo má rád a samozřejme vše provařit. Postup lze zvolit i jiný s granulovanou jíškou, nasekanou hlívou přímo do vody nebo vývaru + koření a tuk (osmažená cibulka). Možností, variant je více a nic se nemůže pokazit - v jednoduchosti je úspěch.
Maminčin stařyk a taky stryk (stařeček a strýček) byli haviři. A robili na šachtě. Každý den snídali česnečku. Celý život.
Teta do velkého hrnku dala po stroužku česneku utřeného se solí, špetku pepře, lžíci sádla se škvarkama a na kostky nakrájený krajíc chleba. A to celé zalila vařící vodou.
Na šachtu chlapi dostali do bandasky kafe meltu. Někdy černé a někdy, když bylo na mlíko, bílé. Vysoký krajíc chleba a špek.
To bylo v době, kdy se na šachtě nesmělo klít, protože to p-e-r-m-o-n-í-c-i neměli rádi a dělali pak závaly a schválnosti. A chlapi jim tam nechávali kousky chleba a špeku.
A stařyk říkal, že je jednou viděl upíjet to kafe.
Ahoj papene, naši mají rádi drbancovou - tedy polévku s vaječnou jíškou. Udělám v kastrolu se silným dnem (aby se nepřipalovalo) jíšku s hrubou moukou. Zpočátku jsem děla klasickou s hladkou, ale zdá se mi, že hrubá je lepší. Když je jíška zlatavá, vrazím tam 2 vejce a nechám ztuhnout - stále míchám. Zaleji mírně vlažnou vodou a nechám provařit. Přidám zeleninu od Family frost - polévkovou. Je trochu drahá, ale kvalitní. Ochutím masoxem, třeba i dám trochu magi, pepř, drcený kmín hnedka s vejci a špetku muškátu. Něco zeleného a je rychlá i fakt dobrá. Stejně jako dráček dělám kuřecí - zrovna mám na stole připravené těsto na strouhání - nudle se mi nechce dělat, ale ono to není o nic moc snažší. No česnečka na tuto dobu je vynikající, přidávám brambory a naši si dávají strouhaný sýr (já raději pár škvarků). Topinky jsou nutné bez debat. Potom máme rádi čočkovku - samozřejmě také se spoustou zeleniny. Minulý týden jsem vařila pořádnou babiččinu bramboračku s houbami. Nesmím zapomenout na květákovou, hrachovku, gulášovku a prdelačku (klidně i z prejtu nebo jelítek a krup). Rychlovka je s osmaženou krupicí a zeleninou s vajíčkem. Slepičí nevařím, protože je tučná a to děcka nemusí. I z kuřecí odebírám tuk. Dobrou chuť! A už vidím, že zase bude zle, že děláme večer chutě. :DAle s polévkou to snad zase není tak horké - i když dobrá polévka . . . . U nás se říkalo, že polévka, je grunt a kdo ji nejí ten je špunt! A tak nejsem špunt!
Musím to napravit - miluji domácí dršťkovou.
Tak já tvořím hrachovku z brokolice je to trošku bouda na dceru hrachovku miluje a na brokolici se šklebí postup je naprosto shodný s hrachovkou jen tu brokolici rozmělním na téměř neviditelno a poté v dceři zmizí bez mrknutí oka. Zato ,ale miluje fazolačku ve které stojí lžíce a taková zelňačka s klobásou to se potom neutrhne děťátko od hrnce.
Funguje na 200% papene, jen dítko je potřeba vystrnadit z dohledu. Při nevědomosti mi skutečnost nikdy neprozřela nezapomeň na česnek a je naprosto dokonalá.
Já věděla , že HELP ME pomůže.
Ještě , že jsem po večeři.No dobrá dršťkovka to je věc.Já dělám eintopf.Alespoň tak tomu říkala paní v německu, kde jsem ji jedla.
Zbylé maso z kuřete,pytlík zeleniny(nebo čerstvou)jedno jakou,na kousky brambory,1menší feferonku,sůl a pepř.Podle chuti.Může se přidat masox,bujon,magi nebo vegeta.
Povařit a nakonec přidat špetku kari!To je důležité.
Dobrou chuť a děkuji za recepty.
