Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
poraďte mi, prosím, dobrý a vyzkoušený recept na rajskou omáčku. Sice ji často vařím a rodina si to pochvaluje, ale já mám moc ráda rajskou omáčku, jak ji obvykle vaří v hospodách a ta se mi ne a ne povést. Děkuji, HP
Dobry den, receptu je mnoho a jiste ma kazdy ten svuj, nicmene ten, kdo jedl mou rajskou omacku, byl presvedcen, ze lepsi nejedl. Kdyz Vam ted predlozim svuj recept, uz nebudu delat tu svou genialni rajdu jen ja . Nicmene, doporucuji kucharku od pani Magdaleny Dobromily Rettigove. Dnes je v hodne domacnostech, ale hlavne podnicich vseho druhu rozmohle pouzivani granulatu a instantu, neverili by jste, z ceho vseho se vyrabi jidla. Nejvetsi kumsft je varit z cistych produktu. Camelot
No dobre, presvedcili jste me .
Zakladem je tedy vyber masa. Jse milovnikem krutiho, nicmene vzkutku lahodna rajska omacka je z hoveziho, ze zadniho. Idealni je papinak, pokud ji delam z krutiho masa, volim litinovy hrnec a delam ji v troube.
Vite, malo kde jsem se setkal s pravou rajsou ktera se pripravuje z rajcat, takze zde je muj recept, postup.
Oloupanou cibuli nakrajim na hrubsi kousky, z kila a pul masa 5 vetsich cibuli, pripravim si do pytlicku nove koreni, bobkovy list, cely cerny pepr, hrebicek neopomenout a celou skorici, pouzivejte cely lusk, ta mleta uz neni skorice. Lusky na pul kila masa jeden, takze dame tri. Pripravim si sparena a oloupana rajcata, v sezone je to idealni, co masa, to rajcat. Rajcatove pyre, sul, pepr, cukr.
Postup je nasledujici, na sadle nebo oleji orestuji maso do zatahnuti ze vsech stran zprutka. Pridam cibuli, do sklovata restuji i s masem, vlozim sparena oloupana rajcata, koreni a mirne podliju vodou. Ty rajcata nam budou tvorit kvalitni zaklad omacky a maso tu vydatnou chut, skorice typickou vuni, vzdy kdyz u nas voni rajska, je to vune domova...
Tak toto vsechno putuje do trouby, ale stejne dobre se pripravi na plotne. Je treba obcas promichat, nekdy se muze pripalovat, nicmene po takove hodince hodince dvacet vyndam hrnec nebo odklopime poklicku a je.li maso mekke, vyndame. Na rozdil od svickove je treba maso nechat trosku mene dodelane, bude se provaret 20 minut, tak aby drzelo pohromade. Maso dame na talir vystydnout, pote rozkrajime. Rezeme po vlaknech, at mame platek jak platek . Koreni vyjmeme a mame silnou omacku tvorenou vyvarem stavou z masa, rozvarenymi rajcaty. Pridame rajcatove pyre pro mirne zhusteni a vyraznejsi barvu, vse pekne rozmixujeme na hladkou krasnou omacku. Dochutime soli, cukrem a v zadnem pripade nehustime moukou ani smetanou, omacka je perfektne husta sama o sobe. Pridame nakrajene maso a provarime 15 - 20 minut.
Zarucuji Vam s touto omackou velky uspech. Dobrou chut preje Camelot
doplněno 24.10.09 18:01:Jeste doplnim, klasicky bych to zhrnul do vyrazu U.H.O., nebo-li nam znama universalni hneda omacka
Díky camelote za prozrazení tajemství Vaší lahodné rajské. Takže i když já sama rajskou nemusím, oceňuji přípravu a postup. To je stejný obřad jako u mne, když vařím svíčkovou. A nejen svíčkovou.
Samozřejmě, že se dá vařit jednoduše a rychle a s použitím různých polotovarů. Ovšem co dělá člověk rád a navíc má na to čas, tak si to i sám při přípravě vychutnává. Jenom mne zarazilo množství skořice. Ale předpokládám, že to bude tím, že protlak je už okořeněný. Hezký den!
