Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, co ještě udělat z jablek? Máme jich letos nějak moc, již mám sterilované ve sklenicích, přesnídávku, křížaly, kompot. štrůdl, buchty,dortík z piškoty a pudinkem, už jsem taky dělala často, poraďte osvědčený recept na něco vyzkoušeného? Přidejte klidně i recept na neobvyklé řezy, ať mám inspiraci, díky všem...Mošt anebo naložit a přepálit, to nechceme. Děkuji.
Ještě dělám tvarohové šátečky (i jiné tvary, např. hřebínky) s jablky.
250 g hladké mouky, 250 g másla, 250 g jemného tvarohu, 20 g moučkového cukru, špetka soli
Na potření 1 žloutek rozšlehaný s 1 lžící mléka.
Na náplň nastrouhaná jablka, skořice dle chuti a strouhané nebo mleté piškoty na zahuštění.
Vypracované těsto dám do chladničky a než vychladne, tak si připravím náplň. Poté těsto vyválím na 3 mm, nakrájím rádýlkem na čtverce (hřebínky na kolečka, přeložím a okraje stisknu vidličkou), dám náplň a rohy těsta spojím. Povrch potřu žloutkem a upeču do zlatova. Je to rychlé, jednoduché a dobré.
tak mne napadl pečený čaj-i když nevím zda jen z jablek,spíše i s jiným ovocem.
doplněno 05.10.12 16:31:pkd neznáš tak zkus zde : recepty.vareni.cz/...
75dkg nahrubo nastouhaných jablek, 40dkg polohrubé mouky, 25dkg cukru krystal, 4 celá vejce, 1 a půl sklenky oleje, hrozinky namočené v rumu, asi tři líce, tři lžíce strouhaných vlašských ořechů, 3 kávové lžičky jedlé sody, půl balíčku "prdopeče".
To všechno se smíchá a naleje do vymazaného, a hrubou moukou vysypaného hlubšího plechu, nebo plech vyložíme pečícím papírem.
Upečeme normálně, jako koláč. Jak jsme zvyklí na svou troubu.
Mezi tím se udělá krém. 20dkg másla, 20dkg moučkového cukru, pokojová teplota, utřít do pěny, pak přidávat opatrně dva žloutky 4 lžíce rumu, opatrně, po trošiškách, aby se to nezdrclo, a 4 lžíce kakaa. Z toho by měla být ve finále nadýchaná pěna. Ta se pak natře ještě na teplou buchtu a nechá se to vychladit.
Nebo jiná varianta. Rozpustí se čokoláda na vaření ve vodní lázni s máslem, asi třetinu kostky a to se naleje a rozetře také po té teplé buchtě.
Já jsem tento recept dostala, ale jelikož nechci být tlustá na tři prsty, tak si peču jen tu buchtu a ničím ji nenatírám... Jím k snídani, s bílým kafem. A když mne jóóó honí mlsná, a mám ji v lednici, tak si kousek natřu domácí marmeládkou a dám černé kafíčko... Ale to hřeším
žemlovku jen s jablky nebo na půl s tvarohem
výborné jablkové knedlíky
1/2kg oloupaných jablek nastrouháme na hrubo
a smícháme s 13 dkg dětské krupičky v míse a necháme 3 h odležet
Pak utvoříme kulaté knedlíky a vkládáme do vroucí vody- vaříme cca 10 minut dle velikosti knedlíků
já dělám malé jako pinpong míčky a jsou vařené cca za 2 minuty
Sypeme dle chuti - nejlepší jsou s cukrem a skořicí maštěné máslem
také dělám plněná jablíčka přelitá pudinkem
Jablka oloupu vykrojím jádřinec a díru po něm naplním pikantí nejlépe rybízovou marmeládou , nebo rozinkami namočenými v rumu
dám na pánvičku s trochou rozpuštěného másla a podusím /jen trochu ,aby se jablko nerozpadlo /
jablíčko servíruji na talířku polité vanilkovým pudinkem - lze přizdobit dle svého zvyku,dobře chutná s posekamýni ořechy nebo mandlemi
dále jablková kolečka v těstíčku
jablka opět oloupu a vykrojím jádřinec a nakrájím cca na 1cm kolečka -
udělám si těstíčko z vajíčka a mouky a špetky skořice a cukru /to jen pokud jsou jablka kyselejší/
a usmažím na pánvi
jsou moc dobrá i studená je to jednoduchá chuťovka
mám moji kuchařku jablečnou plnou vy zkoušených receptů, nevím který napsat dřív ...
Díky všem, zítra něco vyzkouším. Škoda, že Hahanaj nejdou dát bodíky, když není zaregistrovaná...zaujaly mě ty jablíčka s vínovou omáčkou a v těstíčku, to neznám...Klidně ještě něco poraďte, člověk stále nachází něco nového...Suzymon - tu buchtu znám trochu jinak, ale taky ji dělávám, ale jsme s mužem sami, on moc buchtám nedá a já se snažím moc sladké teď nejíst, neb bych jen kynula...Díky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.