Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Meruňky - jaké znáte recepty?

Od: malvinka* odpovědí: 13 změna:

Přeji pěkný večer,

za současných meterologických podmínek je s podivem kolik se nám urodilo meruněk? Takje zobeme a snažíme se o zpracování. Prosím neměl by někdo šikovný nápad na bezva recept. Oblíbenou pochutinu svých blízkých. Díky za vše

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

furtnic*
02.08.09 22:25
hodnocení

3x

Přepálit.

pu®
hodnocení

3x

Rozmixovat (jako kdybyste dělal koktejl), osladit či dále něčím přichutit dle přání, a zamrazit. Je z toho pak vynikající zmrzlina :) Doporučuji přidat více cukru, než Vám připadá dobré - ve zmraženém stavu to chutná trošku jinak, obvykle kyseleji. Někdo také přidává hned trochu mléka a mrazí až pak, ale já preferuji nechat jen tak, mléko můžete přidat až poté, co zase meruňky rozmrazíte.

lidka*
hodnocení

3x

Když byla vnoučata malá, tak jsem často dělala meruňkové kynuté knedlíky. Takže udělala bych kompot, zavařit na minimální dobu, aby zůstaly pěkně pevné a bude zásoba na knedlíky, koláče i nákypy. Z těch přezrálých je vynikající džem - pěkně s kouskami meruněk - to přeci nemá chybu. No a sušené meruňky jsou také velice chutné - pokud máte sušičku. No ani furtnic neradí špatně, ale to až z toho posledního, co sesbíráte. No a meruňkovou nebo jahodovou dřeň jsem také mrazila, jak radí pu. Dávala do menších kelímků rozmixované jen tak s cukrem a to si mlaskali. Ty kupované dřeně se tak akorát okolo meruněk nebo jahod jenom mihnou. :D Jo a malvinko, já dělám míchané kompoty z toho, co je zrovna k mání. A nejlepší kombinace podle mého - třešně nebo višně, meruňky, rybíz, angrešt a třeba pár malin na vůni a nebo trochu borůvek pro barvu. A protože třešně jsou moc brzy, klidně je zavařím do velkých sklenic a potom je přidávám do míchaných kompotů. Zkuste pár skleniček, určitě nebudete litovat. :P Nemíchám to dohromady, dělám pěkně vrstvy: třešně/višně, meruňky, rybíz, angrešt a poslední ty maliny,borůvky a když jsem toho měla málo, klidně jsem přidala i kousek letního jablíčka. :)

pu®

Ach jo, to je zase odpověď, že by jeden hned běžel k Lidce a všechno jí to snědl! *smich**hi*

malvinka*
hodnocení

Tak mám dojem lidko, že jste mi ošefovala skladbu letošní úrody ve spíži. Maliny v kombinaci s rybízem borůvkami :Da ani třešně se nedaly zahanbit.

hodnocení

2x

Kolega Jabraka zabodoval. U nás na jihu byla taková invaze meruňek, že nám nezbylo, než je naložit na dobrou meruňkovici a že jí bude. Slibuji že dovezu ochutnat na příští sraz. Letos jsem bohužel nemohl, protože jsem byl na svatbě a dost mě to mrzí, že jsem nepoznal osobně soupútníky na této bohulibé poradně.

lidka*

Tak to je bezvadný a zase je na co se těšit. *tanec*Důležité je, když to nezůstane na stromě a nebo dokonce pod stromem. Řídím se zásadou, že co příroda pracně vytvoří, má se zpracovat. *uf* Loni jsem dokonce zavařila i černé jeřabiny - namíchala je s jablky - padavčaty. Zavařovala jsem je prvně na přání zeťáčka. A sebe jsem přesvědčila, že je to zdravé na moji línou štítnou žlázu. To jsem vyčetla na internetu. A hnedka jsem se po konzumaci cítila líp. *uspech*

doplněno 03.08.09 21:59:

Jo a minulý týden jsem kupovala u nás v krámě meruňky do míchaných kompotů za 49 Kč/kg! *ee*

cybermagefroll*
hodnocení

1x

jabraka*
hodnocení

1x

Dost rad tu zaznělo,aby si jeden smlsnul.Na knedlíky mám jen jeden recept.Nandat na talíř,co se jich velde a baštit.

