Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, už jsem to tady v jiné otázce nakousla. Blíží se Vánoce a já bych potřebovala dobré, osvědčené a vyzkoušené recepty na vánoční cukroví bez alkoholu. A bez tresti. Prostě bez ničeho, co alkohol byť jen připomíná. Znám a dělám tedy pracičky, vanilkové rohlíčky, linecké s marmeládou, podvodnice a kremrole se sněhem. Jenže je to pořád dokola stejné.
Letos bych uvítala něco nového. Třeba i s krémem. Jenže krém se přece rumem ochucuje - a jsem zase v koncích.
Určitě máte někdo nějaký pěkný rodinný recept. Za každý budu ráda.
Díky všem.Jaga.
Babajaga, dobré je pudinkové cukroví přes mlýnek. Slepuje se marmeládou, nebo jenom pocukruje. Já před štědrým dnem peču ještě barevné rolády, s krémem, nebo marmeládou, hrozinkový chlebíček (biskupský). Peču také ořechové rohlíčky, ale více mi chutnají s neloupanými mandlemi a výborné je i šlehačkové cukroví.
ŠLEHAČKOVÉ CUKROVÍ
1 šlehačka
1 hera
500 g hladké mouky
U něho vykrajuji pouze malé tvary. Po upečení a mírném zchladnutí obaluji v cukru.
VANILKOVÉ ROHLÍČKY S MANDLEMI
100 g mletých neloupaných mandlí
200 g tuku STELLA nebo másla
240 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
Dělám je nejméně ze dvou dávek a postup je stejný jako u všech rohlíčků. Peču je při 180°C podle velikosti 10 - 12 minut. Jsou krásně křehké, nemusí se nechávat odležet.
Dobrý večer, Jago.
Máte pravdu, probírám v hlavě jeden recept za druhým a opravdu, skoro v každém alespoň troška rumu.Já peču na vánoce také klasiku, jako Vy( linecké, rohlíčky, pracky, šohajky, piškotové dortíčky, ovocné košíčky..) Každý rok dělávám ještě např.:
Chrousty: (1 dávka ze 3 bílků, asi 60 ks = 1 plech) Dělám ze dvou dávek.
Ušleháme tuhý sníh v horké lázni ze 3 bílků, přidáme 22 dkg cukru moučka, 15 dkg mletých ořechů. Lžičkou dáváme kopečky navymazaný a vysypaný plech, pečeme velmi zvolna - 50 - 100 stupňů.( Na Mikuláše jsme jako děti mimo jiného dostávaly talíř těchto "chroustů")
Ořechové na plech: 18 dkg másla, 37 dkg hl.mouky, 12dkg cukru moučka, 3 žloutky, špetka prášku do pečiva.
Zpracujeme těsto (podobné lineckému),rozválíme na vysypaný plech, trochu předpečeme, vyndáme z trouby, potřeme marmeládou a nádivkou a dopečeme. Trouba 150 stupňů. Ještě vlažné vykrajujeme ( nožem pásky nebo sklenicí měsíčky).Nádivka: 4 bílky, 30 dkg cukru,24dkg mletých ořechů,citr.šťáva. Ušleháme bílky v páře,přidáme ostatní ingredience.
Citronové cukroví: 24 dkg hl. mouky, 14 dkg másla, 16 dkg cukru moučka, šťáva z 1 citronu, citronová kůra. (dělám 2 dávky)
Zpracujeme těsto, vyválíme, vykrájíme drobné tvary. Potřeme rozšlehaným bílkem, ozdobíme brusinkou, upečeme do růžova.(Kdo má rád hodně sladké, může vynechat bílek a brusinku, upéct a teplé obalit v moučkovém cukru s vanilkou).
