Jablečný mošt bez moštovače?

Od: Datum: 31.10.12 15:54 odpovědí: 12 změna: 02.11.12 08:53
Dobrý den.Již jsem se ptala čtyř lidí a nikdo nemá.Dlouho čekat nebudu až mi jablka shnijí.50kilo jablek(cca) se nedají sníst ani za týden a nikdo je nechce.Potřebuji udělat mošt a bez moštovače to nepůjde,nebo snad ano?Lze to udělat i ručně?Děkuji
avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: mowla*
Datum: 31.10.12 15:57
 

Ručně? - to snad ani ne - ale leckde jsou moštárny, kde našrotování a vylisování jablek udělají za mírný poplatek a docela rychle - takže nejlíp zjistit v okolí (koneckonců - kdo by kvůli půlmetráku jablek cestoval 100 km?)...

;)

doplněno 31.10.12 16:41:

Mrazit půlky - neumím si představit nač... :-D - Ale mrazím nahrubo strouhaná (na štrůdl) a dělám dřeň (nastrouhám, mírně povařím, dosladím a dokyselím dle chuti, přidám trochu skořice a hřebíčku, namixuju, ´nakelímkuju´ - a po večerech je co mlsat...

;)

doplněno 31.10.12 16:42:

Jo - vylisovat jablka přes síto nejde - i kdyby člověk Herkulem byl - síto by nevydrželo... *smich*

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ron*
Datum: 31.10.12 15:59
 

Dobrý den.

Ručně mošt neuděláte.

Ale můžete jablka jen nastrouhat a natlačit do sklenic, přidat nepatrně cukru a zavařit ve vlastní šťávě. V zimě budou výborné do buchet, na žemlovku.

doplněno 31.10.12 20:32:

Přesnídávky jsou také dobré. Ještě můžete nasušit křížaly. Nakrájíte jablka i se slupkou na tenké plátky a sušíte v pootevřené troubě na 50 stupňů.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: krkovicka*
Datum: 31.10.12 16:28
 
Děkuji.Myslelajsem to vzít přes síto nebo tak nějak.Ale nejsem Hercules že ano:-D co presnidavky nebo dřeň?Zamrazit půlky?
Datum: 31.10.12 16:45
 
avatar

Ručně nevím nevím zkuste si pohledat na internetu v blízkostí svého okolí zahradkářské svazy a obvolat jestli nemoštujou. U nás zahradkáři berou za zmoštování kg jablek 2,5 kč. Ptal jsem se kolik toho z jablek vytlačí tak 60 % váhy jablek. Měl jsem 80 kg jablek a dostal jsem kolem 50 litrů moštu asi tak.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: krkovicka*
Datum: 31.10.12 19:19
 
To je teda pech...jdu hledat.Děkuji;)
Datum: 31.10.12 19:40
 
avatar

Moštujeme v moštárně, platí se: svaz zahrádkářů 2kč/kg a kdo není zahrádkář 3kč/kg. Není ve vašem okolí? Maminka padaná jabka strouhá a zavařuje, pak používá celou zimu do štrůdlu.

 
Datum: 31.10.12 19:53
 
avatar

Jablka nastrouhejte,nebo rozmixujte.Vzniklou hmotu vložte do plátěného sáčku ze silnější lněné tkaniny,nebo spíše do dvou sáčků a použijte pak odstředivku na prádlo,pečlivš vymytou a odstředěním vymačkejte šťávu.50 kg zase není tak velké množství.Jinak se dá šťáva vylisovat šnekovým ručním lisem.

Já jablka zpracovávám sušením na radiátoru ústředního topení,denně zpracuji 2 - 3 kg jablek.Suším je na pruhu stavební perlinky,který mám volně položený na radiátoru.

JABRAKA

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 31.10.12 20:10
 
avatar

Dík za radu, to sušení hned vyzkouším.

 
Od: krkovicka*
Datum: 02.11.12 08:53
 
Sušení na radiátoru u nás nepřipadá v úvahu(podlahové vytápění).Ale chápu že se tím ušetří energie než sušení v troubě.
Datum: 01.11.12 08:07
 
avatar

Na vesnicích, kde jsou zahrádkáři, většinou mívají i svoji moštárnu. Za malý poplatek jablka namoštují. Nevím, kde všude, ale my tady v Pardubickém kraji pěknou moštárničku máme.

Jinak, jak už psali, oloupat, nahrubo nakrouhat a bez přídavku cukru silně natlačit do sklenic. Zavíčkovat, sterilovat. Pak do různých buchet, závinů či žemlovek. Možno i vyklopit a svařit s cukrem , citrónem a skořicí na povidla. Jaga.

 
Od: krkovicka*
Datum: 01.11.12 08:27
 

tak bez výsledku.TU NEJBLÍŽ právě zrušily.Takže budu tlačit*smich*

doplněno 01.11.12 08:28:

a sušit...všem díky

Od: juldab*
Datum: 02.11.12 08:06
 

Vykvasit, vypálit posléze vypít. Lze to udělat s každým ovocem kterého je nadbytek

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.