Zdravím, Papene! Tak, já kuchařka největší neumím nic moc:D , ale co mi chutná, to jsem se ráda naučila. Děláme polévku kvasnicovou. Neděsit se, je vynikající - jen ta příprava je lehce nevoňavá, pak už je to vynikající. Dělá se to snadno. Dá se přiměřeně sádla a na to cibule, dozlatova - kolik kdo má rád, já dávám hodně (jednu velkou na cca litr polívky). Pak se rozdrobí kvasnice a čeká se, až udělají spolu s cibulí takovou kašičku (to je právě ta fáze, kdy to tak oupně nevoní ) - je to taková napěněná kašička, musí se to celou dobu míchat, pozor, aby se to nepřipálilo. Mezitím se dá vařit voda, a až tedy máme cibulokvasnicovou mňačku, zalejeme vroucí vodou (já obvykle vařím litr). No a do tohoto dělám krupicové nočky - celé vajíčko dáme do hrníčku, posolípe popepříme a přidáme krupici - tak akorát, aby to bylo husté, ale pořád ještě míchatelné (obtížně, ale přece) - nesmí to být sypké, ani moc suché (když se stane, ředím mlíkem). Z toho pak pol. lžící namáčenou v té vroucí polívce (aby nelepila) ukrajuju nočky o velikosti 1-1,5 cm (hodně nabydou). Nočky nechávám vařit aspoň 10 min, aby byly opravdu provařené, takže na závěr obvykle dolívám ještě trochu vody, neboť z hrnce lehce vyvře.
Někdo cibuli cedí, já ji v polévce nechávám, chutná mi.
Omlouvám se, že tu nejsou žádné přesné gramáže a minutáže, ale já jak umím jen těch málo věcí, tak než si je psát a papírky ztrácet, tak si vždycky jenom pamatuju zásadní ingredience a pak prostě jenom podle chuti "vařím" (moje babi tvrdí, že je to tak stejně nejlepší
)
Polévka je fakt moc dobrá, kdo nezkusil, neuvěří - příteli jsem napoprvé pro jistotu neřekla, co jí, to až poté, co mu to moc chutnalo :D
doplněno 13.11.09 22:56:Zapomněla jsem napsat, že cibule nakrájená na kostičky (v mém případě na kousíčky, jak to vyjde :D )
Jo, a zapomněla sm ještě, že do nočků kousek másla
Cca před dvěma roky jsem si velmi pochutnala na polévce, ale byla velmi časově náročná - základ 2,5 hoďky šlapat křupavým sněhem stmívajícím se lesem na Rezek . V cílovém místě objednat Krkonošskou česnečku se sýrem a klobásou v pořádném hrnku k tomu nějaký vnitřní otop a stejnou trasou za svitu hvězdiček s patřičným zpožděním zpět.
Brokolicová pol.měla úspěch.Akorát jsem do ní dala na kostičky nakrájenou slaninku.
Ale jen malinko, Malvinko:D
Ahojda papene, předpokládám, že by zmizela i bez slaniny prostě moc rozmazluješ.Mno někdy se to hodí.
Taky je vcelku v kurzu pórková s tou si poradíš jsi šikulka. Polévku z brokovnice jsi zmákla rychle.
Nakrájím na kolečka pór na máslíčku lehce osmahnu , přidám trošku pepře, mrkev,nějaký ten brambor, pokud mám Bambuckou sůl nebo obyč. povařím zajíším. Když mě napadne přidat nějaké koření přihodím. Miluji inovace, abych v té kuchyni občas vydržela což jistě pochopíš.
No dovol asi se urazím. Bambova sůl - výrobce Benkor delikátní originální bylinná směs
píšou tady od posoleného krajíce, přes polévky, do salátu, omáček , na masa i na ryby bez chyby.
složení mořská sůl s jodem, směs kořenové zeleniny, sl. paprika ,sezam, česnek, majoránka, kardamon, koriandr, kurkuma, pepř bílý, zelený, petržel kmín, a směs koření a bylin
Voňavá koření můžu. Mám doma sbírku ,kterou příležítostně rozšiřuji
Domluv se s mami a já ti ji obstarám a pošlu po mesíkovi ooouuu .
Mají ji v Rozmarýně na Smícháči
doplněno 16.11.09 22:06:V Albertu je Minestrone a dýňova z dýně hokkaido tu jsem tedy nezkoušela. Dýně jsou velmi prospěšné, tak potřebuji uzrát a pak se na ni vrhnu, akorát mi každou radost zkazí je v receptu zakysaná smetana s mým nefunkčním enzymem. Člověk aby byl na ty recepty korektor
.
Zapomněla jsem napsat polévka promiń.
www.benkor.cz
Garam masalaTo je ukázka oblíbeného koření pro Papku...
Neblázni - takové obrázky ... pobláznily se mi ted´ chuťové buňky. Tohle si vozíme z Flory Olomouc, tam nikdy neodoláme ( tedy obdobné )
V koření se vyžívám, mám půlku jedné skřínky v lince jen a jen koření. Už se děsně moc těšíme na grilování
Tak Vám přeji, ať se brzy dočkáte krásného počasí vhodného k venkovnímu grilování, aby Vám to koření do té doby neprošlo a nemusel jste ho vyhodit.
