Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodičovský příspěvek a úprava 1.1.2012

Od: kudrlinka odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, mám dítko nar. duben 2011, varianta 3 let, tj. 7.600,- Kč měsíčně. Ze všeho co jsem přečetla nejsem příliš moudrá: 1) mohu i já přejít na novou úpravu od 1.1.2012? Jakmile dítě oslaví 2. narozeniny, bude moci chodit celodenně do školky, já do práce? Co by bylo s nevyčerpaným rodičovským příspěvkem? Má na tuto situaci vliv přítelův příjem? 2) pokud se během 3 let narodí ml.sourozenec, co s nevyčerpanou dávkou, když přejde příspěvek na nejmladší dítko? Mnohokrát děkuji za každou srozumitelnou radu.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Čerpání rodičovského příspěvku upravuje novela zákona o státní sociální podpoře. Od ledna 2012 mají rodiče větší volnost při čerpání a mohou rozhodovat pružněji než dříve o jeho délce a výši. Systém je jednodušší a vstřícnější k potřebám rodin s malými dětmi. Rodičovský příspěvek rodiče získají i tehdy, když dítě starší než dva roky umístí do školky. Tato doba přitom není nijak omezena. Pokud rodiči vznikl nárok na rodičovský příspěvek před 1. lednem 2012:

• může se rozhodnout, jestli bude čerpat příspěvek postaru nebo podle nové právní úpravy od 1. ledna 2012

• obecně však bude platit podmínka, že pokud rodič setrvá ve variantě pobírání rodičovského příspěvku podle staré právní úpravy k 31.12.2011, bude platit pro něj tato úprava jako celek, tedy i se sledováním omezené docházky dítěte do předškolního zařízení po celou dobu pobírání rodičovského příspěvku

• pokud však rodič přejde na novou právní úpravu platnou od 1. ledna 2012, bude se na něho vztahovat mj. ustanovení o nesledování návštěvy předškolního zařízení u dětí starších 2 let věku. O tuto změnu rodičovského příspěvku podle nové právní úpravy musí rodič písemně požádat.

• možnost výběru délky čerpání rodičovského příspěvku je zachována i při plynulém navázání rodičovské dovolené s dalším potomkem

Výši rodičovského příspěvku (RP) lze zvolit podle denního vyměřovacího základu druhého rodiče, stanoveného ke dni narození dítěte, avšak za předpokladu, že druhý rodič ke dni narození dítěte splnil podmínky nároku na PPM . Tyto skutečnosti zkoumá okresní správa sociálního zabezpečení podle sídla zaměstnavatele druhého rodiče nebo trvalého pobytu, je-li druhý rodič osobou samostatně výdělečně činnou (OSVČ).

doplněno 16.10.12 13:02:

socialnireforma.mpsv.cz/...

doplněno 16.10.12 13:27:

Jak uvádím výše:

Pokud setrváte ve variantě pobírání rodičovského přísppěvku podle staré právní úpravy k 31.12.2011 (což je Váš případ), platí pro Vás sledování omezené docházky dítětě do předškolního zařízení po celou dobu pobírání rodičovského příspěvku.

Chcete-li umístit dítě do školky a pobírat dále rodičovký příspěvek, musíte přejít na novou právní úpravu platnou od 1.ledna 2012. Potom se návštěva předškolního zařízení u dítěte staršího 2 let sledovat nebude. O tuto změnu rodičovského příspěvku musíte ale písemně zažádat.

doplněno 16.10.12 14:51:

Ano.

doplněno 16.10.12 14:56:

Zajděte si na ÚP(jednotné výplatní místo dávek), kde Vám vyplácí rodičovský příspěvek. Tam Vám formulář dají.

kudrlinka
hodnocení

Takže pokud půjde prcek ve 2 letech do školky, já do práce, přesto budu pobírat rodičovský příspěvek?

kudrlinka
hodnocení

Takže když přejdu na novou úpravu, můžu do práce a dobrat rodičák? Omlouvám se, vím, jsem natvrdlá*bzum*

kudrlinka
hodnocení

A je na to nějaký vzor, nebo stačí o změnu (přechod) požádat jen obyčejně? Moc Vám děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]