Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kvalita šunky - co jsem to snědla?

Od: babajaga® odpovědí: 29 změna:

Dobrý den, vím, že akce v potravinářství jsou většinou na úkor kvality zboží. Koupila jsem si v Tescu akční šunku za 10,90. /Vepřová šunka dušená standart/. Cena pěkná a já věděla, že to nebude žádná extra kvalita.

1. den si vzal manžel na chleba. Chutnala mu. 2. den jsem si vzala kousek já k rohlíku. Také mi chutnala. 3. den byla už šunka oslizlá, lepkavá, byla cítit kysele a i na chuť byla kyselá. Hodila jsem ten zbytek tedy slepicím. Naštěstí už jí nebylo moc. Podotýkám, že byla řádně uchovaná v ledničce. /zapnuté :D/

Teď koukám na složení na etiketě a vidím, že kromě 70 % vepřového masa, obsahuje 24 % vody /tedy čtvrtinu své váhy, dále sůl a celkem 10 ÉČEK. /E407A, E415, E451, E450, E301, E316, E331, E621, E250, E1414/.

Výrobce této lahůdky neznám, je tam jen adresa Tesco Stores, ČR, Praha.

Nevíte někdo, co tato éčka znamenají? Co jsem to tedy snědla? *blee*

Na šunku za 40 korun/100g nemám, i když vím, že je vynikající. Je možné tolik éček v jediném výrobku? Jak se to projevuje na zdraví strávníků? /určitě negativně/. Zajímalo by mě, co tato éčka znamenají, zda to jsou nějaká barviva, dochucovadla, či co. Jsem z toho dost špatná, ale vím, že lacinější zboží bude asi všechno v této podřadné kvalitě.

Kupujete podobné zboží? Nebo si místo 20 dkg akční koupíte raději jen 5 dkg té kvalitní? Děkuji za vaše vyjádření. Jaga.

doplněno 11.10.12 07:42:

Vzpomínám na své dětství, kdy v 60. letech mamka mně a sestře občas šunku koupila. Ne ale mnoho, vyšel tak plátek na krajíc chleba. A také ji neměli pokaždé. Ale dodnes vzpomínám na tu šťavnatou chuť, na tu vůni masa. Stačil opravdu plátek a člověk měl prima gurmánský záížitek. Dnes to chutná jako umělá hmota. *blee*

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den paní Jago.

Bohužel, snědla jste to, co dnes jíme prakticky denně všichni. Potraviny jsou nekvalitní, co si budeme povídat. Dokonce ani ty drahé často kvalitní nejsou. Uzeniny moc nekupuji. Už roky jsem nekoupila párek nebo špekáček, který by mi chutnal. Všechno je jako gumové, bez vůně, chuti. Vzpomínám na špekáčky mého dětství, to byla dobrota. I obyčejný Gothajský salám s čerstvým rohlíkem byl na svačinu dobrý. Potraviny jsou drahé, nekvalitní a nejsou čerstvé. Zřejmě proto ta Vaše šunka byla v akci, už ji končila doporučená doba spotřeby. A díky těm É-čkám vydržela tak dlouho.

Vyhledala jsem si stránku s E-čky. To nejhorší ve Vaší šunci je E250 - Dusitan sodný. Nevhodný pro děti, způsobuje alergie, zdraví škodlivý. Jinak tam máte barviva, gumu a jiné dobroty.

Nic si z toho nedělejte, jíme to všichni. Možná už jsme imunní a také déle vydržíme. :)

doplněno 11.10.12 07:50:

emulgatory.cz/...

hodnocení

2x
Bábinko, bacha hlavně na ty 450, 451 a 1414
Při velkém množství odebírají vápník! Takže lidé s osteoporozou opatrně.
Většinou jste snědli antioxidanty, zahusťovadla, stabilizátory a emulganty, neškodné...

hodnocení

2x

Vyhledej si to třeba na www.bezkonzervantu.cz, jsou to všechno bezpečné věci, některé dokonce z přírodních zdrojů. Levná uzenina (24% vody? WTF!) za tři dny oslizne i v ledničce. Mimochodem, když si spočítáš, že jsi ve 200g šunky koupila jen 140g masa (a půl deci vody za cenu šunky) - připadá ti pořád tak levná? Já sice taky nekupuju to nejdražší, ale ani to nejlevnější, snažím se držet někde uprostřed.

