Lístkové těsto se neupeče

Od: Datum: 29.03.13 22:29 odpovědí: 14 změna: 03.04.13 21:54

Dobrý den.Přestěhovala jsem se a mám problém s pečením lístkového těsta v troubě.Trouba je elektrická ale nějak se mi v ní nedaří upéct lístkové těsto.Když nastvím troubu na spodek i vrch tak se mi to úplně nepropeče.Když dám jen spodek nebo vrch tak taky né.Už nevím co s tím.Můžete mi prosím poradit?

Pokud peču cokoli jiného tak není problém ale to lístkové je prostě v troubě.Děkuji Alča


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: hop®
Datum: 29.03.13 22:30
avatar

Menší teplota, delší doba?

doplněno 29.03.13 23:16:

Mimochodem, znám těsto listové (foto) a syšel jsem o lískovém. Co je lístkové? ;)

doplněno 29.03.13 23:16:

foto...

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 02.04.13 20:23
avatar

Hope, tohle na obrázku mi připadá spíše jako těsto tažené. To se takto roluje. Lístkové, neboli listové těsto se nemá rolovat, protože nebude lískovat. Namočí se náplní a je po efektu a po chuti. Pokud se peče z lístkového těsta, má se jen přeložit jednu stranu přes druhou. Lístkové se mu asi říká proto, že se vlastně při pečení dělí na křehké, nadýchané lístky. Nevím, jak bych to lépe popsala.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: kacica*
Datum: 03.04.13 21:14

Jak říkáte.lístkové se unás říká proto že jak se upeče jsou z těsta lístky jako papír.

Datum: 29.03.13 23:04
avatar

Přesně tak, chce to vyzkoušet (každá trouba peče trochu jinak).

Ohodnoceno: 2x
 
Od: moula*
Datum: 30.03.13 02:52

Listové těsto chce vysokou teplotu! Dejte troubu na nejvyšší stupeň spodek i vrch a nechte úplně rozpálit. Záviny dávejte maximálně jen dva vedle sebe s mezerou mezi nimi. Po dvaceti minutách zkontrolujte a eventuelně snižte teplotu. Těsto uvnitř se neupeče nikdy, vždy je jen spařené. Já závin tolik neroluju, mám uvnitř nejvýš jeden list.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: kacica*
Datum: 03.04.13 21:17

Právě jak píšte těsto je uvnitř jako spařené.myslím že by to ale asi nemělo být.Kamarádce se to upeče i uvnitř.Také ho neroluji.Dělala jsem pizzu z lístkového těsta a naspod se to upeklo a pod nádivkou né a nebylo to dobré.bylo to jako rozblemtané.Musím to vyzkoušet i jinak a uvidím ale zatím vše co jsem tam pekla dopadlo stejně.jinak vám moc děkuji.

Datum: 30.03.13 05:56
avatar

Elektrickou troubu rozehřeji na 180ˇC, dole i nahoře. Po chvíli horní pečení vypnu a nechám jen spodní. Je pravdou, že záviny neroluji. Nakladu náplň doprostřed do řádku, boční strany nařežu na cca 2 cm proužky, vodorovně od náplně ke konci a pak střídavě z každé strany překládám šikmo přes náplň. ;)Poprvé, jestli tuto radu použijete, napíchejte sezhora několik párátek, Kdyby závin měl snahu se otevřít. Pak už budete vědět, že překládaným proužkem musíte zafixovat ten předchozí. Jablíčka nestrouhám, ale krájím je na malé kousky a nechám chvíli na čisté pánvi zbavit křupavosti. V troubě jsou pak, díky tenkému těstu poměrně rychle hotové. Z jednoho balení listového těsta udělám 3 štrůdly.*hej*jakmile záviny hodně zarolujete, nemohou se lístky, vrstvy těsta, nadzvednout a oddělit. I díky vlhkosti náplně. Stačí jen přeložit, třeba i bez proužků, celé boční díly a zafixovat několika párátky.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 31.03.13 07:40
avatar

