Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě, jestli někdo máte skutečnou představu, jaká jsou rizika rychlého hubnutí. Po nárůstu váhy díky problémům se štítnou žlázou a roce, kdy se mi při vzorné stravě a přiměřeném pohybu nehnula váha ani o deko (BMI 42), jsem se naštvala a vzala to razantněji (a méně zdravě, nicméně bez hladovění) a za dva týdny shodila dvanáct kilo. Úleva obrovská, esteticky i prakticky. Teď bych si chtěla tyto drastičtější dva týdny zopakovat, abych se dostala do pouhé nadváhy...
Na netu jsem našla pouze velmi vágní varování typu "pozor na jojo efekt" (tím netrpím), "pozor na úbytek svalové hmoty" (cvičím dosti intenzivně a výkon se mi zvýšil, tak to nebude tak zlé), "nesmíte se cítit špatně" (cítím se skvěle!), "určitě jíte nevyváženě" (jím tak vzorně, že by mě mohli vystavovat)... prostě samé takové řeči. Osobně mám pocit, že je lepší riskovat rychlé shození, než infarkt při zavazování tkaniček (bez nadsázky, kdo nezažil, nepochopí). O tom, že je krásné nevypadat jako pako, co tráví večery u televize s kusem bůčku v ruce, ani nemluvě.
Nicméně nemohu vyloučit, že se tělo potřebuje vzpamatovat a pročistit. Jak dlouho to asi trvá? Na co se soustředit? Jak už jsem zmínila, jím vzorně, piju hodně, hýbu se. Ale žádné doplňky nebo pročisťovadla - měla bych?
Děkuji
Já si myslím, že to je především povolená (povislá) kůže, protože při rychlém zhubnutí nemá šanci se "přizpůsobit",pak je to zpomalený metabolismus a nakonec jsem přesvědčená, že váhový úbytek při rychlém zhubnutí není trvalý. Pokud si člověk "nasadí" nějakou dietu, kterou rychle zhubne, nenaučí ho to lépe se stravovat, takže se po sebeúspěšnější dietě dříve či později vrátí ke svým špatným stravovacím návykům. Měla jsem ve svém okolí dva příklady rychlého zhubnutí - má teta měla problém s dásněmi, a protože nemohla jíst, zhubla během krátké doby o 2O kg. Vždy měla velkou nadváhu, a zhubnout se jí nikdy před tím nepodařilo, takže byla ráda, i okolí jí hrozně chválilo, jak jí to sluší. Do půl roku měla však svou původní váhu. A můj bývalý přítel, též celý život tělnatý, onemocněl mononukleozou a během pár týdnů výrazně zhubl.I když byl samozřejmě rád a liboval si, že je pohyblivější, za dva měsíce měl "svá kila" zpět. Z těchto dvou příkladu tudíž vím, že pokud člověk nemá dostatečnou motivaci a nezmění životní styl, který je schopný dodržovat celoživotně, tak zhubnutí není bohužel trvalé.
Kůže dobrý, zbytek se mě osobně netýká, protože, jak už jsem psala v otázce i později, stravuji se dobře (byť je málo nudnějších věcí než zdravá strava), takže se nemám moc k čemu vracet... ale jistě obecně máte pravdu.
Když si to tak vezmete, málokdo ztloustne ze dne na den. Většinou to je dlouholetá plíživá záležitost. "Těhotenská" kila jdou většinou rychle dolů, protože jednak ženy přibraly během "pouhých" 9 měsíců, jednak neztloustly většinou vinou špatného stravovacího režimu, ale "díky" hormonům. Lidé většinou ztloustnou při nějaké životní změně - dostudujou a nastoupí do prvního zaměstnání, kde celý den sedí (můj případ), nebo přestanou s vrcholovým sportem, trpí dlouhodobým stresem a řeší to přejídáním... Když se "vzpamatují" a rozhodnou se zhubnout, chtějí to vyřešit ze dne na den. Ale to pochopitelně nejde. Nicméně i když člověk hubnedoporučované 1 kg týdně, za rok je to minus 53 kg! Jenže problém je, že člověk je tvor netrpělivý (jak v čem), trpělivě "nabíral" kila, ale "netrpělivě" je chce schodit...
tak základ je hodně pít vodu nebo vodu s citronem třeba.. já myslím že se tělu spíš uleví.. ale zase pokud se rychle hubne tak dostává dost na prdel kůže... někomu se z toho dělají hnusné jizvy.. ale pokud nemáte potíže tak snad se nic nestane.. a co se týče svalstva tak musite cvičit tak at pálíte tuky a ne svaly..
