Jablečný závin - z vrchu tvrdší

Od: Datum: 23.09.12 11:33 odpovědí: 24 změna: 25.10.12 16:51
avatar

Dobrý den, dělám výborné "štrudličky" z taženého jednoduchého těsta - mouka, vlažná voda, vejce, ocet, sůl, máslo.

Závin po naplnění potírám vajíčkem a dám péci. Je krásně zlatý a chutný. Ale manžel si stěžuje, že ta vrchní kůrka je tvrdá a špatně se to kouše. Mně to nevadí. Přitom to není přepečené a vysušené. Jenom tvrdé. Nevíte, prosím, čím zvláčnit vrchní stranu závinu, aby byl po upečení měkký?

Děkuji a kdo mi dá opravdu dobrou radu, pozvu ho za to na štrůdl.*palec* Jaga.


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: hahanaj*
Datum: 23.09.12 11:35
 

nikdy nepotírám závin vajíčkem,ale jen máslem a po upečení vlažným mlékem a je skvělý - dělám také toto těsto a všem moc chutná

 
Od: hahanaj*
Datum: 23.09.12 11:38
 

ale nedávám do těsta vajíčko /když znovu čtu ten váš recept/ a těsto je krásně křehké- zkuste ho podruhé vynechat

 
Od: ron*
Datum: 23.09.12 12:42
 

Dobrý den.

Tažený štrůdl dělám stejně, jako Vy. Jen štrůdl nepotírám rozšlehaným vejcem, ale rozpuštěným máslem. Máslem ho natřu před pečením a asi ještě dvakrát při pečení. Moje babička štrůdl natírala vejcem, vrchní vrstvu měa také tvrdší, křupavou, posypanou někdy mletými ořechy, jindy do vejce rozmíchala lžičku medu. Musím přiznat, že právě takový mi chutnal nejvíc.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 23.09.12 12:48
 
avatar

Sice nevím,jak byl vyroben,dámy,ale k obědu mi žena jeden takový upekla,byl akorát.Pošmákl jsem si .

JABRAKA

PS: Pekaři pro vláčnost používají do pečiva prášek,nazvaný POLYNOL-A , je vyroben z loje.Jinak je to ovšem moučka bez jakéhokoliv zápachu,barvy a chuti.Vyrábí to MILO Olomouc.

JB

 
Od: polinek*
Datum: 23.09.12 15:09
 

do kastrůlku do trouby vodu

doplněno 23.09.12 15:12:

jo a po upečení ho zakrýt ,zvlhne,,,,,,a také potřít máslem

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 25.10.12 16:49
 
avatar

Jo, připojuju se k tomu nápadu s kastrůlkem. Zato zvlhnutí by se podle mě podepsalo na výsledné kvalitě. Možná bych zkusil potřít mlékem, nebo případně žloutkem smíchaným s mlékem.

 
Datum: 23.09.12 15:28
 
avatar

Mamka štrůdl,buchty a koláče před pečením a po upečení ještě horké potřela máslem.Cesmína

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 23.09.12 15:41
 
avatar

Děkuji vám, kuchařinky, všem a přijeďte na štrůdl. Vynechám tedy vajíčka a mastit budu máslem. Snad mě děda pochválí.

Velký dík patří i Hahanaj, *slunce* kterou nemohu obodovat, i když dobře radila. Škoda. Jaga.

Od: krkovicka*
Datum: 23.09.12 16:13
 
Babuško.I já potrebuji radu.Lze dělat z jablek obyčejný kynuty koláč?(polohruba,kyprici prášek,olej...) než jen z listoveho?
 
Datum: 23.09.12 16:50
 
avatar

Kynutý koláč s jablky dělám běžně. Těsto po vykynutí přenesu na vymaštěný plech, posypu nahrubo strouhanými jablky, skořicí, případně cukrem, pokud jsou jablka kyselejší. Navrch sypanku /cukr krupice, máslo, hrubá mouka/. Koláč je vynikající.

Jablka lze rozvařit na povidla: cukr, skořice, citron. šťáva, nebo trošku octa. Povidla si zavařím do sklenic a pak je mohu kdykoliv použít. S nimi ráda dělám kynuté buchty balené /cihly/. Ty má děda moc rád, zato tvarohové nechce. Jaga. :)

Od: polinek*
Datum: 23.09.12 21:32
 

já dělám kynutý závin z jablky a je to těsto ,že to svede každý,,jsou z toho i koláče. Takový hrnkový..

1/4l mléka vlažného

1 čtvereček droždí,lžičku cukru...nechám vzejít

do toho dám 3 žloutky, ,3-4 hrnky hladké mouky ,2dcl oleje. špetku soli

promíchám a uhnětu na prac.stole. Ale stačí cca 2minuty

vložím do mísy ,posypu moukou jemně dám na teplé místo nechat kynout .Vykyne velice brzy

pak z toho můžete dělat co chcete ,,já dělám štrůdly,koláče, buchty .

Během pečení potřu máslem (jak kdo)a dám do trouby do kastrůlku vodu.

po upečení opět potřu a přikryji to zvlhne a není lepší těsto.

doplněno 23.09.12 21:35:

mám z toho 2 štrůdly ,přes celý plech

 
Datum: 25.10.12 16:51
 
avatar

Tak tak, i já jsem ho před pár dny dělal poprvé a až na detaily jsem ho zvládnul bez problému. Zmizel docela rychle. :)

 

 

Od: ron*
Datum: 23.09.12 17:29
 

Dobrý den.

