Nejste přihlášen/a.
Nevíte kde se dá sehnat paštikové koření. V žádném hyper, super marketu ho nemají? Co mám dát za koření do paštiky?
Dobrý den.
Já do domácí játrové paštiky dávám toto koření: mletý černý pepř, mleté nové koření, trochu provensálského koření, česnek, cibuli, muškátový oříšek. Přidávám i trochu mletého masa.
doplněno 18.10.12 12:07:Uvařím 2 kg vepřového masa (klidně i pěkný libový bůček). Uvařené maso umelu. 1 kg vepřových syrových jater také umelu. Cibuli (1/2)kg nasekám a osmažím na tuku (sádle). Játra promíchám s mletým masem,cibulí, přidám 3 syrová vejce, asi 3 lžíce hladké mouky, utřený česnek (máme rádi hodně česneku, takže dávám celou paličku), necelou sklenici mléka (nebo smetany). Důkladně promíchám . Přidám koření (uvádím výše), dosolím a přidám i špetku cukru. Samozřejmě koření můžete doplnit dle chuti a oblíbenosti.
Paštikou naplním sklenice od marmelády, zavíčkuju a asi hodinu vařím (dávám do trouby na plech s vodou, 200 stupňů).
Podle toho, jakou paštiku chceš - resp. jak ji chceš ochutit, ne?
Do paštik se běžně dává sůl, pepř, kmín, nové koření, vyvařit bobkový list... Ale klidně tymián, bazalka, dobromysl... Nebo paprika, česnek, majoránka... Někdy ořechy či mandle, kapari...
Kořeňové směsi jsou jen pro lidi bez fantazie nebo lidi líné se zamyslet nad chutí (svou i přísad)... Zcela výjimečně mohou - některé a někomu - i chutnat, ale pokládám to za málo pravděpodobné - kolik lidí, tolik chutí - a směs je daná...
Domácí paštiku jsme pokaždé dělávali po zabíjačce. To proto, že zbylo plno takových menších kousků masa /cancourů/ a ty se na to hodily. Do paštiky jsme nikdy játra nedávali, čistě jen z masa.
Dělali jsme to od oka, ale pokusím se o udání nějaké hmotnosti:
1 kg vepřového plecka, 60 dkg laloku, nebo bůčku, 60 dkg cibule, 40 dkg syrového sádla, sůl dle chuti, 1 a 1/2 dcl vody. Do kousku gázy zavázat: 20 kuliček nového koření, 30 kuliček pepře, 1 hřebíček, 2 bobkové listy.
Maso a sádlo nakrájet na větší kousky, asi 5 x 5 cm, cibule na čtvrtky, přidat vodu, sůl a koření a dusit na plotně. Často míchat. Asi po 90 minutách sundat z plotny, odstranit sáček s kořením a pomlít na strojku 2 x najemno. Pak plnit do skleniček a sterilovat 1 hodinu při 80 stupních, nechat zchladnout a druhý den zase tak sterilovat.
Je to dost pracné, ale výsledek stojí za to, je to hrozná dobrota. Jinak kromě klasiky bych do paštiky žádné koření nedávala, někdy to ve výsledku chutná spíš jako cukroví. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.