Išelské dortíky: Správně jsou slepované krémem, já je lepím marmeládou. 21 dkg hl. mouky, 2 dkg kakaa, 7 dkg ml. cukru, 4 dkg ml. ořechů, 14 dkg másla (dělám 2 dávky) Přidáme skořici, vanilkový cukr, citron.kůru. Zpracujeme těsto, vykrájíme drobná kolečka, upečeme na vymazaném plechu, slepíme marmeládou. Polejeme čokoládovou polevou, zdobíme lískovým oříškem.,
Vosí hnízda připravuji z 10 dkg ml. ořechů, 10 dkg ml cukru, 1 bílek (dělám 3 - 4 dávky). Hnízda plním krémem bez rumu, udělaného se Salka.Určitě znáte. Salko vaříte 2 hodiny ve vodě, po vychladnutí smícháte s jedním máslem.
Hříbečky:Z lineckého těsta (tmavého) vykrájím malé hříbečky, upeču. Slepím marmeládou, kloboučky odzdobím čokoládovou polevou a půlkou oloupané mandle. (moje nejmilejší cukroví).
Marmeládu místo krému používám často, cukroví déle vydrží a není tolik "výživné". Můj syn v dětství nechtěl máslové krémy a už jsem u toho zůstala u některých druhů cukroví.
Snad jsem Vás trochu inspirovala. Listováním recepty už se těším na vánoce.
Mějte se moc krásně. Ron
Dobrý den. Přidávám tři receptíky.
Ořechové rohlíčky
25 dkg hlad. Mouky, 18 dkg cukru, 17 dkg tuku ( Hera, Stela, Zlatá Haná -na jaký je kdo zvyklý) 8 dkg mletých ořechů, 1 žloutek.
Vypracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout v ledničce. Pak dáme těsto do formiček a upečeme. Plníme máslovou nádivkou (máslo + cukr + trochu uvařeného pudingu+ troška kakaa) a poléváme čokoládou.
Dva tipy na nepečené cukroví:
Kokosové salámky:
3 balíčky piškotů (rozválet), 1 ztužený tuk, 5 dkg kakaa, 10 dkg cukru moučka, 2 celá vejce
Rozpustíme tuk a necháme jej zchladnout. Pak zpracujeme všechny suroviny v těsto. Vejce se dávají naposledy. Z těsta vyválíme salámky, obalíme v kokosu a v alobalu do lednice ztuhnout. Pak se salámky nakrájí na kolečka.
Bílé Rafaelo:
1 Salko, kokos, balíček mandlí. Salko smíchat s kokosem tak, aby vznikla hustší hmota. (Nechat v ledničce klidně do druhého dne). Z hmoty potom vyválet kuličky, do nich vmáčkout celou mandli a obalít v kokosu
doplněno 26.10.12 19:23: Není zač, rádo se stalo.
"jagi", slyšela jsem radu:
"Pokud chcete rumové kuličky, nebo vosí hnízda bez alkoholu, stačí trocha ovocného sirupu"
Tak jedině vyzkoušet s tím sirupem. - pt
Krém může být také karamelový ( máslo s vařeným salkem),nebo jen máslo se salkem.
Dělávám krom klasiky
Karamelové tofifé:
100g loupaných mandlí (nebo lískových ořechů), 2,5dl smetany na šlehání, 125g krupicového cukru, 30g másla, 1 lžička medu, čokoládu na namáčení či přelití.
Smetanu smícháme s cukrem a medem, přidáme máslo a svaříme na hustý krém. Přidáme celé loupané mandle a promícháme. Na vymazaný plech či silikonovou podložku tvoříme z hmoty lžičkou malé hrudky a necháme ztuhnout. Poté můžeme přelít rozpuštěnou čokoládou.Je moc dobré kdo rád karamel.Nebo
Masarykovo cukroví:
170g lískových oříšků, 300g hl. mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru, 1 žloutek, cukr na obalení
Celé lískové oříšky oloupeme (opražíme a promneme v utěrce) a namočíme na 1/2 hodiny do horké vody. Ostatní ingredience smícháme, a přidáme osušené oříšky do těsta. Vytvarujeme válečky o průměru asi 3cm. Zabalíme do fólie a necháme hodně ztuhnout v lednici . Pak válečky krájíme ostrým nožem na cca 0,5 cm tenké plátky, které položíme na pečící papír a pečeme na 180°C dorůžova. Teplé obalujeme v moučkovém cukru.Je to skoro bez práce.Nebo
Kokosky
1 kondenzované slazené mléko,200g kokosu
Smícháme dohromady a tvoříme na plech kokosky(dělám kopečky dávkovačem na kávu-vypadá jako maličkatá naběračka),které upečeme dorůžova.
