Nejste přihlášen/a.
Vážení! Každý rok celé rodině nakládal táta od zeťáka vynikající pečenáče. Vím, že je dělal z rybího filé, ze zbylého vánočního kapra, ale i z menších ryb v létě, třeba z cejnů nebo parmy, co mají neskutečně kostiček. Prokládal to spoustou zeleniny. A ač jsem to jednou zkusila napodobit - nebyly to pečenáče od Jirky. Poradíte někdo, jak na to?
Tady bude asi každá rada marná, protože každý máme ten jazýček poněkud jiný. Doporučil bych pouze udělat obecný nálev a ten si pak přizpůsobit podle sebe. Já to tak taky dělám a po několika hokus-pokusech i objevím Ameriku.
PS. Včera jsem např. zkusil radu jistých gurmánů :DPři konzumaci několika klasických bramboráků jsem si vzpoměl na radu nechat něco na druhý den a ohřát v mikrovlnce a pomazat marmeládou.Ač jsem ateista, slíbil jsem Bohu, že už to víckrát neudělám.
Pečenáče-špičkový nálev
1 a 3/4 l vody, 1/4 l vína, 1/4 l octa, 10-12 lžiček cukru, 6 lžiček soli,8 ks nové koření,5 ks hřebíček, 3 bobkové listy,
1 lžička hořčičného semene, 6 ks pepře.
Ryby mírně osolíme, obalíme v mouce, bílku, opět v mouce a usmažíme na oleji do zlatova.
Nejlepší jsou sledě nebo makrely, může být i kapr.Všechny ingredience společně 5 min. povaříme.
Vychladlým nálevem zalijeme usmažené ryby a necháme alespoň týden uležet v chladničce. K pečenáčům chutná nejlépe čerstvý chléb
Domácí pečenáče z rybího filé
700 - 800 g rybího filé, olej, sůl, polohrubá mouka, ocet, cukr, nové koření, bobkový list, 1 cibule.
Plátky rybího filé mírně osolíme, obalíme v polohrubé mouce a z obou stran opečeme na oleji. V hrnci svaříme vodu s octem, cukrem, solí nakrájenou cibulí a kořením. Opečené plátky filé zalijeme připraveným lákem a necháme v chladničce nejméně 2 dny uležet.
Domácí pečenáče
Usmažené porce kapra / normálně v trojobalu/, nejlépe ocasní, naskládám do sklenice, proložím cibulí a zaliju vychladlým /!/ lákem jako na utopence / poměr ocet voda dle chuti, já dávám tak 1:1/, do kterého dávám spoustu směsi hrubě drcených pepřů a rozdrobenou sušenou feferonku. Uležet tak týden, dva dny je málo. Pokud kapra aspoň trochu vykostíte před smažením, tak do týden se drobné kostičky úplně rozpustí.
Pečenáče - Mánkův "Rybí restaurant"
Pečenáče nemusíme pouze kupovat již hotové v obchodech, ale můžeme si je udělat sami podle své vlastní chuti doma. Vhodně tak můžeme zpracovat i ryby s větším množstvím kostiček, které se v nálevu rozloží.
2 kg ryb,mořská sůl s bylinkami,vejce,hladká mouka,strouhanka
Nálev:
1,5 l vody,
1 větší cibule,
1 mrkev,
1 pórek,
celý pepř,celé nové koření,
sůl (více),
0,5 l octa.
Ryby sfiletujeme, nakrájíme na kusy, osolíme mořskou solí s bylinkami, obalíme v trojobalu a upečeme na oleji. Necháme vychladnout.Mezitím svaříme nálev, který necháme vychladnout.Do okurkové sklenice vložíme upečené porce a zalijeme nálevem. Necháme v chladu alespoň 3 dny uležet, aby dobře změkly všechny drobné kostičky.
PEČENÁČE
Drobné ryby / např. cejn, plotice apod./ vykucháme, odstraníme ploutve, omyjeme a podélně rozřízneme.
Filety pak obalíme v trojobalu /jako řízky/.Usmažíme do zlatova a necháme vystydnout.
Mezitím si připravíme nálev: Svařit 1 l octa. 2,25 l vody, lžíce soli, bobkový list, nové koření a necháme vychladnout.Pečené ryby skládáme do velké zavařovací sklenice, prokládáme syrovými kolečky cibule a nakonec zalijeme připraveným nálevem.Uložíme do studena a necháme asi týden uležet.