A i dobré věci bývají v akci, nejen ty méně kvalitní. Akce jsou o marketingu, ne o kvalitě.

doplněno 11.10.12 07:56:

Mimochodem - někde tam je určitě bylo napsané něco jako "Po otevření spotřebovat". Jíst 10 deka šunky ve dvou lidech tři dny? S tím se snad ani nepočítá, jeden člověk to má sotva na jednu svačinku.

hodnocení

S tím datem spotřeby máte pravdu. Zakoupeno 7. 10. spotřebujte do 8. 10. Bydlím 10 km od města, koupila jsem 200 g. Myslela jsem si, že to chvilku vydrží, tedy dokud se to nesní. Ale pravda je, že 3. den to už k jídlu nebylo. Hnus fialovej! *blee*

Jenže člověk nemůže každý den jezdit do města pro potraviny. To by projel majlant. Tak pokaždé při návštěvě lékaře, úřadu apod. koukám nakoupit něco do foroty. U uzenin to ale asi nepůjde. Už jako čerstvé to je bez barvy, bez chuti a bez zápachu, po 2 dnech je to bez barvy, kyselá chuť, kyselý zápach.

Docela lituji, že jsem poznala kvalitní uzeniny. V těch 60. letech byl gothaj úžasným salámem. Šťavnatý, chuť i vůně masa. Nedostávala jsem ho do školy často. Ale když jsem ho občas s houskou rozbalila, byla to vůně po celé třídě. A hned se slézaly kamarádky. V té době se nosily do školy ke svačině vdolky, chleba se sádlem, suché housky, prostě, co právě bylo. Oblíbené byly sušenky za 90 haléřů /Petit beurre, či jak se to jmenovalo/. A tak s kým jsem kamarádila, tomu jsem kousek dala. Pak se mi to časem někdy vrátilo.

To už dneska není pravda. Dnešní gothaj, i když stojí spoustu poeněz, je už také jen umělá hmota. Už dlouho jsem neochutnala uzeninu, která by mi opravdu chutnala. Jaga.

doplněno 11.10.12 08:19:

Jethro: nesouhlasím úplně s tím, že akce jsou o marketingu, ne o kvalitě. Dělala jsem několik let OZ ve velkém masokombinátu. připletla jsem se k různým poradám a čachrům. Když mělo být nějaké zboží v týdenní akci, hned se sešli vedoucí výroby a radili se, co uberou /maso *smich*/ a co naopak přidají /sojovou mouku *blee*/ aby mohli výrobek pustit za tu akční cenu.

V době vašeho dětství stálo 10 deka šunky 8 Kčs při běžném platu 2000 Kčs. To je jako kdyby při dnešním platu 20000 Kč těch 10 deka stálo 80 Kč. To zdaleka nestojí ani ta nejkvalitnější.
O vašich čachrech nic nechci vědět :) ale akční slevy zpravidla nedělá výrobce, ale prodejce.

hodnocení

2x

Skoro už si začínám myslet, že kdyby v dnešní době člověk snědl něco bez éček, že se pomalu otráví...V podstatě to do sebe hrneme každý den, horem, spodem, je to ve všem...

Ovšem myslím si, že obecná histerie z éček (až na opravdu některá čísla) je celkem zbytečná.