Nemám ráda grilování, ale nikomu to neberu.
doplněno 11.02.10 19:46:není to zdravé brrrrrrrrrrr
A co grilované makrely, Kytko? To je přece zdravé.
Ale jsme u polévek. Jednoduchá zelená hrášková. Máslová jížka, zalít vývarem z masoxu nebo zeleninového bujonu, konzerva zeleného hrášku. Dochutit - trocha muškátového oříšku neuškodí. Do hotového dávám zmrazenou petrželku. Tuto mají rády moje vnučky, ale musí být celá zelená - ani trocha červené mrkve tam nesmí být. Prostě - polévka brčálník.
Mě přešla chuť ,když vidím mnohde zaneřáděné grily a na nich se grilující masíčka. Brrrrrrrrrr. to prostě mám žaludek naruby a proto ne! Doma máme elektrický gril, ale málo na něm děláme. To už mám raději klasiku - buřtíka na klacku.
Abych Vás přesvědčila, Kytko o nepřepáleném oleji a čistém grilu a mňamce jak hrom, tak Vás v létě zvu na Moravu na ty grilové makrely na dřevěném uhlí. Budou specielně pro Vás.
možné to je občas mi koření moc rychle mizí ... nepoužívali jste ted mletý kmin? Podezřele rychle došel
Velmi rychlá je cibulačka - nakrájet ne moc nadrobno několik cibulí ( asi tak jedna větší cibule na osobu), dát ji osmažit na trochu oleje, zaprášit trochou hrubé mouky a zalít studenou vodou. Osolit, přidat 1 -2 bobkové listy, povařit, až je cibule měkká, což je opravdu krátká doba. Do talířů nastrouhat sýr - eidam, nivu nebo balkán, jaký kdo má rád - a zalít horkou polévkou. Jěště třeba přidat osmažené houskové kostičky, aby byla sytější. Je moc dobrá, vyzkoušejte!
Já mám rád tarotor, i když to není zrovna teplá polévka a hodí se spíš na léto. Ale jednoduchá a dobrá je.
Do cca litru kyselého mléka (kyšky, kefíru...) nastrouhám okurku, přidám kopr, osolím, naleju lžíci oleje (to je třeba rozmíchat a nejlepší olej bude nepochybně panenský olivový), no a je to. K úplné dokonalsti lze přidat ořechy (nasekané lískové, ale nepochybuji, že třeba pekanové budou také výborné), no a před podáváním by měla být dobře vychlazená; ono se to také rozleží.
Znám ji i pod názvem Tarator a původem je, jak jinak bulharská.
Už se mi nechce v té spoustě receptů hledat, ale byla tady fazolová? Já vím, že ji všichni umíme, ale chtěla jsem dodat zajímavost Když se namočené fazole několikrát slijí a dá se znovu čistá voda a slije se i ta první voda, když zavaří, vypláchne se to, co nadýmá.
Zásmažka na špečku, cibulka, sůl, troška octu, pepře a majoránka. A pak už je to jen čirá dobrota a radost, bez následků.
Holky jedny šikovný,
prosím poradte v jedné soukromé pekárně poblíž hor jsem zahlédla kvásek a tak mě napadlo jako Trautenberka?,,Kérkonošské kyselo,, v životě jsem jej neviděla nejedla zná někdo?
To je nejlepší dobrůtka ,je tisíce receptů. Každý dělá kyselo jinak. A také pokaždé jinak chutná.
Já dám vařit brambory, pokrájené , oloupané a koření /celý pepř, bobkový list , nové koření/ Mám na to takové jako vajíčko na čaj . /že nemusím pak lovit jednotlivá koření z polévky. Do toho se dá kvásek a vaří se, až jsou brambory poloměkké. Pak rozkvrdlám smetanu s hladkou moukou a zahustím a ještě povařím , Můžete dát sušené houby/nemusíte/ .Do hrnečku rozklepnu vejce / množství záleží od množství polévky/ rozmíchám a vliju do polévky . Přisolím ,dám nasekaný kopr a přikyselím dle chuti. K tomu lze si pochutnat na domácích lívancích.
Ale jak říkám co kraj , to jiné kyselo. Takže receptů je mnoho.
MALVINKO POSÍLÁM RECEPTÍK NA KRKONOŠSKÉ KYSELO.CHODÍ NA NĚJ MOJI KAMARÁDI A MŮŽOU SE PO NĚM UTLOUCT.RECEPT JE Z JEDNÉ RESTAURACE Z KRKONOŠ.