Pokud jste dříve nedietovala a naráz jste přešla na vyváženou zdravou stravu a hodně pohybu může být úbytek váhy obrovský. Pro tělo je to šok, pokud není zatížené dietářskou historií, tak jede metabolismus, může se odvodnit organismus, který zadržoval nadbytečnou vodu třeba díky velkému podílu soli v potravě... Rizika jsou podle mého spíš u nezdravého hubnutí - jednotvárné diety, hladovky, diety bez pohybu a pomocí chemie. Větší rizika třeba vidím i u lidí dlouhodobě obézních - známý byl takový hromotluk, díky nemoci rychle shodil a neskutečně ho bolela záda - dle lékařky následek rychlého hubnutí, kdy svaly, kosti atp. byly podepřeny tukem, který rychle zmizel a tělu to prostě chybělo. Jinak pokud chcete mít jistotu o správnosti vašeho hubnutí existují váhy (v Rosmannu jsem koupila ca za 500,-) které změří orientačně podíl vody, tuku a svalstva. Není to úplně přesné ale pro orientaci zda ztrácíte svaly či tuk to jistě stačí. Stejnou službu nabízí i některé lékárny, kde mají profi váhy - pokud se nestydíte postavit na váhu před lidmi, jistě je to cenný údaj
Já si taky myslím, že pokud platí všechno vámi uvedené, tak to podle všeho špatná metoda nebude. A jasně, na začátku při větší nadváze může být ten úbytek hodně velký. Pak se to zpomalí, samozřejmě. Každopádně naopak asi většina těch předchozích diet bez účinku byla špatně. A když člověk jí správně, až se diví, o kolik menší porce mu například stačí. Jo, když není to hladovění, tak to je důležitý. Co víc k pročišťování než hodně pít... Jo, já mám před sebou ještě dlouhé hubnutí, ale taky věřím, že to půjde. A hladovět rozhodně nehodlám.
Honza: kůže dobrý, naopak se mi vyčistila pleť Asi se tělu fakt ulevilo...
Korsika: na vyvážené stravě a hodně pohybu (přiměřeně tomu, co tlusté tělo zvládne - peklo pro člověka, co je zvyklý se hodně hýbat...) jsem byla už dlouho Ale diety jsem před tím nikdy nedržela, pravda. Díky za tip na váhy, po těch jsem ani nevzdechla, přitom je v tom našem fitku mají.
Tomáš: tukožroutská polévka s poněkud přísnějším režimem, než píšou v návodu S těmi lidmi je to pravda - nepochopím, já bych se tam styděla jít. Málem se omlouvám i u pokladny v obchoďáku, když kupuju něco sladkého pro děti
Naihonn: první efekt je rozhodně motivační Vejít se konfekčních velikostí běžných obchodů - nádhera.
Na diety nevěřím, člověk je stavěný na to, aby jedl všechno... jen to musí být přiměřené výdaji. Asi by se hodilo, aby tu běhalo pár šavlozubých tygrů a prohánělo tlouštíky po parku
12 kg za 2 týdny? To jste asi kápla na nějaké super léky,ne?Štítná žláza je svinstvo,pokud zlobí,ale tady bych se obávala JOJO efektu.Zdravé hubnutí je tak 3-5 kg.za měsíc,aspoň podle mně a že s tím už taky nějaké ty zkušenosti mám! Možné ale taky je,že v někom se dost zadržuje voda a při změně jídelníčku,cvičení a případně braní ještě nějakých podpůrných tablet,čajů...to může jít i rychleji.Jinak držím palce,jen tak dál!
Vždyť jsem psala, že žádné léky... brrr Tukožroutská polévka a po ní zase postupně najet na normální stravu. Proč by mělo nastat jojo? To se neptám řečnicky, jen mi to není jasné. (Mít v oboru jojování zkušenosti není moc dobré doporučení, obávám se
- nic ve zlém - nespolupracující tělo je mrcha.) Navíc na jojo efekty vážně netrpím, váha mi skočila vždycky po větším marodění (problémy s hormony), pak zase dolů po nějakých přísnějších režimech, ale jinak se nehne, ať je kde je...
