Nejste přihlášen/a.
Děti mě požádaly, abych jim na trhu koupila vejce. Pak se něco stalo a s odvozem vajec je problém. Mám doma čtyři plata.
Vzpomínám, že babička nakládala vejce do vodního skla. Sklenice mám, návod na internetu je. Vodní sklo - kde se koupí? Snad v drogerii?
Jaké jiné způsoby uchování vajec byste mi doporučili? Zmrazit? V tom případě po kolika kusech? Napadá mě zkusit podle velikosti asi devět vajec odděleně, po rozmrazení třetinu spotřebovat, zbylé třetiny uchovat v lednici do dalšího použití.
Předem děkuji za rady.
Dobrý den,zmrazit nevím,ale dávám do vápna.Viz odkaz clanky.vareni.cz/...
Vodní sklo- kittfort.cz/...
Dobrý den, Bimbam. Nevím, kde bydlíte, jaké máte sousedy, nebylo by lepší nějaké vajíčka někomu přenechat? Dívám se na to z mého pohledu, nemáme nikdy žádný problém, vajíčka sehnat čerstvé.
Už je chladnu, když není velká lednice, je možné dát někam vajíčka, do chladna na zem a jednou týdně je chodit v platu převrátit. Celé plato otočíte. V chladnu by měla, nějaký čas, na konzum vydržet.
Vajíčka jsem jednou mrazila v balení po 10 kusech, když byla zmrzlá, tak jsem je vybalila do tašky, aby nezabrala moc místa. Používala jsem je na pečení.
Vodní sklo mají v drogerii. Jen můj názor.
Viky, o otáčení jsem neslyšel, naopak staré babské rady tvrdí, že při delším skladování musí být vejce tupým koncem (tedy vzduchovou "bublinou") nahoru, aby mohla lépe "dýchat"...
Vejce jsme doma nakládali do vápenné vody do 5 l lahví. Hašené vápno se rozmíchá ve vodě, a tou bílou tekutinou se vejce naskládaná předem v láhvi zalejí. Povázat celofánem. Vejce jsme předtím pokaždé dvě a dvě oťukávali, podle zvuku se pozná naprasklé či jinak poškozené.
Takto naložená vejce /stejně i ve vodním skle či Vaju/ pak vydrží nějaký čas. Odteď tak do vánoc. Ale musíte počítat s tím, že půjdou jenom do těsta, do nádivky apod. Neuvaříte je na chlebíčky, neuděláte z nich sníh, bílek a žloutek nelze pořádně oddělit. Bílek i žloutek jsou řídké. Je to prostě z nouze ctnost.
Proto bych byla pro radu někomu v okolí je prodat či darovat, když si je děti neodebraly. A příště ať si seženou samy. Máte s tím teď jen problémy. Jaga.
doplněno 21.09.12 08:55:V mrazáku Vám vejce popraskají a není z nich nic pořádného. Jednou mi zlobila lednice, moc mrazila, vejce mi v ní zmrzly a popraskaly. Vyhodila jsem je. Přemrzlá vejce nejdou pak ani uvařit, jsou takové blátivé.
Co se Vám vejde, dát do ledničky a jak už tady psali, pokaždé špičkou dolů.
Děkuji všem za rady.
Něco jsem rozdala, deset jsem rozklepla a dala ve dvou krabičkách zmrazit (i když hahanaj nedoporučuje, ale vyzkouším to), něco mám v lednici, v pondělí konečně koupím vodní sklo nebo Vajo a jedno plato naložím. Teoreticky bych možná ta asi dvě další plata během měsíce spotřebovala, ale také to vyzkouším. Prostě mě to zaujalo. Že se takto naložená vejce dávají jen do buchet či sekané, samozřejmě vím.
pro babujagu: Myslíte, že se ještě dnes dá někde sehnat hašené vápno? Nevím, v těchto věcech se vůbec neorientuji, ale takovou tu klasickou jámu s vápnem, co dříve bývala u každé stavby, jsem už hodně dlouho nikde neviděla. Loni jsme kupovali vápenné omítky v pytlích...
No nevím, kdyby to byla zas taková žíravina, tak jsem dávno několikrát slepý Se mnou brácha plus tisíce zedníků. A na rukách, no vysušuje, ale žiravinu si teda představuju úplně jinak.
Samozřejmě, tím nechci říct, že je to bůhví jaká selanka mít vápno v očích, takže pracovat opatrně, ale zase že by člověk při práci s hašeným vápnem měl mít rukavice po loket, obličejový štít a kombinézu? Což bych si při práci s žíravinou představoval.
Hašené vápno se sežene v každých stavebninách. Dnes už se moc vápno nehasí. Prodává se většinou už Hydroxid vápenatý nebo taky Vápenný hydrát, tzv. hašené vápno (v prášku). Stačí rozmíchat s vodou na požadovanou konzistenci. Už tolik nebublá, neprská a taky se nezahřívá jako nehašené, ale samozřejmě opatrně.
Ovšem prodává se obvykle v balení po 20, 25 nebo 33 1/3 kg, (20kg cca 75-80kč) to by bylo asi na hodně vajec:D
doplněno 23.09.12 03:53:I když např. Čerťák prodává i po 5-ti kg a dodává do hobymarketů, tak bych zkusil menší množství sehnat tam.
Případně jestli někdo v okolí spravuje barák, tak si trochu vápna vyptat.
Sežene se, nebojte. Už to sice opravdu není jako dřív, že u každé stavby byla jáma s vápnem, ale lidé ho ještě mají. Někteří s ním dokonce bílí místnosti, prý je to zdravější, než nějaké Primalexy či Malbyty. Zkuste se poptat někde na vsi, nejlépe pošlete pána na "Freundschaft" do hospody a uvidíte, že se vrátí s kyblíkem vápna. Jaga.
Když se mají uchovat vejce delší dobu, vzpomenu si vždy, co říkala známá na venkově: "vejce vydrží v komoře od konce září až do Vánoc".
Když jsem vloni v říjnu koupil ve slevě dvě plata vajec (po 43,-Kč - nekupte to za tu cenu) a to koupené pro druhé se mi (také) nepodařilo udat, bylo jasné, že výše uvedené tvrzení bude prověřeno v praxi. Obě plata byla bez PVC obalu aby mohla větrat a umístěna ve špajzce dole u větracího okénka, kde je nejchladněji a které se zavírá až kdyby tam mělo mrznout, v čase pomalu spotřebovávána.
Když bylo po Vánocích, byla spotřeba tak někde za polovinou a experiment teprve začal nabývat na zajímavosti. Poslední přišla na řadu koncem února a pravda, byla už dost vyschlá, ale nezkazilo se ani jedno (!).
Máte-li tedy možnost dát vejce do prostoru, kde je kolem 10°C (nebo míň) a je trochu větraný (není v něm plíseň), vydrží jistě 2 až 3 měsíce.
-
"1000 rad pro domácnost" uvádí radu jak skladovat vejce déle: potřít je celé lehce sádlem.
U vajec nakládaných do vodního skla se snadno roztékají žloutky - zřejmě ale až po delší době skladování.
doplněno 23.09.12 01:52:pardon, to už jste psala...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.