POTŘEBUJETE CHLEBOVÝ KVASEK.DÁ SE I UDĚLAT,ALE JE TO PRACNÉ.DAJÍ VÁM HO V KAŽDÉ PEKÁRNĚ.NĚKDY ZADARA,JINDY CHTĚJÍ DVACKUNEZAPOMEŇTE,ŽE POKUD NEBUDETE VAŘIT POLÉVKU HNED,TAK VÁM KVÁSEK POKYNE DÁL.JE TO JAKO V HRNEČKU VAŘ
DOPORUČUJI NECHAT V OTKRYTÉ NÁDOBĚ NA TALÍŘKU V KOMOŘE,NEBO LEDNICI.
200 G CHLEBOVÉHO KVASU
MÁSLO
SUŠENÉ NEBO ZMRAŽENÉ HOUBY
1CIBULE
1 LITR VODY
BRAMBORY VAŘENÉ VE SLUPCE
ŠLEHAČKU
KMÍN,SŮL
VE VLAŽNÉ VODĚ ROZMÍCHÁME KVÁSEK,PŘIDÁME HOUBY(MNOŽSTVÍ ZÁLEŽÍ NA VÁS)SŮL,KMÍN A ZVOLNA VAŘÍME ZA ČASTÉHO NEBO RADĚJI STÁLÉHO MÍCHÁNÍ ASI PŮL HOĎKY(BEZ MÍCHÁNÍ SE PŘIPALUJE)
PŘEDEM UVAŘENÉ BRAMBORY SI OLOUPEME,NAKRÁJÍME NA KOSTIČKY A KE KONCI PŘIDÁME JEN PROHŘÁT.
NA MÁSLE OSMAHNEME CIBULKU,USMAŽÍME VEJCE(JÁ DÁVÁM NA 1PORCI 2 KS)NEMÁME RÁDI MOC ZDRCLÁ,TAKŽE JAK JSTE ZVYKLÍ.NO A JE V PODSTATĚ HOTOVO.
NA KAŽDÝ TALÍŘ DÁM PORCI VAJEC,ZALEJI POLÉVKOU A NEUŠLEHANOU ŠLEHAČKOU(JÁ OSOBNĚ NA POLÉVCE VYKOUZLÍM "ŠNEKA"-ZAČNU VE STŘEDU TALÍŘE A TOČÍM AŽ KE KRAJI.
TAK SNAD VÁM BUDE CHUTNAT.KVÁSEK SÁM O SOBĚ NENÍ ŽÁDNEJ ZÁZRAK,ALE SPOJENÍM VŠECH INDEGRIENCÍ NEMÁ CHYBU.
Co něco hodně zdravého?
Vločková polévka ( když jsem to slyšel poprvé poklepal jsem si na hlavičku - jsem milovník polévek )
V hrnci na másle opražíme ovesné vločky ( 2 polévkové lžíce másla, dvě plné hrsti vloček ), a zalejeme vodou ( tolik kolik bude polévky - vycházejme z 1.5 litru ). Přidáme 1 kostku masoxu, sůl a směs mražené zeleniny ( celý 400g sáček / jakékoli dle vaší chuti - hrášek, kukuřice, Mochovská směs ). Vaříme 20 minut. Nevěřili byste jaké to je. Děti se mohou po tom utlouct a já musel uznat, že je to velmi dobré, rychlé, zdravé.
Fidonet, supr, díky za inspiraci! Dala bych bodík, ale v takovéhle diskusi se pět rychle rozdá, už nemám Úplně stejně vařím jednoduchou rychlou zeleninovou - centimetr z kostky másla, na to zmraženou zeleninu, trochu podusit, zaliju litem vody, hodím kostku masoxu nebo zeleninového bujonu a dohustím krupičkou (polévkovou lžíci hodím do skleničky studené vody, jen zamíchám a hodím do polívky - paní Lidka a spol. se teď asi mému "umění" pěkně ošívají
:D ). Vařím cca 15 minut. Protože neholduji vaření, jak všichni víte
, ale tahle polívka je rychlá a snadná, jsem ráda, že ji můžu příště trochu ozvláštnit - vločky totiž jím k snídani. Teď mě napadá ještě přihodit sezamové semínko, to by taky mohlo být mňam
Pu, vůbec se nesmějem, jednou tam hoďte jáhly, jindy rozšlehejte vajíčko, nebo k té zelenině stroužek česneku, a hned máte jinou chuť polévky. a hodně petrželky, nebo pažitky, či teď řeřichy z parapetu na vatičce...Zkuste z listového těsta - koupeného, vyválet a vykrájet čtverečky, nebo skleničkou kolečka, potřete rozšl. žloutkem, posypte tím sezamovým semínkem a solí a dejte na peč. papír péct.Je to vynikající, můžete na pár dát mák, nebo kmín, ale sezam je nejlepší. Moje dcera to miluje...ale to jsem od polévky nějak odbočila...