Víte, zvykli jsme si, že nakupujeme ve velkých supermarketech, že tam kdykoliv koupíme cokoliv a ještě v AKCI! a toto všechno přináší své oběti, například to, že onen supermagamarket si vůbec nemůže dovolit prodávat šunku bez konzervantů, protože by se zkazila dřív, než by jí vyložili z kamionu. Prostě jsme se dopracovali k dokonale spotřební době, kde není čas na to, každý den kupovat čerstvé věci a výrobci s prodejci prostě nedělají nic jiného, než se přizpůsobují potřebám trhu.

Já sám mám uzeniny rád a když už si chci dopřát něco dobrého, zajdu k soukromému řezníkovi a to, co si od něj přinesu domů se prostě nedá srovnat s hypersuper potravinami.

Jeho šunka je voňavá a je z masa a jeho špekášky neobsahují mouku a dají se normálně opéct na ohni, jako před lety.

Za takovou kvalitu si občas rád připlatím.

Ale zároveň je jasné, že potraviny na běžné užívání zkrátka kupuji v hypersuper a vyhovuje mi to.

Proto nelámejme nad touto dobou hůl, prostě všechno má svůj vývoj a máme to tak, jak jsme si to sami přáli.

hodnocení

Minstreli, máte velikou pravdu, a já už, bohužel nemám bodíky. Tak aspoň poděkování.

Babkazov: ten hlavičkový salám kdysi neměl chybu, také jsem ho zažila. *palec*Jaga.

Dal jsem minstrelovi bod i za Tebe.:) Má pravdu. Ještě že my starší jsme vyrostli na zdravých potravinách, tak nás teď už nic nesklátí.

cocinkamichalka*
hodnocení

2x

Ahoj Marcelko, přítel si nainstaloval do mobilu aplikaci, která mu vyhledá "éčka" a oznámkuje je podle škodlivosti. Tak mi ten den, co si to nainstaloval, prolézal kuchyň a všechno rval do toho "chytrého" programu. Moc nepochodil, asi podvědomě nakupuji věci bez éček :) Ona ta éčka nejsou vždycky tak hrozná, jak vypadají. Třeba i takový vitamín C má své éčko. Nebo třeba sojový lecitin...

Já se přiznám, že na uzeniny jsem si už celkem odvykla. Z domova mám DOMÁCÍ klobásky, a to mi stačí. Do školy se snažím chystat si svačiny. Když vidím, jak se mi spolužáci třesou na "studentský" řízek (obalovaný gothaj), radši bych byla hlady...

V jednom díle "Jste to, co jíte" byl řezník. Petr Havlíček jej učil dělat domácí medovou šunku. Dalo se to do takové formy a vařilo. Bylo tam asi 90% masa a vyšla cenově asi 80 Kč/kilo! Tak to by se vyplatilo, si tu formu na šunku pořídit a dělat si vlastní! Šunka se dá dát i do mražáku, tak by i vydržela, nebo rozdat dětem...

uska*

Michálko - svatá pravda. Již moc let si vařím doma šunku z dvouletých samic králíků. Naložím a v šunkovar vařím, jasně bez éček, nemá to chybu. Tak se i starší králík bezvadně zužitkuje.

polinek*

,,já tu formu na šumku mám doma,ale nejím salámy ,akorát můj,ten pojídá Poličan a ty tvrdé ,,jinak šumka ani náhodou ,,byla dobrá ta zauzená. Ale už nějak to vše nejím..Hodně dobrých a chutných věcí se ztratilo.Mi ta dnešní šumka připadá jako mýdlo a oni tam dávají takové zvláštní koření, jako Anýz nebo co to je. Buď schválně na převálcování chuti ,nebo dobří řezníci vymřeli .

