Chléb nevykyne

Od: Datum: 27.10.12 13:52 odpovědí: 7 změna: 27.10.12 16:42

Ahoj, jsem začátečník v pečení v pekárně a už jsem několik chlebů vyhodila...většinou jsem nakonec přišla na to, proč. Ale teď nevím jak recept upravit. K pekárně jsem dostala jako bonus kuchařku a mimo jiné je v ní i tento chlebíček. Je moc dobrý, ale bohužel zatím nepoživatelný, poraďte.

Kromě soli, oliv a podobných přísad se tam dává 550 g pšeničné mouky a 150 žitné. 3/4 lžičky sušeného droždí a 500 ml vody.

Na první pohled je mi podezřelé velké množství vody a malé množství droždí... Dala jsem droždí trochu víc než minule, přesto chleba extra nevykynul. Poprvé byl chleba nízký a uvnitř blátivý. Nechci to dělat metodou pokus - omyl a tak prosím zkušené, aby poradili, jak recept upravit.

Proč to do té kuchařky dávají, když to nefunguje? *nevi*

A ještě něco, přidala jsem do těsta trochu droždí a mouky a pustila program znova od začátku, myslíte, že by to ještě mohlo klapnout? :-D


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: hahanaj*
Datum: 27.10.12 14:09
 

ono taky těma olivama a žitnou moukou ti to tolik nevyběhne

 
Od: stribrnak*
Datum: 27.10.12 14:31
 

pokud vám to nejde,zkuste třeba chléb bez hnětení

doplněno 27.10.12 14:39:

obr.

 
Od: moxa*
Datum: 27.10.12 16:10
 

Doufala jsem spíš, že někdo bude vědět, jak asi změnit poměr :(

Od: ron*
Datum: 27.10.12 16:13
 

Dobrý den.

Vody tam máte opravdu hodně. Já běžně dávám 300 - 350 ml vody na 1/2 kg mouky. Na celozrnnou mouku více vody. Problém může způsobovat i mouka žitná. Obsahuje méně lepku, chléb z žitné mouky bývá tedy těžší, hutnější. Když peču chleba, těsto si pohlídám. Jakmile pekárna začně míchat, chvíli počkám a pak těsto zkontroluji. Někdy je třeba přidat lžíci mouky nebo naopak vody. Těsto nesmí být řídké,lepivé ani se drolit. Pokud se drolí, máte tam málo vody. Správné těsto na chléb vypadá tak, že během míchání vytvoří krásnou kouli, která na povrchu nelepí.

Recept: 330 ml vody , 2 lžičky soli, špetka cukru, 2 lžičky kmínu, 100 g mouky žitné, 250 g mouky celozrnné pšeničné - jemně mleté, 150 g mouky hladké, 1 lžička sušeného droždí. Můžete přidat i slunečnicová či jiná semínka.

Chléb bílý kmínový - pro začátečníky: 300 ml vody, 500 g hladké mouky, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky soli, malá špetka cukru, 1 lžička kvasnic

Oba chleby peču na program 1 - základní, velikost 2, barva 2

Ohodnoceno: 2x
 
Od: moxa*
Datum: 27.10.12 16:31
 

Děkuju, myslím, že to s tím vzhledem těsta mi hodně pomůže. Tohle těsto bylo jak na bramborák totiž... Takže hodně vody. Myslíte, že na tolik mouky stačí lžička droždí? Taky tam postrádám cukr, ten být nemusí?

Co kdybych zkusila trochu cukříčku, 350 ml vody a lžičku dorždí? Na těch 500 pšeničné a 150 žitné?

Od: ron*
Datum: 27.10.12 16:38
 

Cukr ano, pomáhá vykynutí, viz. mé recepty nahoře. Na 350 ml vody bych dala mouky 1/2 kg celkem. Dala bych 400 g pšeničné a 100 g žitné. Jak jsem psala, žitná je těžká, dávám ji méně. Je dobré do chleba dávat i mouku celozrnnou. Kvasnic dejte jednu 1,25 lžičky.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: moxa*
Datum: 27.10.12 16:42
 

Děkuji, zkusím co nejdřív :)

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.