Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím impregnovat koženou bundu?

Od: martinaa* odpovědí: 13 změna:

Pěkný den, zakoupila jsem bundu z hladké kůže, čím ji správně impregnovat? Bunda není zcela nová, proto k ní není žádný návod ani nic podobného.

Děkuji za odpovědi:)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Pokud je to pravá kůže,bývá to chromočiněná useň a není ji potřeba ničím impregnovat.Jediné,co se dá použít,jsou mastné a hydratační krémy z oblasti kosmetiky.

JABRAKA

martinaa*
hodnocení

Ano, je to kůže. Prodávající nebyla majitelkou, to byla její kamarádka, a prý bundu pravidelně impregnovala. Bohužel jsem se zapomněla zeptat, jak:(

Když to přeženu, mohu impregnovat třeba indulonou?

mowla*
hodnocení

2x

Záleží na tom, o jakou kůži se jedná...

Na svou bundu používám konkor (olej na zbraně) - bundu občas osprchuju a nechám důkladně vyschnout (pomalu, ne na slunci či topidle), nastříkám konkorem, opět nechám vyschnout (vsáknout) a měkkým hadříkem vytřu povrch dosucha. Mám ji cca 10 let, vypadá dobře a nepromokne... Ale konkor není vhodný na lakovanou nebo natenko štípanou kůži...

doplněno 13.09.12 11:17:

Impregnovat se dá i sádlem (tím impregnuju boty), ale pak charakteristicky voní... Nebo lze použít lanolin...

Indulonu bych nedoporučoval - obsahuje hodně vody...

doplněno 13.09.12 11:35:

Konkor (nemusí na něm být napsané zrovna "na zbraně", klidně na šicí stroje) mají v každém železářství... ;)

doplněno 13.09.12 12:18:

HMM - světlá kůže... Pozor - naimpregnováním může zmavnout! - raději doporučuju vyzkoušet namočení bundy vodou - pokud namočením ztmavne, pak impregnací také!

martinaa*
hodnocení

Děkuji za odpověď:)

Tak to netuším, jak kůži popsat:( Ani na štítku není nc napsáno krom "pravá kůže". Lakovaná není, je matná, hladká. Olej na zbraně mě zaujal, ale kde se to proboha shání?

doplněno 13.09.12 11:38:

Děkuji:)

hodnocení

2x

Kupuji impregnaci na boty Kivi už několik let. Je i několik jiných značek kde v návodu je jmenovaná také kůže na bundách, taškách, kabelkách. Nastříkala jsem s úspěchem, tím i dceři plátěné, jakoby krajkové balerínky, nešpinily se tak.;) Nakoukněte do dobré obuvi nebo prodejny kožených oděvů, dejte řeč s prodavačkou. I v drogeriích tyto impregnace prodávají. Vyplatí se to. Navíc, ten sprej stojí něco přes 150 kč. Dokud kůže nesaje vodu, nestříkejte. Až když začne promokat, sát vodu, pak je třeba stříkat. ;) Až začnou plískanice, pak na boty, z hladké i broušené kůže. Nejenže nohy jsou v suchu, ale boty vydrží velmi dlouho. Nastříkat, nechat zaschnout a pak znovu tak dlouho, pokud kůže imprgnaci saje. Pozor na dýchání. Jednou jsem se zapomněla a naklonila se a kuckala jsem několik dní *hi*

martinaa*
hodnocení

Takže může být i normální sprej na kožené boty? Takový doma mám...ale jak je bunda světlá, mám strach, aby se nějak nepoškodila. Zatím ale nepromoká, nesaje. Byla dobře ošetřovaná:)

doplněno 13.09.12 20:50:

Zirafka - vidíte, použít to na tašky mě ještě vůbec nenapadlo;)

zirafka
hodnocení

0x

Kupuji v Lidlu speciální přípravek na ošetření kůže. Používám též na boty,rukavice i kabelky a jsem spokojená.

hodnocení

0x

Ve svých mladých bořlivých dobách, jsem nosil těžkou koženou budnu a vždy na začátku a na konci sezony jsem jí ipregnoval vepřovým sádlem. Hadříkem vetřel, nechal nějaký čas vsáknout do kůže a pak suchým hadříkem jakoby osušil. Odér po sádle vydržel asi dva dvy a pak to vyčichlo. Aktivně sloužila mnoho let a ještě dnes, když jí používám třeba k ohni nebo do lesa, je ve slušném stavu.

Ale v dnešní době bych asi raději zašel do nějakého obchodu, s koženým oblečením a koupil bych přípravek, který mi doporučí. Stejně si myslím, že to bude všechno na principu oleje.

martinaa*
hodnocení

Jojo, to mě taky napadlo.. jen aby to nedopadlo jak při koupi obuvi, kdy mi už několikrát prodavačku vnucovala tu nejdražší variantu.

ladaadal*
hodnocení

0x

Já místo sádla používám modrou indulonu taky dvakrát ročně. Kůže zůstává vláčná a déle vydrží - je to rada od letitého krejčího, který se kůží zabýval. Sádlo, Indulona, prostě cokoli mastného, aby kůže neztvrdla a nepopraskala. Jinak v drogerce se dá koupit fůra přípravků. Na brašny na motorce mám impregnaci v takovém polotuhém stavu. Do misky se dá horká voda, lahvička se tam strčí a pak se teprve nanáší. Jak je rozehřátá, tak pěkně vsákne a po zatuhnutí se dobře vyleští a déle to vydrží, ale nevím jak se to jmenuje, když vydržíš do odpoledne, mrknu do garáže na název.

mowla*

To bude něco na bázi včelího vosku - taky dobrá impregnace, zejména na tvrdou kůži (z měkké se vydroluje)...

ladaadal*

Jojo, nějake včelí vosk v tom bude, to mi poradil prodavač v drogerce.

martinaa*
hodnocení

Děkuji za tip, modrou indulonu tedy pořídím, nevím proč, ale je to pro mne schůdnější, než mazat bundu sádlem:D

Vydržím třeba týden, nespěchá to;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]