Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Recept na pomazánku z vaclavek na topinky

Od: meri* odpovědí: 5 změna:

Lidko prosim o recept ja tech vaclavek nasbirala az az a nevim si s nimi rady diky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jana1*
hodnocení

1x

Minulý týden jsem vyzkoušela tu dršťkovku z václavek. Opravdu dost dobrá.

Václavky, sádlo nebo máslo, cibule, sladká i pálivá paprika, hl. mouka, vývar nebo masox, sůl, pepř, majoránka, česnek, kmín, libeček nebo magi, petrželka
Václavky dobře uvaříme v mírně osolené vodě (nejméně půl hodiny, občas mícháme - přichytávají se a pění). Na tuku osmahneme cibuli dozlatova, zasypeme moukou a upražíme jíšku. Přisypeme sl. papriku, zamícháme a stáhneme z ohně. Přilijeme vodu s masoxem, nebo prochladlý vývar, dobře rozmícháme, přilijeme houby a koření kromě zelených bylinek, promícháme a provaříme. Nakonec nasypeme nasekaný libeček a petrželku

doplněno 11.10.09 00:13:

Tu houbovou směs na topinky jsem dělala jako tatarák z hub:

3/4 kg hub, olej, cibule, 8 žloutků, plnotuč. hořčice, worchester, kečup, chilli omáčka, sl. paprika, mletý pepř, mletý kmín, sůl.
Osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme houby, osmahneme, podlijeme a dusíme doměkka až se voda vypaří. Osolíme, přidáme žloutky a mícháme než se srazí. Přendáme do vyšší nádoby a ponorným mixerem rozmixujeme.Necháme vychladit. Přidáme kečup, hořčici, koření a nadrobno nakrájenou čerstvou cibuli.
Mažeme na chleba nebo česnekové topinky.

lidka*

Václavky se objevily už i u nás. Přítel vnučky z nich uvařil guláš. Vnučka chválila, jak byl dobrý - hlavně, že tam místo hovězí kližky bylo něco nemasového. :D Přiznám se bez mučení, že kdyby mi někdo nabídnul dvě varianty guláše a polévky, vyberu si guláš z kližky a pravou dršťkovou . Ale když jsem vařila pro mladé dršťkovou z kotrče - nebylo to vůbec špatné. :-P

hodnocení

0x

Václavky, zde se jim říká kolopéňky, vyžadují delší tepelnou úpravu. Je z nich dobrá falešná držkovka, jsou dobré pod dušené maso, dobře podušené jsou jako kvalitní náplň karbanátků. Na topinky opatrně, nejsou jedovaté, ale nedostatečně upravené dost těžce strávitelné... Je to houba podzimu, bohatě se vyskytující na pařezech tlejících listnatých stromů...

lidka*
hodnocení

0x

Ahoj meri! Já jsem to sice chutnala ze směsi běžných letních hub, ale při tom mě napadlo, že by to bylo dobré i z václavek, kterých se většinou najde hodně a samotná smaženice z nich není zase tak kvalitní. Ale jak píše strejc, použití je opravdu mnohostranné, ale musí být dobře tepelně zpracované. Takže tu dobu vaření si tam uprav na asi 15 až 20 min. Já jsem je i sušila a potom přimíchala do směsi ostatních houbiček. Dokonce jsem z nich - z větších a hezky masitých dělala obalené řízky i jako biftečky, ale musí se dělat skutečně pomalu. A dobré jsou skutečně zavařené na kyselo. A určitě by bylo možné je povařit těch 15 až 20 min. - propláchnout a zamrazit. Takže jestli ještě na něco vzpomenu, tak doplním. Ale jistě i ostatní přihodí inspiraci. Určitě by nebylo špatné udělat z nich i houbové koření, jak radil již jeden kolega. A teď ten recept:
Houbová směs na topinky , pod maso nebo ke chlebu:
1,70 kg hub – povařit asi 3 min. - takže tady bych to prodloužila na 15 až 20 min.
Smíchat: 90 dkg paprik, 60 dkg cibule, 2 kečupy celé, 15 dkg cukru a ¼ l oleje
Nálev: 2 dcl octa, 2 dcl vody, 3 dkg soli, 3-4 hřebíčky, pepř, 3-4 bobkové listy – povařit, vychladit na nalít do směsi. Do skleniček a sterilizovat asi 20 min. Od Ivetky B.
doplněno 05.10.09 18:43:

Za dršťkovou se také přimlouvám, dělala jsem ji už i z hlívy a kotrče.
doplněno 05.10.09 18:54:

Pokoukla jsem ještě na nějaké recepty a kraluje guláš z václavek. A vůbec nevypadá špatně. Dokonce i václavky na paprice, nakonec proč ne? Tak meri, možná Ti ani nasbírané václavky nebudou stačit. ;)

ok-recepty.cz/...

meri*
hodnocení

Diky je toho dost nikdy jsem tyto houby moc nesbirala

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]