Můj dotaz směřoval spíše ke zdravotním rizikům, ne těm, které hrozí při porušení režimu. Zatím jsem se ale nedočetla nikde nic víc, než že lidi, co shodí rychle, si to nejsou zpravidla schopni udržet; jsem více než ochotna být ta potřebná výjimka
Já bych se možná, být vámi, bála do budoucna projevů nedostatku některých živin, protože tukožroutská polévka myslím moc živin neobsahuje ale pokud to střídáte s normální zdravou stravou a poznáte, kdy tělo co potřebuje, pak si myslím, že moc zdravotních potíží nehrozí. Každopádně vám držím palce ať vám to jde rychle dolů a ať se cítite stále jen lépe
Propána, dva týdny bez pořádné stravy musí tělo zvládnout bez problémů... to už by lidstvo vyhynulo Každopádně držím palce též
Pouze se snažím dopracovat k něčemu konkrétnímu. Ale skutečně se mi nezdá, že by částečný výpadek živin na dva týdny mohl člověka nějak ohrozit, při jinak běžném režimu. To už dává větší smysl třeba ten nápor škodlivin, o kterých jsi psal.
Já nevím, o čem pořád přemýšlíte? Na jedné straně píšete, že se stravujete zdravě a že za ty roky je tělo tak navyklé, že dalších 40 dní na změnu nepotřebuje, na druhé straně mluvíte o výpadku živin na dva týdny - pod tím pojmem si dovedu představit hladovku, no a pak ještě tvrdíte, že jojo efektem vaše tělo netrpí? Tak to zkuste dva týdny nejíst - tělo přejde do úsporného režimu, energii bude z větší části čerpat ze svalové hmoty, a tuky stejně zůstanou. Tělo tím jen oslabíte, po dvou týdnech začnete papat a tělo, jelikož je v úsporném režimu, bude opět dělat zásoby na horší časy, protože neví, kdy mu zase dáte napapat a každé sousto uloží opět do tuků. Ono pochopení metabolických pochodů je dost složité, pro někoho vědecké jako třeba pro vás papírky na měření ph moče. Vy nejspíš zdravě vůbec nejíte, jinak za ty roky jak píšete, byste neměla co shazovat. Spíš bych řekl, že máte silně překyselený organismus, proto jsem doporučil měření ph moče. Kyselinotvorná strava je pro člověka nevhodná a dříve nebo později se ukážou problémy, jako třeba štítná žláza, vysoký tlak a s tím spojené další potíže, bolest kloubů, mnohdy nevratné poškození a čekání na operaci a nový kloub atd atd atd. Tělo totiž nemá kam ukládat ty škodliviny, co stravou přijímáme a brání se, poněvadž do svalů to nejde, nějaký tuk se může objevit na tepnách, ale tělo se brání, proto se obaluje tukem, kam ukládá právě ty škodliviny, kyseliny a soli, aby nezatěžovalo krevní řečiště a nehrozilo třeba právě embolka. Tím, že rychle shodíte, tyhle škodliviny se naráz uvolnují ve velkém množství a zatěžují celý organismus, nejvíc játra a ledviny. Jelikož jsou soli a kyseliny nerozpustné, pak se zanáší žlučník, ledviny kameny a další problémy s tím spojené. Lidská krev má ph 7,35-7,55 tedy mírně zásaditá a jakékoliv výkyvy jsou pro člověka nebezpečné a člověk je náchylný na onemocnění. Ph krve pod 7 je pak nebezpečné a pod 6,9 pak člověk umírá, proto je pro člověka vhodná zásaditá strava, než kyselinotvorná. Rakovina si přímo v kyselém prostředí libuje a bují, je dokázané, že v zásaditém prostředí rakovinotvorné bunky hynou a znám několik lidí, kteří se díky zásadité stravě z toho dostali. Ona obezita nevzniká z přejídání, ale z nevhodné stravya dnešní doba tomu přímo nahrává, člověk je pod tlakem prostředí ve kterém žije, na každém rohu se prodávají různé dobroty, kterým člověk neodolá, i když vůbec nemá hlad a tento trend pokračuje dál. Markety jsou přeplněné zbožím a člověk kupuje i to, co by si normálně před dvacetilety nekoupil, protože to nepotřeboval a třeba tá rakovina nebyla tak masově rozšířená, jako dnes. Ony ty potraviny a skladba jídelníčku tehdá byla mnohem zdravější než dnes.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.