Která část vepřového je nejtlustší?

Od: Datum: 17.01.13 12:39 odpovědí: 7 změna: 19.01.13 02:20

Která část vepřového masa je prosím vás všeobecně nejvíc tlustá? Jsou to žebírka nebo bůček nebo něco jinýho? A která část vepřového masa je nejméně hodnotná? Děkuji moc


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 17.01.13 12:42
avatar

Podle mě nejtučnější je sádlo na škvaření, nejméně hodnotný je ocásek nebo nožičky.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mowla*
Datum: 17.01.13 12:44

..."nejvíc tlustá"... - asi lalok - spodní část krku, v poměru k tuku je tam nejméně svaloviny (skoro žádná) i kůže - výtečný ovárek, s křenem a solí... *ua*

A nejméně hodnotná? - tomu až tak nerozumím, prase je ´plné dobrot´ - z jakého hlediska "hodnotná"?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ertl
Datum: 17.01.13 13:35

když je to tlusté, dáse to překrojit :D :D

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.01.13 14:55
avatar

Jak už rádci psali, nejtlustší je hřbetní i plstní sádlo, které se ale nevaří ani nepeče, dělají se z něj škvarky a škvařené sádlo. Pak lalok a bůček. Žebra už tolik tlustá nejsou.

Dříve se na vsi krmily prasata o váze 180, 200 a třeba i 220 kilo. To byla potom nůše sádla. Ale hospodyně měly až do příští zabíjačky na čem péci a smažit.

Dneska se zabíjejí prasata o menší váze, tak 100 - 120 kg, takže toho sádla tam tolik není.

Ale i to prorostlé je potřeba. Zkuste udělat libový řízek z kýty či kotlety, nebo z prorostlé krkovičky. Kam se ty úplně libové a suché hrabou. na šťavnatou krkovičku.

Nejméně hodnotné? Z prasátka se spotřebuje úplně všechno : kůže a packy na sulc, vařené kůže se přidávají i do tlačenky, aby pěkně klihla. Střeva - obrátit a několikrát vyprat - na jitrnice /tenké střevo/ a jelítka /tlusté střevo/. Dříve se používal i močový měchýř na tlačenku - pak byla veliká a kulatá. Dneska už se plní do umělých obalů.

Takže kromě toho močáku, zubů, kostí z ovaru a štětin se snad zpracuje úplně všechno. A to je moc dobře. :-P Jaga.

Už nezabíjíme asi 20 let a já jsem všechno tak ráda a dobře dělala. Předtím upéci buchtu, uvařit kroupy, nakrájet cibuli, oloupat česnek...Hned bych šla někam na zabíjačku. Ani jíst bych nemusela, stačilo by mi pomáhat. Ale na naší vsi, kde byl kdysi čuník u každého domku, je dnes už chovají pouhé 2 rodiny. Škoda, byl to kus tradice a spousta vzpomínek.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 17.01.13 16:24
avatar

Když se bůček seřízne, separují se žebra od masa, tak jsou to žebírka :D

Ohodnoceno: 0x
 
Od: zabu
Datum: 17.01.13 18:13

Nesouhlasím s tím, že nejméně hodnotný je ocásek. To je nejlibovější a nejměkčí maso, s krátkým vláknem. Mňam. A když se vyudí... Sakra, zase jsem dostal hlad.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.01.13 02:20
avatar
myslím že tazatelka chtěla znát maso které má nejmenší hodnotu v kilokaloriich aby sí když už ji někdo donutí jíst něco tak nezdravého vybrala to nejlepší. Myslím že když sí dá kůže, uši a mleté chrupavky tak dstane do těla spoustu kolagenu a minimum tuku. Co na tom že by to normální člověk nežral ale bude to zdravé ;)
Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.