Pečenáče z cukety
1 kg cukety, 1 lžička soli, 150 g tvrdého sýra, 1 stroužek česneku, 1 cibule, 4 lžíce strouhanky, 2 vejce, 1 lžíce solamylu, 2 lžíce hladké mouky, strouhanka na obalení, olej na smažení
nálev: 1750 ml vody, 500 ml octa, 1 sáček DEKO, 4 stonky kopru
Cukety oloupeme, nastrouháme na nudličky a promícháme se solí. Necháme asi hodinu odležet a poté vymačkáme přebytečnou vodu. K cuketě přidáme nastrouhaný sýr, vejce, prolisovaný česnek, strouhanku, solamyl, mouku a nadrobno nasekanou cibuli. Směs dobře propracujeme.Ze směsi tvarujeme kuličky, které obalíme ve strouhance. V hlubší pánvi rozpálíme větší množství oleje a kuličky na něm osmažíme ze všech stran (asi 8-10 minut). Osušíme je od nadměrného tuku a necháme vychladnout.
Nálev: vodu svaříme s octem, vsypeme DEKO a povaříme 5 minut na mírném ohni. Pečenáče narovnáme do zavařovacích sklenic, proložíme kousky kopru a zalijeme vlažným nálevem. Uzavřeme a necháme asi 5 dnů odležet.
Pečenáče v nálevu s cibulkou - recept
Pečenáče v nálevu s cibulkou
Vyrábím je ze zbylých porcí smaženého štědrovečerního kapra
2 větší cibule (1 může být červená)
Nálev:750 ml vody, 250 ml 8% octa, 1/2 deka
Nejdříve si připravím nálev - vodu uvedu do varu, poté přileji ocet, přidám deko a vařím 5 minut. Hotový nálev nechám vychladnout.Cibule nakrájím na kolečka, která překrojím na poloviny.Do zavařovací sklenice rovnám kousky ryby, které prokládám cibulí, pak zaliji nálevem. Sklenici uzavřu a nechám stát v chladu.Asi za 5 - 6 dnů jsou pečenáče v nálevu s cibulkou hotovy.
TIP: Nezbudou-li vám smažené porce vánočního kapra, stojí za námahu si tuto lahůdku vyrobit nově. To pak rybu naporcujte na menší filátka, obalte v trojobalu, usmažte a postupujte popsaným způsobem.
Pečenáče
Kapr - filety
sůl, pepř, HLM, sladká červená paprika, olej
Nálev :
2 a 1/4 l vody, 1 l octa, 2 čl celého pepře, několik bobkových lístků, hořčičné semínko
Ryby vyfiletujeme, každou filetu nakrájíme na 5 - 6 kousků.
Osolíme je, opepříme a obalíme v HLM smíchanou s červenou sladkou paprikou.Smažíme do křupava ve vyšší vrstvě oleje.Osmažené kousky necháme odkapat a vychladnout na ubrousku.
Nálev s kořením povaříme asi 1minutu a přidáme:
několik cibulí na kolečka
kyselé okurky na kolečka
mrkev na kolečka
červená paprika na proužky
Osmažené vychladké ryby narovnáme do sklenic, hezky volně,nepěchujeme, aby se nálev dostal všude a proložíme zeleninou z nálevu a zalijeme teplým nálevem. Ne horkým!
Na vrch plné sklenice přidáme 1pl oleje a zavřeme.Uložíme do lednice na 3 dny.
Lahodné pečenáče
Nálev:
2l vody
0,6l octa 8%
0,5l červeného vína
1/2 sáčku Deko, 1 a 1/2 balení Masoxu
1dcl sójové omáčky (i víc)
3-5 cibulí (na kolečka), 3-5 mrkví (na kostky), 1 menší celer (na kostky)
1 menší petržel (na kostky)
6-8 tablet cukerinu (nebo kostek cukru)
Vařit 15 min. Nálev scedíme. Je toho tak akorát na 15 menších cejnů (ze kterých jsou tyto pečenáče podle mě nejlepší). Trošku nálevu doporučuji schovat, ryby ho časem nasávají a je ho třeba doplňovat.
Ryby bez hlavy, ocasu a ploutví nasolíme, obalíme v mouce a osmažíme. Ještě teplé je nakládáme třeba do kbelíku od šrotu nebo do lahví a zalijeme teplým nálevem. Přidáme 1/2 lžíce oleje, 3-5 tablet cukerinu a cibuli podle chuti (je třeba ji převařit, jinak zčerná). Přidáme 1-2 bobkové listy, pár kousků nového koření a celého pepře. Necháme uležet 3 týdny na chladném místě. Dobrou chuť!