Není zač, rádo se stalo. Mě samotného, jak jsme psal, udivilo, že to může být tak dobré. Tak to já vařím i cele hodiny. Až si někdy připadám, že se chce někdy manželka "ulít", když mě do toho zas a opět našroubuje Já jsem hlavně polívkovej, Ani druhé mít nemusím.
Určitě ne - vůbec se neošívám (pěkné slovíčko). Já mám ráda rychlé recepty - to jenom se snažím u těch složitějších nic neošidit, aby to bylo tak, jak vařila moje babička. Ale to je jen pár složitějších receptů, kde zachovávám domácí knedlíky, domácí nudle apod.). Proto také fandím moučníkům z jedné mísy. Dneska byla polévka z vaječné jíšky se spoustou zeleniny, kuřecí kapsy na žampionech (vzpomněla jsem na babkuzov), když jsem házela na kastrol zmrzlé žampiony. K tomu včera vařené - strouhané brambory opečené pěkně dozlatova na másle.
Dokonce mne zaujala i vločková polévka - možná vyzkouším - jinak mě vločky moc nelákají - je to suché a šustí to. :D
Jé, takové podpory se mi dostalo! Tak to já si budu muset vymyslet zase něco originálního, abych sem někdy ještě přispěla - a pobavila :D ROzesmálo mě, jak Vám vločky šustí
A suché to je, ale jen dokud nepřidáte mlíko
Já si tam dám ráda ještě rozinky, med, ořechy, když máme, čerstvé jabko...a to je pak takový nátřesk, že snídám i pár hodin (bohužel za monitorem). Přičemž mě napadá, že mám strašně ráda instantní ovesnou kaši, co se dělá obyčejně v mikrovlnce. Obvykle jsou instatní věci docela hnus, ale tady stačí dobré mlíčko a je to paráda
I sem přidávám jablka - a jsem schopná to jíst i k večeři, je to moc dobré.
Aha, ale ono je téma polévky.. pardon, jsem odbočila
Ještě díky Atrama za tipy - jáhly vůbec nemusím, přiznávám, a vajíčko v polévce taky ne, ale to jste nemohla vědět - naopak úplně mě nadchly ty kousky lístkového těsta. Teda to jsem zvědavá, jestli se kdy odhodlám. Zatím totiž umím péct jenom ten kokosový salám, který se vyrábí nastudeno Ale miluju babické tyčinky se solí a kmínem a mám takové tušení, že by to mohlo být podobné (pokud namísto toho nevyhořím
). Ještě že jsem po obědě
Vysvětlivka pro později příchozí, popř. neznalé situace. Povýšila jsem na míru náročnosti vaření. Pokud něco "zvládne i Pu", pak vězte, že to musí být jednoduché!
Škoda, že už nemám bodíky, Atrama - za tohle bych Vám hned jeden lupla. Asi vznesu prosbu na admina, aby jich dal k dispozici aspoň deset.
Tak já přihodím jednu ze zdravé výživy, konkrétně proti tvorbě nádorů, mám ji přímo od lékaře.
1 šálek sušeného hrášku nebo fazole
2 cibule
5 stroužků česneku
listy kapusty, červené řepy a špenátu
2 cukety
část květáku
3 pórky
růžičková kapusta
4 rajčata
1 kg mrkve nebo mrkvové šťávy
řapíkový celer
houby čerstvé nebo sušené
Fazole předem přes noc namočíme a pak vaříme ve vodě. Do velkého polévkového hrnce dáme nakrájenou cibuli, vodu a mrkvovou šťávu a vaříme na malém ohni. Pórky podélně rozkrojíme, řádně vymyjeme a přidáme do hrnce. Postupně přidáváme do polévky nakrájené houby, růžičkovou kapustu, listy kapusty, špenátu a červené řepy. Část květáku, bobkový list, sůl, pepř a koření (nejlépe provensálské) podle libosti. Když je vše uvařeno do měkka, rozmělníme pomoci tyčového mixéru a přidáme předem vařené fazole. Polévku necháme ustát pár hodin a pak podáváme.