Zítra ji budu vařit,ale s plněnýma paprikama...Tak tady je, jak ji dělám já.Dám vařit hovězí maso do vody,přidám bobk.list,nové koření,sůl,celý pepř a trošku vegety,nebo podravky.Uvařím v papiňáku do měkka...Mezi tím si na másle zpěním nahrubo cibuli,na to hladkou mouku,udělám zásmažku, přidám rajč.protlak a rajč.šťávu,kupuju ji v Liedlu, zaliji stud.vodou,promíchám a pak přiliju vývar z masa.Přidám špetku ml.skořice,lžičku cukru,lžíci soj.omáčky.Důkladně provařím,míchám.Pak přecedím tu cibuli a koření,dochutím-solí,cukrem, citr. šťávou...My ji máme raději nakyslou,kdo má rád sladkou,tak více cukru...Moje mamka strouhala ještě perník,ale to je pak moc navoněné...je to taková alchymie ji dochutit, to už musí, jak má kdo rád...Pak rozkrájet maso a podávat s kolínkama,nebo s knedlíkem...Dobrou chuť!
No, popravdě nevím, jakou rajskou dělají v hospodě, ale přidám svůj recept. Kdyby to nebylo ono, tak se bude třeba hodit někomu jinému. Je z poválečné kuchařky a takříkajíc jsem na ní vyrostla
Do kastrolu dám kousek másla, cibuli nakrájenou na kola, kus citronové kůry, několik kostek cukru, celý pepř, nové koření, bob. list, tymián, skořici a hřebíček. Všechno osmahnu. ( ten cukr mírně zkaramelizuje). Pak přisypu hl. mouku a udělám jíšku. Do toho přidám raj. protlak a ještě trošku osmahnu. Rozředím trochou studené vody, zaliju vývarem a povařím. Jestli je řídká, přidám rozmíchanou mouku. Nebo se dá ještě dodělat se šlehačkou, ve které se rozmíchá trochu mouky.
Dělávám ji i bez vývaru a masa, jako obyč. omáčku k těstovinám nebo knedlíku.
Zdravím kolegyně, i když rajskou nemusím, můj recept je stejný jako vás všech. Je to klasika s malými obměnami. Já nedávám citronovou kůru a hřebíček a většinou ani vývar. Souhlasím s babičkou, že je dobrá i bez masa a děcka ani hovězí vařené nemusí. Je lepší s plněnou paprikou. Nedávám cukr zkaramelizovat - to dělám u svíčkové. Přiznám se, že u rajské mě to ani nenapadlo. Dávám rajský protlak i trochu sladkého kečupu a sladím až ke konci moučkovým cukrem. Přidávám trochu šlehačky nebo smetany na zjemnění. Hello, ta hospodská bude určitě z polotovaru - zkuste si ji udělat z vitany nebo maggi a možná to bude podobné. Hezký víkend! A už se jdu věnovat jenom vaření - právě jsem trochu připálila cibulku - vypínám poradnu!
Dřív se v závodkách dělala svíčková se sekanou a i rajská. Nějak si ji nedovedu představit s vařeným vejcem. Ale proč ne? Vejce dávala babička ke koprovce. To byl můj nepřítel číslo 1!
Ahoj dráčku, mně neskřípala - já jsem ji prostě v životě nejedla. To bylo snad jediné jídlo, které jsem neuvařila svému manžílkovi, protože bych to nemohla ani ochutnat. Na ní chodil ke své babičce. A protože u nás doma to bylo oblíbené jídlo, moje zlatá babička mi omastila máslem knedlík. To samé u rajské. Dodnes, když vařím knedlíky, tak si na jeden horký knedlík dám plátek másla, nechám trochu rozpustit a vzpomínám na mládí a hlavně na babičku.
Camelote, ale věřili. To jsou ty základní hnědé omáčky a sosy, do kterých se přidávají různé chutě a přísady a jídelníček je na světě. Je to děs. A i když jsem ještě chodila do práce a kolegové chodili na oběd do restaurace, já si za stravenky nakoupila potraviny a i jenom pro sebe jsem si raději uvařila své jídlo. Raději jsem jedla dva tři dny gulášek, než ty hospodské výtvory.
V hospodě se dělá tak že osmahnete cibulku, přidáte kořenovou zeleninu, bobkový list, celý pepř (nové koření, hřebíček - dle vaší chuti jak jste zvyklá). Přidá se protlak, osolí a zalije vývarem (není.li vývar tak vodou). Vaříme až je zelenina měkká, zahustíme jíškou a propasírujeme přes síto. Dochutíme solí, cukrem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.