Škebličky
250 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce, 1 lžíce studené vody
na náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g cukru, 1 celé vejce a žloutek
moučkový cukr na obalení
Zpracujeme těsto a dáme do lednice vychladit. Na nápln také vše spojíme. Pak z těsta vyválíme placku cca 3 mm a vykrajujeme kolečka, na které dáváme po lžičce náplň. Kolečka přehneme na polovinu a okraje řádně přitiskneme. Pečeme v mírné troubě a ještě teplé obalíme v moučkovém cukru.Mimochodem do tohoto těsta lze dát i slaná náplň.
Atd atd...
Vyzkoušejte..
Ehm...pokud by jste byla ochotna vyzkouset neco netradicniho,doporucuji slaninu v cokolade.ano,zni to silene,ale pri pouziti alespon trochu kvalitnich ingredienci je to vynikajici.potrebujete pouze slaninu(libovou,ne prilis korenenou)a cokoladu ,jaka vam chutna,pomer je 40:35 ve prospech slaniny{nebo klidne 1:1).slaninu opecete ve troube pri 190 stupnich bez tuku asi 20 minut,na vodni lazni roztavite cokoladu,a opecenou a od tuku okapanou slaninu do ni namocite.nechate zatuhnout-a je to.pripadne muzete ozdobit napr.bilou cokoladou...(ne,nedelam si srandu,zkuste si vygooglit "chocolate covered bacon")
Ano,ja vim,pomer je podivny...ale kdyz date 1:1,prece vam muze nejaka cokolada zbyt...a co byste s ni potom delali,ze ano
zajímavý poměr, 40:35 ale rozhodně slaninu s čokoládou doporučuju!
ono si hodně lidí řekne maso a čokoláda? to nemůže jít dohromady, to musí být hnusný... a mají mě za prase že to jím... ale když ochutnají, hned změní názor
nemám nic proti poměru samotnému, ale proč psát 40:35, když jde napsat 8:7 a co bych dělal s přebytečnou čokoládou kdyby zbyla? Kdybych byl dost rychlý, snědl bych ji. Kdyby ne, postarali by se o to docela rychle "ti okolo" :D
Já si pamatuju, když jsem byl malý, tak babička dělala klasické perníčky ve tvaru panáčků se zelenou polevou a dodělala i ty nejmenší detailky jako oči pusu ruce a tak. No z toho jsem byl vždycky hotovej. Jojo perníčky zbožňuju.
Děkuji vám všem za tak velký ohlas. Kde já smutná vezmu bodíky za všechny ty prima rady. Tak aspoň velké poděkování. Něco z toho zaručeně vyzkouším.
I ten pánský recept na maso v čokoládě může mít klidně něco do sebe. Kamarádka se kdysi dušovala, že nejlepší jsou jednohubky se silně česnekovou pomazánkou a navrch dílek kompotované mandarinky. Zpočátku se mi zdálo, že to do sebe moc nejde, ale když jsem to ochutnala - ta holka měla pravdu!
Tak ještě jednou dík. Ono se to špatně vybírá, skoro v každém cukroví je opravdu "kápnuto", ale vidím, že i nealko se dá upéci. Jaga.
No, pukud se cokoliv s alkoholem tepelně upravuje,alkohol vyprchá.Zůstává jen aroma zbytku s čím alkohol je - víno -vinná chuť kyselinek a tříslovin,rum - rumové aroma atd.Krém může být i pomerančové mascarpone,kávový,kokosový,mandlový ořechový...Nemusí se vždy dávat něco s alkoholem.Základ stejný - vyšlehané máslo ,možno nastavené a zlehčené moučnou kaší či pudinkem a ochucené dle chuti vanilka,kokos,káva,kakao,...