Gabroše a pečenáče
Nálev - lák:
Na 10 sklenic je potřeba: 1 litr octa, 3,6l vody, 21 kuliček pepře.7 kuliček nového koření, 7ks bobkového listu, 3 lžičky hořčičné semínka, 3 lžičky cukru, 10 lžiček soli.
Na 7 sklenic je potřeba: 0,7 litr octa, 2,5 l vody, 15 kuliček pepře.5 kuliček nového koření, 5ks bobkového listu, 2 lžičky hořčičné semínka, 2 lžičky cukru, 7 lžiček soli.
Na 5 sklenic je potřeba: 0,5 litr octa, 1,8 l vody, 11 kuliček pepře.4 kuliček nového koření, 4ks bobkového listu, 1 lžičky hořčičné semínka, 1,5 lžičky cukru, 5 lžiček soli.
Karbanátky - gabroše:
Ryby vyvrhneme a očistíme, kůži ponecháme, prosolíme a 24 hod necháme proležet v chladu. Pak dáme do varu vodu, ve které ryby povaříme tak dlouho, až jde maso od kostí. Masou vyloupeme a vykostíme - přehlédnuté kosti zachytí nebo rozemele mlýnek na maso.Mlýnkem proženeme maso s občasnou lžíčkou strouhánky a cibulí (1 kg masa = 1 menší cibule). Do vzniklé hmoty přidáme podle chuti pepř (nemusíme šetřit) a cca na 2 kg 1 vajíčko. Lehce promícháme a vytvoříme gabroše (hovínka), které okutálíme ve strouhánce. Ve friťáku smažíme do červena.Buď baštíme hned, nebo naskládáme do sklenic a zalejeme žhavým lákem, který stál 24 hodin, pak byl přecezen a znovu uveden do skorovaru. Sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 90 °C cca 20 minut.
Pečenáče:
Ryby vyvrhneme a očistíme, kůži ponecháme, prosolíme a necháme 24 hodin proležet v chladu. Pak ryby opláchneme, rozporcujeme na podkovy a obalíme v hladké mouce (nejlepší je hladká mouka s kořením - toto je záležitost čistě soukromá). Ve friťáku smažíme do červena.Buď baštíme hned, nebo naskládáme do sklenic a zalejeme žhavým lákem, který stál 24 hodin, pak byl přecezen a nakonec znovu uveden do skorovaru. Sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 90 °C cca 20 minut.
Na gabroše jsou nejlepší: 1. tolstolobik , 2. cejn, 3. kapr, plotice amur
Na pečenáče jsou nejlepší: 1. lipan, candát, štika, 2. pstruh, plotice, 3. hrouzek
Rybky aneb pečenáče
Použité suroviny:
Na nálev: | 500 ml octa | 1 vrchovatá lžíce soli | 4 lžičky cukru | 3 kuličky nového koření | 10 celých pepřů | hořčičné semínko | 1 lžička koření na přípravu ryb |
Na pečenáče: | 12 filetů z menších chlazených ryb i s kůží | 2 lžíce oleje na pokapání ryb | sůl na dochucení
Připravte nálev a ryby Suroviny na nálev dejte do hrnce a zalijte 750 ml vody. Nechte přejít varem (do horkého nálevu můžete přidat 100 ml červeného vína). Pokud máte celé chlazené ryby, odstraňte hlavy a ocasy. Pak ryby nařízněte na hřbetě a z každé seřízněte dva filety. Ty pokrájejte na menší kousky.Obalujte a pečte Rozpalte troubu na 160 °C. V misce smíchejte mouku se sladkou paprikou (pokud máte rádi ostřejší chuť, můžete do směsi přidat i pálivou) a solí. Ryby osolte, obalte, přesuňte na plech pokrytý pečicím papírem a pokapejte olejem. Pečte deset až patnáct minut.
Srovnejte je do sklenice Až pečené ryby vychladnou, úhledně je skládejte do sklenice nebo kameninové nádoby (nám se uvedené množství vešlo do sklenice o objemu 0,7 l). Nakládané ryby můžete prokládat plátky cibule nebo kořenovou zeleninou svařenou v nálevu. Zkuste i tuhle variantu!Nechte ryby plavat! Nakonec ryby zalijte vychladlým lákem, lahev pečlivě uzavřete a nechte v chladu (na chalupě stačí studená předsíň nebo sklep) odpočívat minimálně tři až pět dnů, aby se všechny chutě pěkně rozležely. Jen doufejte, že do Silvestra vydržíte neujídat!
