Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sójové maso - čím ochutit?

Od: ondrasheq* odpovědí: 9 změna:

Ahoj,

nejen z důvodu nedostatku financí experimentuju se sójovým "masem". Znáte nějaké jiné/lepší prvotní ochucení než Masoxem?

Díky, Ondřej

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Sojove maso...to je neco jako plech z plastu?
Do 10dkg sojoveho „masa” pridejte 90 dkg masa praveho..a je to ochucene.
ondrasheq*
hodnocení

Když nemáš nic k věci, tak mlč.

hodnocení

1x

Dobrý den, Ondrasheq. Jakou udělat základní úpravu, sojového masa. Sojové maso, kostky, nebo nudličky, zalijeme 2 litry vřelé osolené vody. Necháme maso asi 15 minut louhovat. Vodu scedíme a sojové maso, zalijeme novou vřelou vodou, dáme vařit. Podle toho, co dál budeme dělat, dáváme koření. Příklad: Štěpánská pečeně. Do vařící vody dám kmín, cibulku, lžíci hořčice, 2 naložené okurky, kousek kůže ze slaniny, nebo slaninu. Necháme vařit 20 minut, scedíme. Maso vymačkáme, necháme vychladit. Uděláme základ na Štěpánskou pečení, cibulku, slaninu a vložíme uvařené sojové maso. Dusíme na cibulce a slanině, až je cibulka zlatá. Přidáme všechny ostatní přílohy a dáme, jen trochu vody, skutečně jen nepatrné množství, aby se vše dusilo. Nezapomeňte míchat.

Podle toho, co chcete dělat s masem, tak dáváte do vody na vaření, koření a přísady, které v jídle budou.

Příkladně jsem vařila, koprovou omáčku se sojovým masem. Sojové nudličky, spaříme osolenou vodou, necháme vylouhovat. Pak slijeme vodu a dáme novou čerstvou vřelou vodu, přidáme kopr a dáme vařit.

Dále postupujeme stejně, jako u normální koprovky. V hotové omáčce pár minut maso povaříme.

Čím více se sojové maso vyvaří, nebudete mít problémy při konzumaci.

Vlastní zkušenosti. Jen můj názor.

doplněno 06.10.12 21:30:

Pro Pohanku.

Sojové maso, jsem se naučila vařit před lety, pro starší vnučku, která měla problémy se stravou, nyní je na vejšce a stejně si sojové maso občas u nás objedná. Vždy jsem potřebovala, sojové jídlo ochutit, aby jí to chutnalo. Štěpánskou pečeni, skutečně dělám s kyselou okurkou. Dávám tam i anglickou slaninu, všechny přísady i vajíčka krájím na úzké proužky. První vše podusím( bez vajíček), pak peču v troubě. Když sojové maso chutná, tak jak má, tak přidám vývar a zahustím vajíčkem. Trochu hořčice, tomu dodá šmak. Nemluvím o pepři. Na recepty se moc nedívám, vše záleží na tom, jakou chuť chci na talíři mít. Jen můj názor.

pohanka*

Viky, chci se zeptat, štěpánskou pečeni děláte s kyselou okurkou? Není to chyba? Štěpánskou znám s vejcem vařeným na tvrdo, a znojemská omáčka obsahuje již zmiňované kyselé okurky. Tak je to v restauraci na jídelním lístku. Jenom pro upřesnění.

Ale možná, že to je Váš krajový, nebo rodinný recept.

pacourek*
hodnocení

0x

Moji rodíče ji ochucují Worcestrovskou omačkou(zaleží co z nich chcete připravit)

stribrnak*

Pacourek z rodičů?

pacourek*

Pro štouru stribrnaka mluvil jsem samořejmě o sojovích kostkach

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Sojové maso připravuji podobně jako Viky. Zaliju horkou vodou, nechám 20 minut namočené. Vodu vymačkám a zaliju novou vodou, mírně osolím a nechám asi 15 minut povařit. Maso z vody vyjmu, zakapu sojovou omáčkou. Přidám např. kari koření, trochu pepře, zeleninu, přidám osmaženou anglickou slaninu nebo cibulku . Podávám s těstovinami.

Nejlépe sojové maso chutná v kombinaci s masem normálním. A také ušetříte. např. sekaná se dá připravit klasickým způsobem, jen do ní přidáte trochu granulovaného sojového masa.

hodnocení

0x

Naposledy jsem dělala sójové kostky na hořčici podávané s těstovinami. Kostky jsem vhodila do vroucí osolené vody a povařila 20 minut. Scedila, trochu vymačkala přebytečnou vodu a na pánvi trochu opekla, atd... Sójové maso nepřipravuji často, jenom když na něj dostanu chuť. S masoxem mi to nechutná, podle konečné úpravy volím vhodný bujón. Levně se dá připravit i jídla ze surimi tyčinek, ale někomu nechutnají.;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]