Co se týče té slaninky s čokoládou,tak to musím vyzkoušet.Lákavé a mám ráda netradiční chutě.Když se může podávat kozí sýr s medem,maso s ovocem,kuře na cole,vínová bábovka,maso na kávě,vynikající švestky se slaninou a grilované,tak proč ne toto.
Ahoj,
my jsme mlsouni, a nevíce se tuní: ořechy - jsou slepované krémem ( nedává se alkohol, lepí se jenom máslovým krémem )
Jinak ořechy dělám vanilkové + máslový krém a čokoládové + kakaový krém. ( loni mi jednu dávku snědli )
Recept je tu toprecepty.cz/...
a jinak dělám marokánky, ale ty dělám podle maminky a recept bych musela poštrachat. Jak vypadají marokánky uvidíš třeba zde recepty.cz/...
Pudinkové cukroví - recept mám od kamarádky, ale pro představu tady toprecepty.cz/...
Jinak dělám kuličky rafaelo - jsou bílé, ale fakt vynikající taky v pohodě vygooglíš.
Jinak z dalších receptů: išelské dortíčky, mokka oválky - dělaly se v cukrárnách, mám recept od cukrářky, slepují se kávovým krémem, pak dělám ještě i kávové cukroví s kávovým krémem ( jedla jsem na svatbě )...a maminka mi dělá ještě laskonky s karamelovým krémem, protože já laskonky neumím.
Tak třeba najdeš inspiraci.
Já mám zase problémy s válením těsta, takže cukroví je pro mne opravdu boj!
doplněno 30.10.12 22:36: A jinak hrozně moc rádi na silvestra, děláme pražené mandle ...
Kdyby jsi našla inspiraci, písni mi vzkaz a recepty pošlu...
zuhud,
říkáš,že válení těsta je boj.Také jsem měla takové začátky.Nechtěla jsem přidávat další mouku při válení těsta,protože to ovlivňuje chuť,dle mne a cukroví není tak křehké.Vyvaluji chladné těsto mezi mikrotenem nebo stačí igelit.Vyhovuje mi to a jde to jak po másle.Jednou jsem zkoušela těsto vyvalovat na plátně a na váleček se navlékl takový strečový rukáv,prodávalo to Tchibo.No mně se neosvědčilo.Dělám těsta najednou a nechávám v chladu.Pak postupně, jak je čas,zpracovávám a peču.Dnes používám silikonový vál a mikroten dávám jen navrh,to jen ze samé roztažnosti..Zkuste a dejte vědět.
Ahoj psyche,
moc ti děkuji za rady. Nejlépe se mi to válelo, když to bylo studené. Ale ten igelit, to musím zkusit. Moc děkuji za radu - určitě ji vyzkouším.
Válení těsto mne každoročně dovádí napůl k zoufalství a napůl k šílenství. Ale opravdu. Vál na válení nemám - měla jsem dřevěný, ale ten zůstal v minulém bytě... takže válím přímo na lince. Viděla jsem někde video, kdy paní pekla cukroví a udělala fr, fr a měla to krásně vyválené, u mne to nehrozí.
Myslela jsem si, že je to těstem, ale je to opravdu rukama. Každopádně - děkuji za pomoc!
doplněno 08.11.12 15:17:psyche,
tak jsem to zkoušela s tou folií a funguje to! Dala jsem ti bodík, a kdyby to šlo, dám ti jich rovnou sto! Moc děkuji, pomohla jsi mi více jak dost!
Je to bezva hnedka to vyválíš, krásně natenko, vypadá to vzhledně, je to rychle, efektivně, žádné nervy Tím pádem to mám i rychle hotové ... Sůůůpr čůůpr vychytávka! Moc, moc moc, moooooc díky!
Ty recepty kolem jsou zajímavé - ale zkusit se dá třeba i nějaký vyhledávač receptů. A třeba rovnou i vhodnou rubriku, například tady: vyhledávač recept/..., kde jsou recepty na všechno, co se týká Vánoc. A jestli chceš rovnou cukroví, tak stačí do vyhledávání vlevo nahoře zadat vánoční cukroví a vypadne spousta receptů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.