Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jablečný mošt bez moštovače?

Od: krkovicka* odpovědí: 12 změna:
Dobrý den.Již jsem se ptala čtyř lidí a nikdo nemá.Dlouho čekat nebudu až mi jablka shnijí.50kilo jablek(cca) se nedají sníst ani za týden a nikdo je nechce.Potřebuji udělat mošt a bez moštovače to nepůjde,nebo snad ano?Lze to udělat i ručně?Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ručně nevím nevím zkuste si pohledat na internetu v blízkostí svého okolí zahradkářské svazy a obvolat jestli nemoštujou. U nás zahradkáři berou za zmoštování kg jablek 2,5 kč. Ptal jsem se kolik toho z jablek vytlačí tak 60 % váhy jablek. Měl jsem 80 kg jablek a dostal jsem kolem 50 litrů moštu asi tak.

krkovicka*
hodnocení

To je teda pech...jdu hledat.Děkuji;)

mowla*
hodnocení

2x

Ručně? - to snad ani ne - ale leckde jsou moštárny, kde našrotování a vylisování jablek udělají za mírný poplatek a docela rychle - takže nejlíp zjistit v okolí (koneckonců - kdo by kvůli půlmetráku jablek cestoval 100 km?)...

;)

doplněno 31.10.12 16:41:

Mrazit půlky - neumím si představit nač... :-D - Ale mrazím nahrubo strouhaná (na štrůdl) a dělám dřeň (nastrouhám, mírně povařím, dosladím a dokyselím dle chuti, přidám trochu skořice a hřebíčku, namixuju, ´nakelímkuju´ - a po večerech je co mlsat...

;)

doplněno 31.10.12 16:42:

Jo - vylisovat jablka přes síto nejde - i kdyby člověk Herkulem byl - síto by nevydrželo... *smich*

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Ručně mošt neuděláte.

Ale můžete jablka jen nastrouhat a natlačit do sklenic, přidat nepatrně cukru a zavařit ve vlastní šťávě. V zimě budou výborné do buchet, na žemlovku.

doplněno 31.10.12 20:32:

Přesnídávky jsou také dobré. Ještě můžete nasušit křížaly. Nakrájíte jablka i se slupkou na tenké plátky a sušíte v pootevřené troubě na 50 stupňů.

krkovicka*
hodnocení

Děkuji.Myslelajsem to vzít přes síto nebo tak nějak.Ale nejsem Hercules že ano:-D co presnidavky nebo dřeň?Zamrazit půlky?

jabraka*
hodnocení

1x

Jablka nastrouhejte,nebo rozmixujte.Vzniklou hmotu vložte do plátěného sáčku ze silnější lněné tkaniny,nebo spíše do dvou sáčků a použijte pak odstředivku na prádlo,pečlivš vymytou a odstředěním vymačkejte šťávu.50 kg zase není tak velké množství.Jinak se dá šťáva vylisovat šnekovým ručním lisem.

Já jablka zpracovávám sušením na radiátoru ústředního topení,denně zpracuji 2 - 3 kg jablek.Suším je na pruhu stavební perlinky,který mám volně položený na radiátoru.

JABRAKA

lidus*

Dík za radu, to sušení hned vyzkouším.

krkovicka*
Sušení na radiátoru u nás nepřipadá v úvahu(podlahové vytápění).Ale chápu že se tím ušetří energie než sušení v troubě.

lidus*
hodnocení

0x

Moštujeme v moštárně, platí se: svaz zahrádkářů 2kč/kg a kdo není zahrádkář 3kč/kg. Není ve vašem okolí? Maminka padaná jabka strouhá a zavařuje, pak používá celou zimu do štrůdlu.

hodnocení

0x

Na vesnicích, kde jsou zahrádkáři, většinou mívají i svoji moštárnu. Za malý poplatek jablka namoštují. Nevím, kde všude, ale my tady v Pardubickém kraji pěknou moštárničku máme.

Jinak, jak už psali, oloupat, nahrubo nakrouhat a bez přídavku cukru silně natlačit do sklenic. Zavíčkovat, sterilovat. Pak do různých buchet, závinů či žemlovek. Možno i vyklopit a svařit s cukrem , citrónem a skořicí na povidla. Jaga.

krkovicka*

tak bez výsledku.TU NEJBLÍŽ právě zrušily.Takže budu tlačit*smich*

doplněno 01.11.12 08:28:

a sušit...všem díky

juldab*
hodnocení

0x

Vykvasit, vypálit posléze vypít. Lze to udělat s každým ovocem kterého je nadbytek

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]