Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
nejen z důvodu nedostatku financí experimentuju se sójovým "masem". Znáte nějaké jiné/lepší prvotní ochucení než Masoxem?
Díky, Ondřej
Dobrý den, Ondrasheq. Jakou udělat základní úpravu, sojového masa. Sojové maso, kostky, nebo nudličky, zalijeme 2 litry vřelé osolené vody. Necháme maso asi 15 minut louhovat. Vodu scedíme a sojové maso, zalijeme novou vřelou vodou, dáme vařit. Podle toho, co dál budeme dělat, dáváme koření. Příklad: Štěpánská pečeně. Do vařící vody dám kmín, cibulku, lžíci hořčice, 2 naložené okurky, kousek kůže ze slaniny, nebo slaninu. Necháme vařit 20 minut, scedíme. Maso vymačkáme, necháme vychladit. Uděláme základ na Štěpánskou pečení, cibulku, slaninu a vložíme uvařené sojové maso. Dusíme na cibulce a slanině, až je cibulka zlatá. Přidáme všechny ostatní přílohy a dáme, jen trochu vody, skutečně jen nepatrné množství, aby se vše dusilo. Nezapomeňte míchat.
Podle toho, co chcete dělat s masem, tak dáváte do vody na vaření, koření a přísady, které v jídle budou.
Příkladně jsem vařila, koprovou omáčku se sojovým masem. Sojové nudličky, spaříme osolenou vodou, necháme vylouhovat. Pak slijeme vodu a dáme novou čerstvou vřelou vodu, přidáme kopr a dáme vařit.
Dále postupujeme stejně, jako u normální koprovky. V hotové omáčce pár minut maso povaříme.
Čím více se sojové maso vyvaří, nebudete mít problémy při konzumaci.
Vlastní zkušenosti. Jen můj názor.
doplněno 06.10.12 21:30:Pro Pohanku.
Sojové maso, jsem se naučila vařit před lety, pro starší vnučku, která měla problémy se stravou, nyní je na vejšce a stejně si sojové maso občas u nás objedná. Vždy jsem potřebovala, sojové jídlo ochutit, aby jí to chutnalo. Štěpánskou pečeni, skutečně dělám s kyselou okurkou. Dávám tam i anglickou slaninu, všechny přísady i vajíčka krájím na úzké proužky. První vše podusím( bez vajíček), pak peču v troubě. Když sojové maso chutná, tak jak má, tak přidám vývar a zahustím vajíčkem. Trochu hořčice, tomu dodá šmak. Nemluvím o pepři. Na recepty se moc nedívám, vše záleží na tom, jakou chuť chci na talíři mít. Jen můj názor.
Viky, chci se zeptat, štěpánskou pečeni děláte s kyselou okurkou? Není to chyba? Štěpánskou znám s vejcem vařeným na tvrdo, a znojemská omáčka obsahuje již zmiňované kyselé okurky. Tak je to v restauraci na jídelním lístku. Jenom pro upřesnění.
Ale možná, že to je Váš krajový, nebo rodinný recept.
Dobrý den.
Sojové maso připravuji podobně jako Viky. Zaliju horkou vodou, nechám 20 minut namočené. Vodu vymačkám a zaliju novou vodou, mírně osolím a nechám asi 15 minut povařit. Maso z vody vyjmu, zakapu sojovou omáčkou. Přidám např. kari koření, trochu pepře, zeleninu, přidám osmaženou anglickou slaninu nebo cibulku . Podávám s těstovinami.
Nejlépe sojové maso chutná v kombinaci s masem normálním. A také ušetříte. např. sekaná se dá připravit klasickým způsobem, jen do ní přidáte trochu granulovaného sojového masa.
Naposledy jsem dělala sójové kostky na hořčici podávané s těstovinami. Kostky jsem vhodila do vroucí osolené vody a povařila 20 minut. Scedila, trochu vymačkala přebytečnou vodu a na pánvi trochu opekla, atd... Sójové maso nepřipravuji často, jenom když na něj dostanu chuť. S masoxem mi to nechutná, podle konečné úpravy volím vhodný bujón. Levně se dá připravit i jídla ze surimi tyčinek, ale někomu nechutnají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.