Dětské párky jsem koupila jednou psovi ať má nějakou "dobrou uzeninu ale to normálně nedávám" (pes nemá žrát uzenky),ale jak v telce ukazovali ,co je tam za svinstva tak ani psovi bych ji nekoupila už nikdy.Také je dobrá domácí kuřecí tlačenka,,tu si dělám.Jak slevní kuřata. Dala jsem se na zeleninu ,,to je nejlepší maso

doplněno 11.10.12 13:35:

coci,ale pokud dáte do mražáku salám,pak k ničemu,,,vyteče voda a je jako hadr..

hodnocení

1x

Táta, řezník, se podivoval, proč nejsou k dostání salámy-česnekový, hlavičkový. Říkal, že tyto salámy byly vyrobeny z nejlevnějšího masa, které se už nehodilo na vůbec nic jiného. No a dnes nejsou k dostání, protože je to podřadné maso namleto do úplně všeho i kvalitních uzenin.*ee*

ron*

Na hlavičkový salám si také pamatuji, i čenekový. Vzpomínám si i na salám Krkonošský (říkalo se mu "krkonoš"). Rodiče ho dávali přeudit do udírny. Byl opravdu vynikající, úplně cítím tu vůni.

miria*
hodnocení

0x

Zkoukněte video o šunkách které natočilo Peklo na talíři, a jestli vás zajímá, co jíte, podívejte se i na další díly. to budete teprve koukat co nám prodejci servírují

stream.cz/...

hahanaj*
hodnocení

0x

ty Ečka bych musela pohledat ...

raději si koupím šunku od kosti jednou za čas- to vím, že je přímo masíčko

ty balené různé napodobeniny nekupuji

malvinka
hodnocení

0x

Tady je bezva počteníčko co se týče nemoci Alzheimer a Parkinson a dokonce E541 a E451 bývá v aplikováno v uzeninách velmi často dokonce i V klobásách na Farmářských trzích se našlo.

Babaja hamulhejte s obezřetností

emulgatory.cz/...

Po častějším pojídání E 541 Vám bude vlastně fuk co jíte :)

andrea1*
hodnocení

0x

My jestli si chceme pochutnat např. na špekáčkách, tak je chodíme nakupovat do Globusu, který je přímo vyrábí. U nás je Globus vyhlášen vlastními dobrými čerstvými masnými výrobky. Ostatní zboží nakupuji v Kauflandu, který je nejlacinější a za ním je hned Tesco. Ale je fakt, že když se nesní šunka i z toho Globusu druhý den, tak třetí už to není ono. Ečka - stabilízátory a konzervaty a všechny ty další věci se dnes dávají do všeho i do chleba. Abych si na chlebu pochutnala tak jej kupuji od výrobce, kde je na jeho obalu uvedeno, že je bez těchto přísad a dávám ho do lednice aby nezplesnivěl. Nikdy bych nekoupila v obchodě králíka. Toho musím vidět napřed živého. Je fakt, že náš národ, jak uvádějí statistiky, má prventství v rakovině tlustého střeva. A ta je z jídla.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Jaguško, vykašli se na zkoumání složení a kupuj to, co ti chutná. Ze šunek je většinou jedlá jen ta od kosti. Měkké salámy kupuji pouze k okamžité spotřebě nebo do toustů a pod. Já většinou kupuji moravské uzené, kladenskou pečeni a podobné. Ne tak často, ale zase si pochutnám. Váhalova slanina také není k zahození, ale musím narazit na úplně libovou, to si ji klidně vezmu celou. Taky si občas vzpomenu - za 1,50 Kčs kus točeňáku, koňský nebo česnekový, i s rohlíken a jaký jsme měli boule za ušima. Takže pro mě není směrodatné složení, ale moje chuťové buňky. A ony ty mrchy nechtějí zapomenout.

hodnocení

Milý Ladine, to je přesně to, co si myslím. Naše chuťové buňky se bouří, protože už kdysi dávno ochutnaly maso.

Ale aspoň budeme odolní. Mě jen zaujala ta nálepka od šunky, těch éček tam bylo hned 10! Budu si kupovat /i dědovi teda/ spíš málo něčeho lepšího, než hodně a nekvalitního. Taková šunka od kosti - to nemá chybu.:-P A kladenka taky. Jaga.