A špenátová? Ta už byla? Kostku mraženého špenátu rozvařit v cca l vody, dodat mléko cca 0,5O l, zásmažku, česnek a nešetřit , posolit, vmíchat rozkvedlané vejce.
Buď bramborky na kostičky nebo nočky.
Já miluju chleba na kostičky na železné suché pánvi, úplně usušit a trošku osmažit. Plyn úplně ztlumit, kostičky čas od času prohrábnout a nakonec kousek másla, promíchat. :D Dělávala to jedna paní kuchařka ve školce a taky špenátovou pomazánku. Milovali jsme to všichni.
Tak to jsi přehlédla, já jsem ji uvedla jako klasiku hnedka v mé první odpovědi. Myslím si, že není člověka, který by čenečku neochutnal a nebo se s ní i po pořádném flámu neléčil. Základ bude u všech stejný. Někdo klasicky vaří, jiný třeba přeleje utřený česnek + přísady přímo na talíři. Ale těžko bys hledala človíčka, který ji neochutnal. Snad jenom ten, kdo vyloženě nesnáší a nebo nemůže konzumovat česnek. Tato jednoduchá a skvělá polévka nemohla přeci v tomto přehledu chybět. No a tak tedy přidávám ještě jeden podrobný - trochu vylepšený recet - já osobně dávám přednost topinkám (housku do hrachovky) a ta plavající slanina by mně tam určitě nevadila.
Oukrop – česnečka - nebo-li novoroční vyprošťovák
Na Oukrop budeme potřebovat:
15-20 dkg libové anglické slaniny
4-5 brambor
2 celé palice česneku
1 polévková lžíce majoránky
půl čajové lžičky drceného kmínu
půl čajové lžičky mletého pepře
sůl
snítky petržele
Z anglické slaniny odkrojíme tuk a ponecháme jen libovou část. Tuto nakrájíme na velmi malé kostičky (max. 5x5 mm). Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky (1x1 cm). Brambory a slaninu dáme do hrnce vařit. Pokud některá kostička slaniny vyplave nahoru vyndáme ji lžící. Zůstal na ní tuk a proto plave. Česnek oloupeme a stroužky nakrájíme na plátky.
Přidáme do polévky společně s drceným kmínem, mletým pepřem a v dlaních rozetřenou majoránkou. Polévku vaříme až jsou brambory měkké. Podle chuti osolíme.
Připravíme si dva dny staré housky nebo rohlíky. Z čerstvých se to dělá velmi špatně. Nakrájíme je na kostičky asi 1x1 cm. Kostičky rozprostřeme na plech a dáme do předehřáté trouby do zlatova opéct. Pečeme je bez tuku, jen tak na sucho. Musejí se hlídat, aby byly opečené jen zlehka. Pokud je opečete hodně, zhořknou a nebudou dobré. Horkou polévku nalijeme a na talíři ozdobíme snítkou petržele. Opečenou housku si každý nasype přímo do talíře podle vlastní chuti. Přeji dobrou chuť.
Oukrop rozhodně nedáváme dětem. Slabším povahám doporučuji před jídlem oplechovat hubu zevnitř. Ostatním polévka pomůže po novoroční opici nebo při nachlazení.
Bytelná česnečka
mrkev , kousek pórku,silnější plátek celeru ,1/4 kapusty, 2 lžíce hrášku, 2 lžíce překrájených lusků, 2 lžíce másla 11/2 l vody, 4 stroužky česneku, 2 zrnka nového koření 1 bobkový list mohou být klidně 2,majoránka, sůl, houska
Na másle osmahneme pokrájenou zeleninu,zalijeme vodou a vaříme do měkka ochutíme a přidáme osmaženou housku - nemusí být. Lze vhodit kroupy.
Vavřínový list je v této pošmourné době vhodný pro všechny na dobrou náladu.
Dršťová z vloček
Osmahneme cibulku, zaprášíme červenou paprikou, přidáme cca 1 hrnek zalitých vloček vodou, trošku osmahneme, přidáme bujon kostku zalijeme vodou a povaříme. Nakonec ochutíme česnekem a majoránkou.
