Nejste přihlášen/a.
Ručně nevím nevím zkuste si pohledat na internetu v blízkostí svého okolí zahradkářské svazy a obvolat jestli nemoštujou. U nás zahradkáři berou za zmoštování kg jablek 2,5 kč. Ptal jsem se kolik toho z jablek vytlačí tak 60 % váhy jablek. Měl jsem 80 kg jablek a dostal jsem kolem 50 litrů moštu asi tak.
Ručně? - to snad ani ne - ale leckde jsou moštárny, kde našrotování a vylisování jablek udělají za mírný poplatek a docela rychle - takže nejlíp zjistit v okolí (koneckonců - kdo by kvůli půlmetráku jablek cestoval 100 km?)...
Mrazit půlky - neumím si představit nač... - Ale mrazím nahrubo strouhaná (na štrůdl) a dělám dřeň (nastrouhám, mírně povařím, dosladím a dokyselím dle chuti, přidám trochu skořice a hřebíčku, namixuju, ´nakelímkuju´ - a po večerech je co mlsat...
Jo - vylisovat jablka přes síto nejde - i kdyby člověk Herkulem byl - síto by nevydrželo...
Dobrý den.
Ručně mošt neuděláte.
Ale můžete jablka jen nastrouhat a natlačit do sklenic, přidat nepatrně cukru a zavařit ve vlastní šťávě. V zimě budou výborné do buchet, na žemlovku.
doplněno 31.10.12 20:32:Přesnídávky jsou také dobré. Ještě můžete nasušit křížaly. Nakrájíte jablka i se slupkou na tenké plátky a sušíte v pootevřené troubě na 50 stupňů.
Jablka nastrouhejte,nebo rozmixujte.Vzniklou hmotu vložte do plátěného sáčku ze silnější lněné tkaniny,nebo spíše do dvou sáčků a použijte pak odstředivku na prádlo,pečlivš vymytou a odstředěním vymačkejte šťávu.50 kg zase není tak velké množství.Jinak se dá šťáva vylisovat šnekovým ručním lisem.
Já jablka zpracovávám sušením na radiátoru ústředního topení,denně zpracuji 2 - 3 kg jablek.Suším je na pruhu stavební perlinky,který mám volně položený na radiátoru.
JABRAKA
Na vesnicích, kde jsou zahrádkáři, většinou mívají i svoji moštárnu. Za malý poplatek jablka namoštují. Nevím, kde všude, ale my tady v Pardubickém kraji pěknou moštárničku máme.
Jinak, jak už psali, oloupat, nahrubo nakrouhat a bez přídavku cukru silně natlačit do sklenic. Zavíčkovat, sterilovat. Pak do různých buchet, závinů či žemlovek. Možno i vyklopit a svařit s cukrem , citrónem a skořicí na povidla. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.