Dcera se zetěm byli v lázních a přivezli nám 2 nohy pravé maďarské čabajky, dlouhé jako nohavice. To je dobrota! Tam snad žádná éčka nebudou!

Tedy, my jsme si vozili uzeninu z Polska, od soukromých řezníků. Stálo to sice dvakrát tolik, co ty naše, ale při tom, když jsem je jedl, jsem si vzpomněl na mládí a kvalitní výrobky. Nehledě na to, že vydržely bezvadné hrozně dlouho.

polinek*

,,Já v Polsku kupuji výborný špek a mají výborné šumkové klobásy ,,a také telecí párky ..Mají tam voňavější maso .I syrové.

Jj osoleno posypovou solí

hodnocení

0x

Uzeniny kupuji jen vyjimecne,spis ne.Sunku delam doma,ani nemusi byt forma,staci poradne nacpat do umeleho obalu na tlacenku a uvarit.co se tyce Ecek davam si pozor u vseho.I syry mnohdy obsahuji strasne mnozstvi Ecek a i ty nejskodlivejsi.Takze je fakt,ze si toho moc na trhu nevyberu,syry pouze prirodni,moc jich neni.Ale nez to do sebe rvat,to si dam radej jen chleba s maslem.,nebo domaci pomazanku.

lll*
hodnocení

0x

ZDE. Seznam éček Dobrou chuť.

hodnocení

0x

Nevím,syn by možná dokázal dát k tomu komentář,ale jen za sebe tuhle jsme dostali od známého klobásy ,pracuje v Maso-Planá (teď již vlastně kostelecké...)dostávají deputát,za extra dobrou cenu.Ty klobásy mně přišli jako běžně v krámě prodávaná Podřipská (vevnitř sýr a paprika dvou barev -zelená a červená,aspoň mám za to že se tak jmenují,což je ale jedno)ale ta chuť se nedala ssrovnat a na lomu bylo vidět,že jsou z kousků masa.Už aby měl mladej po zkušební době a taky dostával deputát.

Abych to shrnul,v dávné minulosti jsem si kupoval s oblibou libový párek nebo taky liberecký-dnes je téměř nemohu vidět.Soudruzi i když dělali boty,tak jídlo bylo jídlo a ne ty blafy co dnes prodávají!

stirecek*
hodnocení

0x
To buďte rada, že tam bylo jen 24% vody. Dělal jsem v jedné výrobce sofera a voda byl základ , pak pojiva ochucovadla chemie a orez. Maso se nedává, do levného sunkacu jen minimum, chuť děla koreni a ochucovadla, tedy chemie. Základ třeba pro videnske parky, jemne nebo koupací, či liberecke nebo slovenský toceny je uplne stejný. Rozdíl je v použitém strivku a směsi, koreni. Jinak na krajene salámy je záruka 24 hodin.

stireček a po těch čtyřiadvaceti hodinách začnou smrdět jako stará pomyjová hadra. Ne jako staré maso. Že?*jasne*

hodnocení

0x

Ikdyž se pojem "éčka" stal populárním v nedávné době, o škodlivosti umělých přísad se mluví neskonale dlouho. Jako reakci často prodejci uvádějí na trh produkty, které mají v označení heslo "bez éček". Bohužel ne vždy se jedná o uctivé gesto zákazníku, ale jen o další marketingový tah jak zvýšit zisky na lehkomyslnosti spotřebitelů. O to horší, že cena nemusí znamenat kvalitu. Pak je těžké rozlišit kvalitní výrobek od předraženého zmetka.

Pokud jde o šunku - nabízí se efektní řešení, vyrobit si vlastní. Postup je snadný. Maso se naloží do roztoku se solí a kořením, vloží do kameninového hrnce a zatíží. Cenově to vyjde na 100-150Kč/kg ( záleží na mase ). Chutově vyjde lépe než ta kupovaná. A kvalita - ta je naprosto někde jinde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]