Nejste přihlášen/a.
Ahoj děvčata a případní kuchtíci.
Mazance peču běžně i během roku, to není problém. Peču je vždy z polohrubé mouky a navíc kynutá těsta prostě nevážím, přiměřeně, přiměřeně a dílo je hotové. Včera v čekárně u lékaře se bavily dvě ženský a obě tvrdily, že pečou mazanec z hladké mouky. Mlčela jsem, abych nevypadala za blbce. Zítra jich musím upect 40 ks na jednu zdejší akci.
Prosím, z jaké mouky pečete mazanec? Hladké nebo polohrubé a nebo 50 na 50?
Zdravím Vás UškoJá tedy zásadně a vždy peču mazance i vánočky z mouky polohrubé.Dnes jsem dělala i Jidáše,také z polohrubé,a můžu Vám říci,ty jsou
Ještě jsem je rozkrojila vejpůl a namazala máslem a medem
Doporučuji,zkuste jich také pár na tu akci,sklidíte mimořádný úspěch,to zaručuji
Ano, také jsem někde na internetu četla, že prý hladká mouka. Já tedy stále z polohrubé a prosáté. Jsou určitě nadýchanější. Ale když jich pečete tolik, tak bych experimentovala. Jednu dávku bych udělala z hladké, druhou bych smíchala hladkou a polohrubou. Ty bych udělala jako první, abych mohla včas porovnat. Z polohrubé víte výsledek, děláte to tak už dlouho.
Děkuji vám za reakce, takže je to nerozhodně, polohrubá/ hladká. Svoje mazance z polohrubé znám, tak jdu nyní udělat vzorek z hladké a uvidíme.
zabu - jak dlouho je budu péci? Celou noc a kousek. Mám 2 domácí pekárny ve kterých dělám těsto z 800 g mouky a z jedné pekárny udělám 2 mazance. První pekárnu zapnu a druhou s půlhodinovým zpožděním a tak pořád dokola. Mám klasickou el. trooubu v domácnosti.
Jidáše z hladké mouky, dnes se povedly. Mazanec hladká + polohrubá napůl (přez síto) a i když je to kynuté těsto přidám půl prášku do pečiva. Dávám čtvrt litru smetany ke šlehání 33% a čtvrt litru perlivé vody.
"wamp"to jsem moc ráda. Zato já zadělávala 2x, nevím proč jelikož u prvního těsta kvasnice vyběhly ale těsto nenakynulo podle mé představy, druhé jsem zadělala stejně jen jsem poslala manžela pro kvasnice od jiné značky, do hodiny téměř uteklo z mísy a tak nakonec Jidáše byly výborné. Zítra peču mazanec na chalupě, tam mám el. troubu u své plynovky doma vždy zuřím.
Tak já dělala mazanec, podle receptu z mimibazaru, ale ne kynutý, nýbrž tvarohový a je dobrý. - pt
Mazance z hladke mouky urcite jdou.Vzdyt ja delam bezlepkove a tam jejedine hladka mouka a spis to vypada jako skrob,neprala bych vam z toho pracovat.Ale delala jsem vcera dva a uz nemam co fotografovat.Byly moc dobre.Jinak kolac bez kynuti,delam take z hladke.Znamy Slovak,ktery u nas pobyl,pekl kolac a pry u nich jedine z hladke a i houskove knedliky delal z hladke v uterce nad parou.Nic se nezkazi,jen je vzdy rozdil v jemnosti.
Závěr - upekla jsem první tři mazance, jeden z hladké, druhý z polohrubé a třetí 50/50 a nechala testovat. Já to neposuzovala neboť sladké nerada. Chlapi mají mlsný jazýček. Vyhrál to mazanec 50/50a dalších 40 ks jsem takto udělala a dílo se zdařilo. Děkuji všem za příspěvky. Uška
Mě by ještě zajímalo, zda máte některá fintu, jak udělat mazanec do výšky. Již několikrát jsem jej pekl, ale vždy to dopadlo jako na obrázku uživatele pt - je z toho takový placatý koláč. Přitom mám představu, že by mazanec měl být nadýchaný a vysoký (šířka max. dvakrát výška). Když se to totiž nařeže na plátky, jsou z toho takové dlouhé jazyky - nic moc estetika. Přitom to kyne krásně do výšky, ale prostě se nedaří to nějak "zafixovat", aby to tak zůstalo i po upečení.
To je ošemetné. Těsto by nemělo být příliš volné, ani příliš tučné (pak je těžké). Také pokud se použije příliš droždí (i kvalita a stáří droždí, může mít vliv), může to mít podobný efekt, ale to se spíše propadne až po upečení. V neposlední řadě se nemí nechat překynout. Lepší je péci o chvilinku dříve a lehce ho nastřihnout - předejdete tím prasknutí.
eda - mazanec nechat poloviční dobu kynout a nůžkama udělat na povrchu kříž a nechat dokynout. Pak péci. Mazanec vyběhne do výšky a ne do šířky.
doplněno 03.04.13 09:25:Zdá se mi 120 minut na kynutí mnoho. Těsto vám asi překyne a pak z trouby vytáhnete placku.
Moje tchyne take odmita peci mazanec,kvuli tomu,ze by byla placka,ale bezne pece vanocky,na ktere ja si moc netroufam a ruzne slozitosti.v cem je figl vam neporadim,jelikoz nevim,cim to je,ze ho mam vzdycky krasne vypoukly,nevim,co delam jinak.Snad zalezi na hustote testa,snad na kynuti,nechavam vykynout testo a pak z neho bochanek a znova vykynout.Slysela jsem,ze si nekdo pomaha dortovou formou,aby se nerozjel.Jednou jsem to pro legraci zkousela a delala jeden normalni a byly kulaty oba.,tak stejne
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.