Není tu Minestrone, hrstková, kulajda, gulášová, houbová,dýňová...zelňačka s čočkou
doplněno 22.11.09 13:46:rajská s rýží
doplněno 22.11.09 16:31:Pivní, chlebová
Rajskou umím! Začne se jíškou
Ale malinko pozměněnou. Dá se centimetr másla, na to napěnit cibulka, pak hladká mouka (tak akorát :D ). Až to zezlatoví, tak podle toho, kolik polévky chci, do toho přidat rajský protlak (dávám větší konzervu). Chviličku na to zalít studenou vodou, hrníčkem. Rozmíchat, aby nebyly hrudky. Mezitím nechávám vařit litr horké vody, takže jakmile mám v hrnci kaši bez hrudek, zaliju horkou vodou. Do toho dám kostku zeleninového bujónu a nastrouhanou mrkev (mám ráda dost, tak dávám dvě). Kvůli mrkvi, aby změkla, nechávám vařit cca 10 minut. A dělám rajskou vždycky, když mi zbyde půl sáčku rýže, takže je obvykle den stará a připadá mi taková lepší, do polívky uleženější. No a nakonec kyselím, nebo sladím - pro sebe obvykle přislazuji, taky záleží, jak sladká je mrkev. Mňááám
Dík Ona ta motivace spíš spočívá v tom, že jak Vás tady furt čtu, tak slintám :D Budu muset dohánět, až se ze mě bude kouřit!
Opomněla jsem - rýži dávám zároveň s mrkví, aby se prohřála.
brokolicovou dělám jednoduše a je výborná sní ji i kdo brokolici nesnáší.
Recept- dám vařit celou brokolici /jen velký košťál odříznu ,přidám 1velkou mrkev nakrájím na silná kolečka ,uvaříme do měkka přidám 1kostku bujonu naprosto nezáleží jakého /slepičí,hovězí,zeleninový/tyčovým mixerem rozmixuji na hladký krém a přidám petrželku a je připraveno k podávání samozdřejmě přisolíme dle chuti.pokud je čas hub přidám povařené .,tím nic nezkazíte,nakrájené na plátky.
Básník chtěl uuděat hloupý vtip. Prostě mu to připomnělo kultivaci plísní a bakterií na Petriho misce; bylo to od něj ošklivé a moc prosí za prominutí.
hodně vařím drožďové a cibulačky to máme rádi na tisíc způsobů nyní cibulačka s houbami
Do hrnce s vodou zavaříme kostky/dle množství1-2 bujonu/ nakrájím 2velké cibule na kolečka ,přidám do vývaru a pár pokrájených hub povaříme ochutíme solí pepřem petrželkou či jinou natí.
drožďová cibulačka
Na oliv. oleji zpěním cibulku a rozdrobím 1kostku droždí pěkně míchám až začne vonět zaliji vývarem a přidám cibuli na kolečka a postupuji jako u předešlého receptu.
drožďová s vejcem
Na oliv. oleji zpěním cibuli ,přidám 1kostku droždí dobře míchám a když se zapraží klepnu do toho 14 vejce a míchám ,vzniknou jemné hrudky /můžete je rozšlehat/ nemusíte a zaliji vývarem ochutíme a opět přidáme nať petrželky či celeru.
Polévka z masových odřezků PT /stařenka/
Při větším nákupu tak 1x za týden, koupím i více druhů masa, která, když připravuju, tak takové to prorostlé a slojem odřezávám /hovězí, vepřové, drůbeží/. Pak dám do mikrotenového sáčku a šup s tím do mrazáku. A tak po každé průběžně do sáčku přidávám, až uznám za vhodné, že to na polévku stačí. Pak dám odřezky ze sáčku do kastrolku, přidám 3 mrkve 1/4 celeru, zaleju vodou a dám na plotnu vařit. Přidám kostku masoxu /může být masový i zeleninový/ a osolit. Nevaří se dlouho, odřezky jsou malé a brzo vařené. Až je masíčko měkké, tak přecedím do druhého kastrolku, zeleninu nastrouhám, vrátím do vývaru, pak oberu odřezky. Libové dám do polévky zpět a tučné dám psíkovi /někdy mu to páníček spapá/. Přidám nudle, nechám 5 minut povařit, dochutím solí /pepř, paprika, vegeta/. Někdy přidám játrové knedlíčky z májky:
1 malá májka, 1 vejce, lžíce oleje, majoránka, hrstka strouhanky, na talíři rukou spojit, udělat kuličky, krátce v polévce povařit. jsou křehké.
Dám takový fígl do kulajdy.Orestujte na másle houby, nejlépe čerstvé, ale nejsou špatné i sušené, nebo žampiony, přidejte trochu drc. kmínu, a zavařte do hotové polévky.Tu necháme už jen okulit, s těma houbama...jinak klasika, dát vařit brambory, sůl, pak kopr a zavařit mlékem a smetanou s moukou.Pak vejce, buď ztracená, nebo rozkvedlaná a pak ty houby.Ocet si dáváme až na talíři a vařené vajíčko může být také...Dříve jsem ty houby vařila, ale takhle je to lepší...