Plynová trouba je neštěstí, ale pokud máte elektrickou, nic není na překážku. Určitě upečete dobře. Mřížku si dejte doprostřed, abyste měla stejně daleko k dolnímu i hornímu pečicímu tělísku. Troubu rozehřát na nejvyšší možný stupeň asi na 10 minut. Pak vložit plech s těstem, teplotu maličko stáhnout /jen asi na 250/. Péct rychle, troubu zbytečně často neotvírat, aby se vnitřek neochladil. Lístkové těsto se peče spíš prudčeji, rychle.

Tohle jsou mé letošní velikonoční kremrole z domácího lístkového těsta. Upekly se výborně, plnit budu dnes odpoledne. Tak ať se povede. *placni*Jaga.

doplněno 31.03.13 07:46:

Takže druhý pokus. Peču dobře, s počítačem už to tak slavné není! :D

Ohodnoceno: 2x
 
Od: mija*
Datum: 01.04.13 05:23

Kremrole nádherné*palec*čím je plnite a nezvlhnou s tou náplni do druhého dne?A musi se naplnit co nejdřiv nebo se daji naplnit až druhý den po upečeni.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.04.13 09:27
avatar

Plnila jsem je včera. Nezvlhly, jsou krásné, koledníci jedí a jedí...:-P

Znám 2 druhy sněhu: v bílků šlehaných v páře. Je potřeba 12 bílků a často pak trubičky zvlhnou, "potí se". Nedělám ho ráda. Sníh z jablek - ten jsem dělala. Je lehký, rychlý, nerozmočí se. Nevýhodou je, že by se měl sníst tak do 2 - 3 dnů. Ale komu by trubičky vydržely dýl, no řekněte sami!

Do šlehače dám 2 bílky, 25 dkg moučkového cukru a 35 dkg oloupaných jablek, nastrouhaných najemno. Vše dohromady šlehám tak dlouho, až směs zbělá a ztuhne. Nejdřív na nižší obrátky, později zvýším. A sníh je hotov.

Dala bych sem fotku už naplněných, ale vybily se mi baterky u foťáku a nemám teď čas ja nabíjet znovu. To víte, koleda. :)

Možná až přijde večer manžel z práce, tak jestli nějaké zbydou, fotku sem dám.

Už si mě známí objednali s trubičkami na svatbu na začátek června. Prý aspoň ze 4 dávek - to bude tak 240 trubiček. Ale dokud můžu, tak udělám. Jaga.

doplněno 01.04.13 09:37:

Jinak se nemusejí plnit hned. Klidně je po upečení prázdné můžete dát do krabice a uschovat v chladnu. Vydrží. Já jsem část naplnila teď na koledu, asi 15 jsem si jich nechala.

Za týáden, 8. dubna bude mít totiž naše babča 88 let, přijdou gratulovat z OÚ, jak je u nás zvykem. Tak je jen čerstvě naplním, k tomu připeču nějaké řezy, pár chlebíčků a bude pohoštění hotovo.

Je to stejné, jako třeba prázdné rakvičky, vydrží to. Ale zase jen přiměřeně dlouho /myslím si tak asi měsíc/, aby to nebylo pak cítit takovou tou "starobou".

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 02.04.13 08:02
avatar

Jago, krémy opisuju. Podobně jsem dělala krém: bílky, cukr, maliny. To bude jako tvoje jablková pěna. Děcka se mohla utlouct.:D Smažila jsem Boží milosti podle tvého receptu. Špicovní, úžasné! Byla jsem za hvězdu. Děkuju *palec*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.04.13 21:54

Jago,take opisuji snih s jablky .To neznam,dekuji za dobry typ.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: kacica*
Datum: 03.04.13 21:19

Děkuji vám.Vyzkouším to a uvidím.

Od: kacica*
Datum: 03.04.13 21:20

Děkuji vám.Vyzkouším také.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.