Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodný list

Od: elodies odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, prosím o radu, jsem v tom naprosto ztracená, je to dva týdny co se mi narodilo mimi, bylo dáno k adpopci(více to nechci rozvádět, jako důvody atd..) a zajímalo by mne jak je to s porodným, kde dostanu rodný list dítěte, kam to jít zařídit a jak dlouho to vše trvá., předem děkuji za rady a odpovědi.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzmalatny*
hodnocení

2x

Pokud si dobře vzpomínám tak porodné vyplácela sociálka po předložení rodného listu.A také si myslím že Vy RL nedostanete,pokud jste po porodu dala hned dítě k adopci.Není k tomu žádný důvod.Zřekla jste se dítěte a tím i všeho co s tím souvisí.

lou*
hodnocení

Proto jsem v tom ztracená, na tomto odkazu píší že ano.. azrodina.cz/...

iz*

Odkazovaný příspěvek je z roku 2009. Od 1. 1. 2011 je situace jiná, na porodné už nemají nárok všedchny ženy a ne u každého dítěte.

doplněno 30.08.12 13:56:

Oprava: ... všechny ...

honzmalatny*

Nárok na porodné má ode dne převzetí dítěte rovněž osoba, která převzala dítě do jednoho roku jeho věku do trvalé péče nahrazující péči rodičů. Porodné při převzetí dítěte, jde-li o totéž dítě, náleží jen jednou.

doplněno 30.08.12 12:55:

Dle mého selského rozumu,by mělo být porodné použito na kočárek,plenky,postýlku,startovací balíček pro mimino atd atd,protože toho je najednou tolik,až jde hlava kolem. A ani to porodné nestačí.A měl by ho dostat ten,který se dítěte ujme.Nezlobte se za to na mě,ale Vy ne.

Na porodné byste nárok mít měla. I na stránkách www.mpsv.cz/cs/4853 se o tomto píše:

Porodné

Pro vyplacení porodného není důležité, zda žena před porodem pracovala, či ne, a kolik vydělávala. Každá matka dostane porodné ve stejné výši. Tento příspěvek má ženě pokrýt náklady související s narozením dítěte. Dostane jej i matka, která se rozhodne dát dítě k adopci, i žena, jíž dítě při porodu zemřelo. Pokud při porodu zemře žena, má nárok na příspěvek otec dítěte. Od Nového roku se výše porodného stanoví na 13 000 Kč. Při narození vícerčat se částka násobí počtem dětí, které přišly na svět.

Žádosti přijímají a porodné vyplácejí kontaktní místa státní sociální podpory na úřadech práce.

Co se týče rodného listu, zajděte na matriku, řekněte oč se jedná a tam Vám řeknou, jak postupovat v takovémto případě.

doplněno 30.08.12 13:10:

Není zač.

iz*

Asi Vás moc nepotěším: KapkaNadeje® cituje informaci z webu MPSV, jež je buď z konce r. 2007 nebo z počátku roku 2008 (zmíněná úprava platila od 1. 1. 2008 do 31. 12. 2010).

Situace se však dále změnila.

Od 1. 1. 2011 náleží porodné (jednorázově 13.000 Kč) pouze na první živě narozené dítě v rodině. Porodné náleží pouze v případě, že příjmy rodiny byly v předcházejícím kalendářním čtvrtletí nižší než 2,4násobek ŽM rodiny. (Pro tento účel se do výpočtu ŽM započte i nenarozené dítě).

Narodí-li se spolu s prvním živě narozeným dítětem další dítě nebo další děti, náleží porodné jednorázově ve výši 19.500 Kč. Nejde tedy o násobek podle počtu vícerčat, jak tomu bylo do 31. 12. 2010 včetně.

___

Státní sociální p/... (úprava platná od 1. 1. 2011, web MPSV)

Hranice příjmu pr/... (tabulka přibližně v polovině stránky)

doplněno 30.08.12 15:05:

Nejsem si jista, zda je to z mé odpovědi zřejmé:

Nárok na porodné byste měla v případě, že šlo o Vaše první živě narozené dítě a v případě, že příjmy Vaší rodiny nebyly za období od 1. dubna do 30. června 2012 vyšší než 2,4 násobek životního minima rodiny.

lou*
hodnocení

Mockrát děkuji =)

hodnocení

0x

Dobrý den...

Nejsem na tohle odborník, ale pokud se nepletu, tak na porodné máte nárok, jen pokud je čistý příjem rodiny menší než 2.4 násobek životního minima. Nedostanete jej automaticky, musíte si požádat na sociálce. A nevím jestli náhodou nezaniká nárok tím, že jste dala dítě k adopci... to Vám ale řeknou na sociálce.

Co se týká rodného listu - vzhledem k tomu, že jste dítě dala k adopci, tak jej podle mého nedostanete. Není k tomu důvod. Naopak ho spolu s dítětem obdrží rodina, která Vaše dítě adoptovala.

olaf71*
hodnocení

0x

hlavně dostat porodné, proto takový zájem o rodný list.

elodies
hodnocení

Nevíte co jej chci použít a neznáte okolnosti, na otázku jste neodpověděl, tak nevidím důvod Vaší reakce.

olaf71*

no to by mě zajímalo, k čemu Vám bude

hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 30. 08. 2012 16:08:18
Prosím, respektujme dotaz a nesuďme morální stránku věci. Netýká se nás to a nic bližšího o tom nevíme. Děkuji

krkovicka*
hodnocení

0x
Porodní příspěvek náleží matce-která dítě přivedla na svět,rodný list instituci která se o dítě stará.Pak je předán náhradním rodičům.Porodné je tzv.platba za placentu.Nikdy jsem neslyšela že je na pořizování vybavicky.Tu tazatelka nemá a ani jí vzhledem k adopci neporizovala.
doplněno 12.09.12 08:09: Ano,netýká se nás to.Dítě mohlo byt počato bez lasky,ze znásilnění či ve špatných sociálních poměrech a o nápravu mohlo být až příliš pozdě.Jsem ale ráda,že šanci na život mu dala.To jen tak k Babušce...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]