Kapří pečenáče-Pokud vám po štědrovečerní večeři zbude pár porcí obaleného kapra, naskládejte je do sklenice, proložte cibulí nakrájenou na kolečka a zalijte lákem ze sladkokyselých okurek. Na Silvestra budou kapří pečenáče skvělé!
Hájkovy výborné pečenáče
1,5 l voda | 0,5 l ocet | 120 g cukr | 40 g sůl | 5 ks cukerín | 1/2 lžičky pepř, nové koření, hořčičné semínko, koriandré | 1 ks hřebíček | 50 g křen na proložení | 2 ks cibule na proložení | 1 kg ryba
5 minut vaříme nálev z připravených surovin. Kapra, cejna nebo jinou rybu naporcujeme na menší kousky a obalíme a osmažíme jako klasický řízek. Do větší láhve skládáme vrstvy řízků proložené kolečky cibule a křenu. Horkým nálevem zalijeme, aby byly řízky potopené. Po vychladnutí uložíme do lednice, proleží se asi za týden.
Pečenáče z kapra
1-2 bal. Deka | 8 str. česneku | 1-2 kg kapra | 5 bobkových listů | 3 cibule | 4-5 feferonek
Kapra očistíme a nakrájíme na podkovy. Jednotlivé podkovy osolíme a obalíme v klasickém trojobalu. Kapra osmažíme dozlatova a necháme vychladnout.Připravíme si nálev. Uvaříme jej podle návodu na obalu a necháme vychladnout.Podle množství si vezmeme větší nebo menší zavařovací sklenici nebo jakoukoliv uzavíratelnou nádobu a do ní postupně vkládáme připravené porce kapra. Na kapra můžeme poházet cibuli nakrájenou na kolečka, bobkový list a případně 4 - 5 feferonek pro výraznější chuť. Střídáme vrstvu kousků kapra s cibulí. Bobkový list pouze přidáme příležitostně, taktéž feferonky. Možno přidat i česnek - celé stroužky.Pečenáče z kapra uzavřeme a nádobu s pokrmem necháme aspoň týden uležet v chladu, ne na sluníčku. Uležením v octovém nálevu kosti změknou, až se téměř rozpustí.Pečenáče z kapra podáváme podle chuti s čerstvým pečivem.
Novoroční pečenáče
1 kapr | dle chuti: hořčice a sůl | dle potřeby: klasický trojobal (vejce, hl.mouka, strouhanka) | nálev: jako na okurky, ale víc octa | 1 ks cibule, bobek, nové koření a mrkev
Naporcovaného kapříka (raději dva) vydatně namažeme plnotučnou hořčicí a necháme přes noc meditovat, pak osolíme a obalíme jak je zvykem v našich krajích a osmažíme (dlouho a pomalu).Konzumujeme ke štědrovečerní večeři s bramborovým salátem. Co zbyde, dojíme na snídani. Zůstanou-li i poté nasmažené porce a rodina, přecpaná cukrovím a vánočními dobrotami, odmítá další kapří chod, uvaříme nálev podobně jako na okurky a zbylé porce naskládáme do kameňáku nebo větší sklenice, přikryjeme kolečky cibule, mrkve, přidáme vavřín a nové koření a zalijeme nálevem.
Houbové pečenáče
2 ks cibule | 5 dl sladkokyselý nálev na okurky (lák) | dle chuti: jalovec | dle chuti: pepř celý a sůl | dle potřeby: strouhanka a mouka | dle chuti: nové koření | 1 dl olej | 10 ks houby | 1 vejce | 1 bobkový list
Houby si očistíme a zbavíme je nožiček. Nachystáme si trojobal - mouku, rozkvedlané vejce (osolíme jej) a strouhanku. Všechny hlavičky v trojobalu postupně obalíme. Rozehřejeme si fritovací hrnec nebo si na pánvi rozpálíme větší množství tuku a obalené hlavičky orestujeme. Přibližně 5 minut. Zatímco se nám budou hlavičky restovat, nakrájíme si cibuli na kolečka a umyjeme si sklenici. Do sklenice vkládáme vychlazené hlavičky a prokládáme je vrstvami cibule. Nahoře by měla zůstat vrstva cibule, pokud se vám to podaří. Nakonec přidáme koření - bobkový list, nové koření, celý pepř, jalovec a lžíci oleje. Poté zalijeme lákem z Deka a při 70°C sterilujeme 20 minut. Necháme vychladnout a uskladníme sklenici v chladu.Po třech týdnech můžeme konzumovat.
