Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pečení - buchta vždy spadne

Od: klima® odpovědí: 4 změna:

Ráda a často (i když poslední dobou ne tak často, jak bych chtěla) vařím a obzlášť - peču. Nikdy (málokdy) se mi moučník srazil. Měli jsme klasickou eletrickou troubu. Jenže teď jsme ji nahradili novou troubou s horkovzduchem a x dalšími funkcemi (to u té staré nebylo, byl tam jen gril a normální) a mi se skoro vždycky buchty/bábovky srazí.

Dříve jsem to dělala tak, že jsem rozehřála troubu, dala do ní těsto a když už to bylo, tak jsem troubu vypla, pootevřela a nechala tam buchtu cca 15 minut, a pak ji vytáhla a nechala zcela vychladnout na lince. Pak teprve vyklopit.

Teď opět rozehřeji troubu, dám tam těsto a vypnu, když už to je (v této fázi je buchta v 90 % případů krásně nakynutá), ALE ať ji nechám uvnitř nebo hned vytáhnu, tak prostě spadne. Nevím, čím to je, recepty mám pořád stejné :(.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zkuste dat do dobre rozpalene trouby na 180 a drzet prvnich 10minut tuto teplotu,pak podle potreby postupne snizit teplotu.buchtu vytahnout hned,nekdy je dobre ji ihned po vytazeni propichat spejli,ale vetsino nedelam.

hodnocení

0x

Také mám horkovzdušnou troubu, na pečení bábovek, koláčů a sladkých jídel jí nepoužívám. Zapínám pouze klasické pečení. Podle mně je jedno jak to pečete, problém nebude u trouby. Tady bude na vině asi kypřící prášek. Já upečené moučníky vytahuji z trouby hned, nejsou potom vysušené.

doplněno 09.10.12 17:36:

Další možností je, že stará trouba vyhřívala na méně stupňů, než na kolik byla nastavená. Byla jste už zvyklá nastavit určitou teplotu. Při rychlém pečení bábovka nebo koláče rychle nabydou a po upečení "spadnou".

hodnocení

Dělo se to právě i s buchtami bez kypřícího prášku. Dřív vůbec, až právě teď s novou troubou. Zkoušela jsem místo horkovzduchu pečení "shora a spoda" a stejně se to srazilo během "chladnutí" (ať už to bylo v troubě nebo ne).

sargo*
hodnocení

0x

Na tohle si stěžovala kamarádka a pomohlo, když jsem ji přiměla přečíst si návod :-D Bylo potřeba jiných programů, než kvalifikovaně odhadovala. A fakt je, že mi taky trvalo, než jsem si u horkovzduchu vychytala časy (jiné) a teploty (taky jiné), než jsem byla zvyklá. Udělejte hromadu těsta a berte to jeden po druhém... taky hodně záleží, jestli máte plech (formu) položenou na dně nebo na podstavci. Příliš mnoho proměnných :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]