Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, při dovolené v Itálii jsme prolézali kopce nad mořem a já si tam natrhala větvičky vavřínu, který všude hojně rostl. Bobkový list sice u nás koupím za pár korun, ale bývá často pomlácený, taková řezanka a navíc vyčichlý. Skladují to kdoví jak dlouho a pak už to nevoní.
Tak jsem si natrhala nádherné větévky přímo z keřů v těch kopcích. Listy jsem si pěkně usušila, ale co mě vlastně zajímá. Na větvičkách byly i vavřínové plody /tmavé kuličky/. Zajímalo by mě, zda i tyto plody mohu použít při vaření, nebo zda je mám vyhodit. U nás se v sáčcích koupí jenom listy a tak jsem v rozpacích, co s těmi kuličkami? Vyvařit do omáčky? Vyhodit?
Děkuji za rady všem. Jaga.
Dobrý den.
Jak už psala Hahanaj, do kuchyně se hodí jen sušené listy, plody vyhoďte. Dříve se plody používaly proti střevním parazitům, dnes vzhledem k negativním účinkům se jejich konzumace nedoporučuje.
Je pravda, že Bobkový list kupuji také celý pomlácený, nadrolený a vyčichlý.Ten Váš čerstě natrhaný a doma usušený musí být bezvadný. Úplně jiná kvalita. Slyšela jsem, že se dá pěstovat i u nás na zahrádkách, ještě jsem ho ale u nikoho neviděla.
Viz.: cs.wikipedia.org/...
Dneska už se koupí sazenice v zahradních centrech nejlépe velikých soukromých - tam je záruka kvalitní sadby .
Když si přivezu kvalitní vavřín , má úplně jinou vůni než ten "náš" je důležité přidávat ten čerstvý až před koncem vaření, protože jeho chuť je velmi silná a někomu by mohla i vadit.
Kuličky semena zkluste zasadit a vypěstovat si svůj vavřín
Dobrý den, Jago. Kuličky Bobkového listu nevyhazujte. Jestli máte doma nějaké sušené plody, nebo zeleninu, dejte pár kuliček do skleničky, bobule zabrání, aby něco napadlo sušenou zeleninu. Dříve se kuličky dávaly do piva. Tady jsou zajimavé informace o Bobkovém listu. bigmenu.cz/...
Ta tam je však doba, kdy vavřínové věnce zdobily hlavy velikánů. Dnes se rostlina uplatňuje především jako koření v kuchyni. Pro tyto účely se používají sušené listy, které mají nahořklou chuť a specifické aróma. Obsahují silice, glykosidy a hořčiny, jenž mají pozitivní účinky na trávení a podporují také chuť k jídlu. Dříve se přidávaly vavřínové plody-bobky do piva. Dodnes nám tento zvyk připomíná sloka básně: Pijme pivo s bobkem.
Děkuji za rady, děvčata.
Proč HANAHAJ, nejste registrovaná? Za Vaše rady o rostlinách byste si také zasloužila bodík a ne jeden! Jaga.
Omlouvám se, mělo to být HAHANAJ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.