Ale mražení,aby bylo co do huby i v zimě!Tak o tom bych něco věděl,Vezmu pouzdra od polárkového dortu a naskládám do nich půlky dozrálých meruněk do tří řad na výšku.Dám do sáčku a vložím do mrazáku.Po zmrznutí vzniknou meruňkové kostky,které vyklopím a znovu do sáčku.Dají se velice ekonomicky skladovat.Jenže dětem chutnají jen tak zmrzlé,tak se dívám během léta,jak rychle mizí.

Dále také o vypálení mám povědomost.Důležité je,kvasit ovoce ve stavu dobře rozmělněném.Protože vyrábím pouze malé množství meruňkovice,pro daňový únik zcela bezvýznamné,zásadně nechám vybrané meruňky,nevhodné pro další konzumaci projít varem v mikrovlnce.Obsah pak rozkvedlám na kaši a na 5 kg přidám 3 - 4 l vody a 1 kg cukru.Připravím 15 litrový kbelík od primalexu,vložím dovnitř pytel na odpady(čistý,nový),vše do něj vliju a dobře uzavřu víčkem.Po 5 nedělích je možno obsah vypálit.Nenechávat kvas déle.Jen ještě dodám,do materiálu dám pouze 10 rozdrcených pecek s jádry.

A teď na kompoty.

Čisté meruňky vypeckuji a rozpůlené naskládám do sklenic,na tři vrstvy dám jednu pol.lžíci krystalu.Celkem tři na sklenici.Zaleju vodou 2 cm pod okraj.Uzavřu víčkem Omnia s přítlačnou pružinou a vložím do mikrovlnky na cca 2,5 - 3 minutky-nutno vyzkoušet podle MW.Pak v rukavicích vyjmu,otočím na stůl víčkem dolů a nechám vychladnout.Funguje to dobře i se šroubovacími víčky.

Džem také zpracuji pomocí MW.Do skleněné mísy dám meruňky povařit aby se daly zbavit slupek a změkly.Pak je přepasíruji přes síto do misky a znovu dám povařit do MW.Pak přidám želírující přípravek a patřičné množství cukru a vařím v MW tak dlouho,až obsah začne tuhnout.Zavařím stejně jako kompot.Ve sklenici stačí jen 20 - 30 sec.

Do meruňkového džemu se dají přepasírovat i letní jabka,až 50 %.

Přeju mnoho zdaru a dobré chuti!

JABRAKA

lidka*

Tak je vidět, že šikovní pánové by leckterou kuchařinku strčili do kapsy. Tedy kolego jabrako, je vidět, že praxe je a vypracované postupy do nejmenších podrobností. *palec*

jabraka*

Nu Liduš,prostě výzkumačina dá člověku praxi.

JABR

lidka*

Přesně tak! Proto říkám, že to je vykoumaný do nejmenších podrobností. *placni* Dokonce mě i mikrovlnka začíná fascinovat a to už je co říct. Protože co se týče vaření jsem prostě " konzerva". Žádná MW, žádná fritéza, žádný papiňák - v tomto nedám na pokrok. *nevi*

malvinka*
hodnocení

Neměla jsem čas, tak reaguji až nyní. Jabrako u nás doma jste vyhrál na celé čáře. Při zpracování jsem volila variantu džem, mrazení dle Vašeho návodu a poradní hlasy vyzývali k vypálení.*srdce*Děkuji všem za návrhy. Jeden nápad jsem také pro mlsaly objevila, tak jej časem vložím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma meruňková dřeň

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]