Nejste přihlášen/a.
ahoj
znate nekdo nejaky recept na nakladani ryb( matjesi,slanecky,jikry...)dekuji
Pepřenky
Drobné ryby očistíme, zbavíme hlav, vnitřností a kůže.Řádně prosolíme a naskládáme do kameninového hrnce, navrh musíme dát vrstvičku soli.Ryby uložíme do chladna na tři dny. Po třech dne ryby vyndáme řádně propereme ve vodě a osušíme. Naskládáme zpět do hrnce a zalijeme čtyřprocentním vinným octem (lze použít i normální) a opět tři dny necháme v chladu uležet.Po třech dnech vymacerované ryby vyndáme, odstraníme poslední zbytky kůže, nakrájíme na proužky, dáme do mísy, přidáme trochu hrášku, kolečka vařené mrkve, sterilovanou kapii nakrájenou na nudličky, nešetříme cibulí nakrájenou na kolečka. Zakápneme kvalitním olejem, přidáme mletý pepř, pár kuliček celého pepře,nového koření a bobkový list. Naskládáme do sklenice a necháme ještě dva dny uležet.
doplněno 07.02.09 17:23:
Zavináče z bílých ryb
Bílé ryby, nálev : 5 l octa, 5 l vody, 1,2 kg soli, marináda : 2 l octa, 8 l vody, 200 g soli, 5 kostek cukru, celý pepř, nové koření, 2 bobkové listy, cibule, kyselé okurky
Ryby naskládáme do kameninové nebo skleněné nádoby, zatížíme a zalijeme nálevem, ve které je ponecháme 5 dní v chladnu, potom je vykostíme, a svineme jako zavináče, vrátíme zpět do čisté nádoby, a zalijeme vychladlou marinádou, vzniklou povařením octa, vody, soli, koření, cukru a nakrájené cibule. Do vychladlé marinády přidáme nakrájené okurky. Nádobu povážeme papírem a uložíme v chladu na 2 až 3 dny.
Nakládání menších ryb do soli
1 kg čerstvých malých bílých ryb, sůl
Menší ryby necháme v celku, větší nakrájíme na filety, ryby osolíme uvnitř i na povrchu, těsně složíme do kameninové nebo porcelánové nádoby, zasypeme ještě dvěma cm soli, zakryjeme pokličkou a zatížíme. Nádobu uložíme na 4 až 5 dnů do chladna, denně přelijeme ryby šťávou, která se vyluhovala. Před přípravou pokrmu ryby omyjeme, vykostíme, zbavíme kůže, nakrájíme na kousky a obložíme plátky citrónu. Takto naložené ryby vydrží v chladnu i déle než 14 dnů
Nakládané rybky
1 kg drobných ryb, sůl, 50 g hrozinek, 50 g mandlí, citrónová kůra, 3 dcl octa, 7 dcl vody, 3 hřebíčky, 10 pepřů, 5 nových koření, 2 bobkové listy, 300 g cibule
Ryby uvaříme v osolené vodě, v láhvi od okurek je proložíme kolečky cibule a zalijeme studeným roztokem připraveným povařením všech zbývajících přísad. Necháme dva dny uležet
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.