Nevím, jestli už tu byla nebo ne, polévka z uzeného masa. Dá se vařit kousek uzené krkovice, nebo plecka, nebo stačí uz.kosti, ale já většinou přitom dělám šunkafleky, tak lepší, když je masa víc...Přidáte zeleninu, nové koření,pepř, trochu vegety, česnek, cibuli. Vedle v hrnku uvařím propláchnuté kroupy do měkka. Pozor, rády kypí...Když je maso povařené, vyndám na prkýnko, nakrájím na kousky, část do polévky, část do těch fleků...Slité, propláchnuté kroupy dám do polévky, přidám trochu majoránky a petrželku. Je to velmi oblíbená polévka u nás doma, říkáme jí prdelačka...Když je v létě čerstvý libeček na zahrádce, tak ještě přidám, ten...Myslím, že tohle zvládne i Pu!
brambory na paprice s vejcem
Zpěníme 1 cibuli na oleji zasypeme 1lžičkou papriky zamícháme přidáme na kostičky nakrájený gothaj cca 20dkg
lehce opečeme ,přidáme na kostky nakrájené brambory a zalijeme vařící vodou, když jsou brambory poloměkké
zakvrdláme smetanou s moukou a necháme povařit. Mícháme a přisolíme a přikyselíme octem dle chuti. Uvaříme vajíčka ,rozkojíme na 1/4 a vložíme do polévky. Je to rychlá a sytá polévka.Množství ingrediencí si určíte podle množství polévky.
Papene - dietní? Ale na jakou dietu - nebo jenom myslíš méně kalorickou?
Jedna rychlovka a navíc určitě není sytá:
Polévka s opraženou krupicí: To je opravdová rychlovka jenom na zahřátí - na másle osmažím nastrouhanou kořenovou zeleninu, zasypu krupicí a ještě osmahnu - zaleji vodou - okořením (masox, magi, pepř apod) provařím a navrch dám něco zeleného (petrželku, nať z lahůdkové cibulky).
Prosím, prosím , jsem líná hledat v té záplavě nápadů. Dnes jsem si v IKEY pochutnala na kulajdě dělá někdo taky takovou. Mńam
Raději bez klasického octa / babička říkala kapka octa kapka krve/ jinak se meze nekladou. Třeba citron nebo jablečný ocet co vás napadne...
Díky
Do kulajdy ale je nejlepší ocet, již hotovou okyselíme, nevím nikdy jsem ji citronem nekyselila.
Aha tak to jsem v tom množství přehlédla omlouvám se. Ale byla vážně mňamozní. Zkusím jí spáchat.
Ideálně s várnicí do IKEY.
Zelná ostrá polévka
2 lžíce oleje kousek slaninky na kostičky a opečeme ji na to přidáme pokrájenou 1cibuli ,2-3 stroužky česneku též pokrájíme /nelisujeme/ a 1/2menší hlávky zelí na nudličky ,1lžičku majoránky zamícháme a necháme chvilku podusit ,pak přisypeme 1 lžičku drceného kmínu, 1lžičku soli,2lžíce sladké papriky a 1 lžičku pálivé papriky.Dobře promícháme aby se chutě propojily,dusíme a podlijeme vodou ,přidáme bujon nebo máme-li vývar - zalijeme vývarem.Vaříme asi 15-20 minut.Vedle na pánvi si opečeme klobásku, nebo točeňák,jak je libo. Přidáme do hotové polévky.Můžeme mírně zahustit a přidat lžíci smetany. Já nezahušťuji ani nedávám smetanu. Polévka je výborná sytá k ní krajíc chleba a jste po jídle.Nic jiného už nemusíte jíst,jak Vás zasytí.
Tak tohle všechno jsem dal přečíst své ženě.Se zlou jsem se potázal,Ty jsi se zbláznil!Kdo by se s tím patlal?Víš,že nerada vařím a ještě sis vymyslel polévky?!?!Derj mi pokoj!A šla šít do ložnice záclony a nějaký polštářek.
A já si jdu uvařit polévku.Samozřejmě z pytlíku.Hrachovou a dám si do ní osmažený hrášek taky z pytlíku.
JABRAKA
Tak to vidíte , jo není každý nadšen ,když má vařit. My se s vařením střídáme , manžel vaří všechno a moooooooc dobře. Jo nouze někdy naučí člověka nevídané věci. Ale podle receptů tady , si můžete uvařit výborné domácí polévky. Uvidíte jak si bude paní libovat, až ji zavoláte k prostřenému stolu a vůně se bude linout bytem . Sklidíte takovou pochvalu,že Vás to bude motivovat k dalšímu a dalšímu vaření. Vím o čem mluvím .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.