Domácí pečenáče z rybího filé
700 - 800 g rybího filé | dle potřeby: olej | dle chuti: sůl | dle potřeby: polohrubá mouka | dle chuti: ocet a cukr | dle chuti: nové koření | 1 bobkový list | 1 cibule
Plátky rybího filé mírně osolíme, obalíme v polohrubé mouce a z obou stran opečeme na oleji. V hrnci svaříme vodu s octem, cukrem, solí nakrájenou cibulí a kořením. Opečené plátky filé zalijeme připraveným lákem a necháme v chladničce nejméně 2 dny uležet.
Pečenáče v rajském protlaku
1 kg filetu | 0.5 kg cibule | 3 dcl oleje | 2 hrnečky vody | 3 lístky bobkového listu | 4 kuličky nového koření | 1 větší rajčat. protlak | 3 lžíce octa | 1 lžíce cukru | 1 lžička soli
Filet obalíme v trojobalu a osmažíme na tuku. Z ostatních suroviny svaříme i s cilulí nakrájenou na kolečka zálivku. Když je zálivka vlažná, rovnáme do sklenice, jako utopence. Zaléváme směsí a prokládáme s povařenou cibulí. Necháme proležet do druhého dne.
Pečenáče
Přímo lahůdkové budou tyhle pečenáče, pokud je připravíte z makrel nebo sleďů. Udělat je ale můžete i ze pstruhů nebo ze zbylého štědrovečerního kapra – ten potřebuje odležení o něco delší, do Silvestra.
Na nálev:500ml octa , 1 vrchovatá lžíce soli , 4 lžičky cukru , 3 kuličky nového koření , 10 celých pepřů , hořčičné semínko , 1 lžička koření na přípravu ryb
Na pečenáče:12 filetů z menších chlazených ryb i s kůží , hladká mouka na obalení ryb , lžička sladké papriky , 2 lžíce oleje na pokapání ryb , sůl na dochucení
Připravte nálev a ryby Suroviny na nálev dejte do hrnce a zalijte 750ml vody. Nechte přejít varem (do horkého nálevu můžete přidat 100ml červeného vína). Pokud máte celé chlazené ryby, odstraňte hlavy a ocasy. Pak ryby nařízněte na hřbetě a z každé seřízněte dva filety. Ty pokrájejte na menší kousky. Obalujte a pečte Rozpalte troubu na 160°C. V misce smíchejte mouku se sladkou paprikou (pokud máte rádi ostřejší chuť, můžete do směsi přidat i pálivou) a solí. Ryby osolte, obalte, přesuňte na plech pokrytý pečicím papírem a pokapejte olejem. Pečte deset až patnáct minut. Srovnejte je do sklenice Až pečené ryby vychladnou, úhledně je skládejte do sklenice nebo kameninové nádoby (nám se uvedené množství vešlo do sklenice o objemu 0,7l). Nakládané ryby můžete prokládat plátky cibule nebo kořenovou zeleninou svařenou v nálevu. Zkuste i tuhle variantu!Nechte ryby plavat! Nakonec ryby zalijte vychladlým lákem, lahev pečlivě uzavřete a nechte v chladu (na chalupě stačí studená předsíň nebo sklep) odpočívat minimálně tři až pět dnů, aby se všechny chutě pěkně rozležely. Jen doufejte, že do silvestra vydržíte neujídat!
Kapří pečenáče: Pokud vám po štědrovečerní večeři zbude pár porcí obaleného kapra, naskládejte je do sklenice, proložte cibulí nakrájenou na kolečka a zalijte lákem ze sladkokyselých okurek. Na silvestra budou kapří pečenáče skvělé!
Doba přípravy: 30 minut
Odležení: 3-5 dnů
Počet porcí: 6
Andílku, to je paráda :P Mockrát děkuji a věřím, že těchto receptů využijí i další návštěvníci Poradny. Tak a teď ještě musím sehnat nějakého výkonného rybáře. Letos - tedy vlastně loni - žádný kapr nezbyl, tak jsem nemusela experimentovat. Určitě zkusím i ty houbové pečenáče. Takže ještě jednou velký dík a přeji pro letošní rok - ať se Vám ve všem daří!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.