Dělám něco podobného. Kynuté těsto vyválím na placku. Placku pokladu nastrouhanými jablky, skořící,cukrem, rozinkami. Zamotám a přenesu na pekáč. Pomastím máslem nebo sádlem. Z kila mouky udělám tři takové záviny. Nejsou-li jablka, plním je makovou nebo tvarohovou nádivkou.

 
Datum: 23.09.12 19:18
 

krkovicko. Najdi si na netu recept na HRK HRK koláč. Do těsta přidej asi tři nastrouhaná jablka a jestli doma najdeš, tak hrst vloček. Výborné a rychlé. Tenhle recept můžeš obměňovat - místo jablek např ořechy, nebo nastrouhanou čokoládu. příště zase kokos... Prostě pokaždé jiné a přitom výborné.

 
Od: krkovicka*
Datum: 23.09.12 19:27
 
Děkuji.Myslela jsem si že si děláte srandu.Takový koláč s tímto názvem slyším poprvé z internetu toho vypadlo požehnaně.Ještě jednou díky.Jsem v pečení amatér a zároveň i začátečník.
doplněno 23.09.12 19:28: Vypadá dost dobře.Škoda že není můj.Zkusím ho zítra.Děkuji.
 
Od: janijani
Datum: 24.10.12 13:59
 

...no ona se ta HRK HRK buchta původně jmenuje v originálu TŘEPACÍ DORT...JE TO VLASTNĚ PŮVODNĚ OPRAVDU ŠLEHAČKOVÝ DORT

 
Od: pt®
Datum: 25.10.12 15:05
 
avatar

Krkovičko, s tím kypřícím práškem tomu říkám "Rychlý, práškový koláč". Moc dobrý je s tvarohem?

55 dkg polo. mouky, 2 prdopeče, 8lžic cukr krystal, 8 lžic oleje, 1 vejce, 23 lžic mléka, vše smíchat a dát na vysypaný plech, či pečící papír.

Na koláč: 2 bal. tvarohu se žloutkem a cukram, lze i s mákem, lze i s jblíčky.

doplněno 25.10.12 15:06:

Koláč posypat žmolenkou

 
Datum: 23.09.12 17:37
 
avatar

Pekaři, když vytáhnou chleba z pece, přejedou ho štětcem nebo smetáčkem namočeným ve vlažné vodě. Podobně to dělávám se všemi pečenými dobrotami, když je těsto nahoře. Mlíko s troškou másla. Rychlé šmc šmrc piroutkou. Zkřehne, není tvrdé ;)

 
Datum: 23.09.12 19:37
 
avatar

Já bych ho potřel RUMEM.ALE DOBRÝM.

 
Datum: 25.09.12 11:44
 
avatar

Děkuji všem za rady. To se nám ta otázka pěkně rozvinula. Kromě toho, jak na měkký závin, jsem se dozvěděla od Sebodky, jak udělat koláč HRK HRK a od Arakaina, čím to nejlíp pomazat! *smich*

Opravdu, není nad Poradnu, člověk se tu dozví všechno a ani si nemusí jít stoupnout před sámošku. Díky. Jaga.*slunce*

Od: janijani
Datum: 24.10.12 13:56
 

ihned po vyndání z trouby potřít závin svrchu vodou...štětkou, anebo nepotírat rozšl.vejcem před pečením, ale žloutkem s mlékem...

 
Od: hm®
Datum: 24.10.12 14:37
 
avatar

Safra, tentokrát mě vážně mrzí, že neumím poradit (dobře).

 
Datum: 24.10.12 18:14
 
avatar

Našla jsem tuto otázku až dnes, ale přidám, čím potírám štůdlík já. Do rozpuštěného másla, přidám rum, a tím teplý závin rychle potřu. Krásně to zvláční a provoní. Kdo má rád hodně sladké, může se ještě na to teplé posypat moučk. cukr. Udělá to rumovou krustičku. Máčím tak i hanácké koláčky do másla s rumem a pak do moučk. cukru. Ale je to hodně sladké. Jinak vynikající je závin z piva, nebo z pomazánkového másla. Těsto je hodně jednoduché.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 25.10.12 14:50
 
avatar

Děkuji všem, vlažím rozpuštěným máslem, i vodou, to potírání vejci jsem vypustila. Za tepla přikryji plech utěrkou. Manžel tvrdí, že je to opravdu měkké a lepší než dřív.

Atrama, to potírání rumem může navodit bezva aroma. I o tom pivním závinu jsem už slyšela. Ale můj děda nezbeda, si před 6 lety sáhl až na samé dno a půl roku pobýval v populární Želivi. Dneska je to tam už zrušené.

Děda se drží velice dobře, nikdy potom už se nenapil. Ani piva, ničeho. Je to jiný člověk. Jenže lékaři mi říkali, že nesmím jakýkoliv alkohol používat ani do vaření. Dokonce ani ty potravinářské tresti, kde alkohol není, ale voní to tak. Prý už jen ta vůně po alkoholu může být tím spouštěčem a u léčeného vznikne - to je krásné slovo: BAŽENÍ. :D

A tak se snažím, aby děda NEBAŽIL, ale tím se připravuji o různé dobroty. Zkuste třeba upéci vánoční cukroví bez alkoholu. Snad jenom pracičky, vanilkové rohlíčky a linecké. Nemohu udělat vosí hnízda, rumové nepečené kuličky, opilého Frantu, pařížské rohlíčky nebo kokosové kostky máčené v rumové čokoládě. Je to smutné, ale snad vydržíme a BAŽIT nebudeme. Není to přece nutné.*smich*

Tímto zdravím všechny, kteří NEBAŽÍ! :DJaga.

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.