Jak uvařit fazole

Od: Datum: 26.10.12 16:44 odpovědí: 8 změna: 15.11.12 08:57

Namočit přes noc, vím. Uvařit v té vodě, vím. Nikde se ale nemůžu dočíst, jak dlouho přibližně se fazole vaří do změknutí, jestli dvacet minut, nebo třeba dvě hodiny, abych věděl kdy mám začít.

Děkujůůů


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: mowla*
Datum: 26.10.12 16:52
 

Je to závislé i na druhu a velikosti fazolí (a pak že na velikosti nezáleží! :-D )...

Aby byly doměkka, nesmí se solit, nesmí při namočení ani trochu ´zkysnout´ (poznáš to podle šumu ve vodě). Fazole cca 2-3 cm (větší rozměr) vařím doměkka obvykle něco přes hodinu - ale už se mi podařilo ´potkat´ i fazole, které nezměkly za 3 hodiny, pak se rozvařily (zbyly v podstatě jen slupky a hustá ´kaše´)...

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 26.10.12 17:15
 
avatar

Záleží na druhu a velikosti. Nejdéle vařím fazole, u nás se jim říká becoky, zhruba 2 hodiny, někdy i déle. Pokud z fazolí vařím polévku, tak mám raději fazole měkké i trochu rozvařené. Když vařím fazole na husto, nebo fazolový guláš, tak fazole trochu ke konci hlídám, aby se mi nerozvařily. Po špatné zkušenosti je už nevařím v tlakovém hrnci.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ron*
Datum: 26.10.12 21:25
 

Ano, namočit přes noc ve vodě, vařit v té samé vodě. Dávám hrnec s fazolemi do lednice, aby nezkysly. Přidávám do vody trošku jedlé sody, fazole dříve změknou.Solte až ke konci vaření. Vaří se podle velikosti a druhu. Běžné bílé malé fazole vařím jednu, max dvě hodiny. V tlakovém hrnci také fazole nevařím, nedají se kontrolovat.

doplněno 27.10.12 16:01:

Babkazov. Ano, ty fialové fazole jsem vařila také půl dne a pořád byly tvrdé. Je to asi nějaký odolný druh.:D Kupuji nejraději ty malé, bílé fazole.

 
Datum: 27.10.12 11:46
 
avatar

Mi zase lékařka doporučila vodu slévat a měnit při namočení přes noc. Kromě mých problémů, na které mi to doporučila, nenadýmají. :D Jak které fazole. Nedávno jsem vařila polévku, menší tmavě fialové fazole jsem měla namočené od rána předešlého dne a vařila jsem je od 8 hod až do odpoledne. A stále křupkaly. Jiné jsou hotovy za hoďku? *jasne* Když namočené fazole dáte do papiňáku, přivedete je otevřené k varu, chvilku povaříte, do té doby, než se přestane dělat pěna, pak můžete klidně poklici zakrýt, dotáhnout a nechat syčet jen trošku. *palec*

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 28.10.12 18:53
 
avatar

fazole svepomoci ne, nekdy se varej klidne cely den, a furt jsou jak orechy, hnus na vyliti... zlate pixle s fazolema ve slanem nalevu

 
Od: buss®
Datum: 28.10.12 19:05
 

Metodika je dobrá, jen ten čas nemůůže přece nikdo znát, druh fazolí, jejich stav, teplota vody, vstupuje tam vííce veličin.

 
Datum: 30.10.12 16:49
 
avatar

Každý druh fazolí namočím na noc a pak vařím 25min. v tlakovém hrmci.

 
Datum: 15.11.12 08:57
 
avatar

taky s tím mám problém, takže od jisté doby kupuju v plechovce - jsou ideálně uvařené, nestojí skoro nic a uvařit se z nich dá cokoliv, jen se přidají až na konci :)

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.