Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Recept na pravou polévku Minestrone

Od: itecka* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den všem poradcům ;)

Měli byste někdo recept na pravou italskou polévku Minestrone?Bez těch českých zlepšováků atp.? Předem děkuji všem..*dril*

 

 

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

claire*
hodnocení

2x
Recept na polévku minestronePotřebujeme1 lžíce oleje1 velká cibule3_4 stroužky česneku200 g fazolí1 konzerva loupaných rajčat2 lžíce rajčatového protlaku200 g mrkve150 g tuřínu150 g bulvového celeru250 g dýňové dužiny1 lžička čerstvé tymiánové natě1 bobkový list3 kuličky nového koření200 g brambor150 g zelených fazolek100 g těstovin125 g špenátučerstvá bazalkasůl a pepř50 g parmazánuJak na toVe větším rendlíku necháme na oleji zesklovatět drobně nakrájené cibuli a česnek (4_5 minut), přidáme přes noc máčené a slité fazole a zalijeme je asi 2 litry vody. Prudkým varem vaříme 10 minut, poté zakryté mírným varem 30 minut.Vlijeme rajčata i se šťávou a vidličkou je rozmačkáme. Přidáme rajčatový protlak, na kostky nakrájené mrkev, tuřín, celer a dýni. Vmícháme tymián, bobkový list a podrcené nové koření. Uvedeme do mírného varu a zakryté pomalu vaříme 20 minut.Vložíme na kostičky nakrájené brambory a pokrájené zelené fazolky. Vaříme zakryté dalších 15 minut. Přisypeme těstoviny a vaříme částečně zakryté asi 10 minut, až jsou fazolky měkké a těstoviny al dente.Přidáme listový špenát a bazalku, podle chuti osolíme a opepříme. Nezakryté vaříme asi 2_3 minuty, až špenát ovadne. Polévku podáváme posypanou strouhaným parmazánem.Příprava: 30 minut plus máčení fazolí přes nocTepelná úprava: 1 1/2 hodinyMnožství: 6 porcíZkuste tohle, je to z www.ireceptar.cz

 

lidka*
hodnocení

2x
Italská polévka "Minestrone"(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str.29, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, italská kuchyně)Minestrone - znamená italsky "velká polévka", která se vaří po celé Itálii, ale uvedená verze je z Livorna. V jiných alternativách obsahuje nejčastěji těstoviny nebo rýži např. Minestrone alla Milanese. "Minestra" označuje vývar podávaný s různými vložkami a parmazánem; minestrina je pak čistý vývar s těstovinami a rýží. Četba niže uvedeného procítěného výňatku z krásné literatur ve mně vyvolala vzpomínku na moje již dávné mládí, na jakousi "buchlovskou" variantu této jižanské polévky, kdy využíváme všechno co doma najdeme. Vařil si ji "starý mládenec", náš pan učitel a my jsme ji nazývali po něm "otiskovská". Byla tak dobrá, že v ní i lžíce sama stála.Suroviny:1 lžíce oleje100 g šunky pancetta nebo hodně prorostlé anglické slaniny, nakrájené na čtverečky2 středně velké cibule, nasekané2 stroužky česneku, rozmačkané1 brambor, na kostičky asi 1 cm1 mrkev, nakrájená1/4 hlávky zelí, nastrouhané1 řapík celeru450 g rajčat, oloupané a pokrájené200 g zelených fazolek, pokrájené600 ml kuřecího vývaru + 600 ml vodybouquet garni (svazeček s 2 bobkovými listy, 2 snítky rozmarýnu, 2 snítky tymiánu)sůl a pepřparmezán, čerstvě nastrouhaný při podáváníPostup přípravy:Na pánvi na rozehřátém oleji osmahneme za míchání šunku, cibuli, česnek, asi během 5 minut. Když je cibule měkká a mírně zezlátne, přidáme brambory, mrkev, celerové řapíky, zelí, pórek a smažíme další 2 minuty tak, aby se zelenina hezky pokryla olejem. Přidáme rajčata, fazolky, horký vývar a promícháme. Pak zvolna vaříme pod pokličkou na mírném plameni necháme táhnout asi 15 až 20 minut, nebo až zelenina změkne. Odstraníme bouquet garni a přidáme pepř. Parmazán podáváme zvlášť v misce. »"Minestra je denním chlebem sedláků v Lombardii a v Piemontu a připravuje se obdobně s ještě větší fantazií. Do horkého oleje přidej sůl! Prskající radost ztiš cibulí pokrájenou nadrobno a hrstí rýže. Ta se musí upražit. Pokud je v domě maso, neb i takové chvíle se vyskytnou, dá se do hrnce také. Nakrájet na kostky: syrový nebo uzený špek, šunku vepřové, telecí skopové, hovězí z krávy či vola. Pak přijde zelenina pokrájená nadrobno nebo nahrubo; jen se podívej, nevypadá to na prkénku jako na obraze: karotka, všechny možné druhy zelí, česnek, celer, hrášek, zelené fazolové lusky, fazolové boby, houby, rajčata. A koření; zavři oči; není to procházka po bazaru Instanbulu: pepř, bobkový list, tymián, majoránka, estragon, bazalka, petržel, česnek. Tohle všechno se dusí na mírném ohni, dokud ze směsi nezačne stoupat skvělá vůně; v tu chvíli přilít horkou vodu, přiklopit, vařit. Do vroucí vody pak přihodit hrst těstovin: nudle, špagety, makaróny. Dvě až tři lžíce červeného vína nebo sladkou smetanu. Rýže makarony a brambory musí být uvařené doměkka - ochutnej a podávej. Do polévky přisypeme ještě strouhaný sýr, k poklévce přikusujeme křupavý bílý chléb a pijeme husté červené víno, chianti, pietmonské nebo španělské víno z Alicane. Jíme tak dlouho, až začneme mít lehkou hlavu a dvěstě let upadne do zapomenutí, jíme dokud nám nezazáří slunce, nerozšumí se moře a nezavoní glycínie. Dokud nemáme pocit lenivého blaha, spokojenosti a sytosti. Jen žádný strach, má drahá, když ti dojde rýže nebo nemáš cibuli; tento pokrm má pokaždé jinou tvář; vyskytují se kuchaři, kteří víno vypijí sami a kousky masa vyloví; takže na závěr: co máš a čeho nelituješ, šup s tím do hrnce, tak se dělá minestra!"« (Jakob Flach, švýcarský botanik, geolog, loutkář a prozaik:"Minestra", Frankfurt na Mohanem 1981).

 

itecka*
hodnocení

Děkuji mnohokrát všem...!

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]