Jak na dobrou svíčkovou - vařit nebo péct?

Od: Datum: 26.08.12 12:07 odpovědí: 17 změna: 01.09.12 18:58

kdo poradí, jak na dobrou svíčkovou? dusit, nebo péct?


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 26.08.12 12:13
 
avatar

U nás jedině v papiňáku. Ve středu naložit, v sobotu uvařit, v neděli podávat.

 
Od: stribrnak*
Datum: 26.08.12 12:38
 

já se přikláním ke klasice,papinák nebrat,a už vůbec ne vařit!

Hovězí maso celé posolíme ,prošpikujeme a zprudka opečeme ze všech stran.*cteni* Přidáme nakrájenou cibuli a na kolečka a kostičky nakrájenou zeleninu. Vše po chvíli podlijeme vodou, přidáme koření dle receptu. Dáme péct v hlubokém pekáčku.do

TROUBY!

 
Datum: 26.08.12 21:16
 
avatar

Ladin *palec*vzhledem k tomu, že v mé 600 let staré troubě se péct nedá, taky sázím na papiňák, masíčko se krásně rozsýpá a vůbec, je to mňamka *placni*

 
Od: arwi®
Datum: 26.08.12 12:33
 

Maso na svíčkovou peču s cibulí,kořenovou zeleninou a s kuličkama pepře,nového koření,tymiánu a špetkou zázvoru.Měkké maso vyndám,nakrájím.Koření vyndám,zeleninu rozmixuji,přidám zakysanou smetanu,podle chuti trošku citronové štávy,soli a cukru.Přidám instantní jížku.Vrátím maso do omáčky.Když dělám svíčkovou třeba z králíka,tak ho předem naložím,ale pak také peču.

doplněno 26.08.12 12:40:

A nezapomenout maso prošpikovat. špekem.

 
Od: olaf71*
Datum: 26.08.12 12:36
 

jak mám otázku pochopit? se svíčkovou můžete dělat co chcete, třeba jí použít jako šálu. Jestli myslíte hov.svíčkovou na smetaně, tak se vždy dusí, pak záleží na tom, jestli v troubě pod poklicí, nebo na sporáku. Za mě v troubě. Připečené okraje po odvaření dodají barvu a chuť.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 26.08.12 13:01
 

myslím, že jste pochopil, ten šál mluví sám

Datum: 26.08.12 14:32
 
avatar

Už několikrát v životě jsem slyšlela, že maso na svíčkovou se vaří s kořením. Nikdy jsem to nezkoušela, já maso peču.

Maso vcelku, prošpikuji, osolím, mašlovačkou potřu ze všech stran rozpuštěným máslem. Trošku posypu tymiánem, přidám velkou nakrájenou cibuli a na hrubo nastrouhanou mrkev, celer, petržel. Taky asi 3 bobkové listy. Do čtverečku gázy zavážu asi 10 kuliček celého pepře a 5 kuliček nového koření. Pokapu vše citrónovou šťávou.

Nechám asi 2 dny v lednici rozležet, pak peču v troubě. Středně horké, abych zeleninu nepřipálila. Když je zelenina přiměřeně zahnědlá a okraje pekáče taky /omáčka bude mít pěknou barvu/, pomalu zalévám horkou vodou, nebo vývarem a pod dušákem dusím do měkka.

Dodělávám už klasicky. Pokud chcete, aby svíčková měla chu'ť jakoby "po divoku", je možno před naložením maso posypat kořením Divočinka a do toho ranečku ke koření přidat asi 6 - 7 jalovců.

Svíčková bude chutnější, až se rozleží, proto se přimlouvám za její přípravu den před předpokládanou konzumací. :-P Jaga.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 26.08.12 16:19
 
avatar

Jago, jojojo, to je přesně to nejlepší! *palec*

doplněno 26.08.12 16:47:

Jaga a Viki, mám plnou pusu slin a úplně cítím tu úžasnou vůni. *jasne* V Imperialu dávali na maso na talíři, kopeček šlehačky, kterou si strávník do omáčky vmíchal a buď pláteček citronu nebo brusinky. Se dvěma druhy knedlíků. I oči jedly.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: viky®
Datum: 26.08.12 16:37
 
avatar

Svíčková, podle mého. *cteni*

Svíčková se u nás, peče v troubě.

Jakmile dám nějaké maso na vaření, všechno dobré se vyvaří do vody, to je jen můj názor. *uf*

Svíčkovou mohu dělat z jakéhokoliv masa, jen maso musí být nejméně 1 den naložené.

Maso nakládám do lednice na plech, kde se svíčková bude péct, maso musí být prošpikované slaninou a osolené.

Dávám hodně zeleniny, celer, petržel, mrkev, nakrájené na kostičky. Maso dělám na celý plech, asi 10 až 12 porcí. Kolik je masa, přes polovinu musí být nakrájená cibule. Na celý plech dávám sáček celého pepře, ½ sáčku nového koření, dvě lžičky tymiánu, bobkový list 15 listů. To vše dám na plech na olej, promíchám a přidám prošpikované maso, zakryji folii a nechám v lednici uležet. ( otáčím)

Před pečením vyndám z lednice, aby vše dostalo pokojovou teplotu. Vše na plechu zamíchám, dám do trouby, která je vyhřátá na 240.

Nepodlévám, nic s tím nedělám, než se vše, tak za půl hodiny začne dělat, bublat.

Troubu snížím na teplotu 150, nahoru dám alobal a půl hodiny si trouby nevšimnu, začne vonět.

Vše se dělá na sucho, na vlastní šťávu.

Za půl hodiny, vyndám z trouby, všechno maso obrátím, zeleninu promíchám, je tam dost šťávy, tak nepodlévám, dám do trouby bez alobalu a opékám zeleninu.

Podlévám dle potřeby, jen velmi málo vývarem, vše se peče. Tím, že je tam málo vody se zelenina i maso krásně opečou.

Hotové vyndám z trouby, maso zvlášť, vyndám koření, rozmixuji zeleninu do kastrolu, přidám smetanu, omáčku rozředím na požadovanou hustotu, povařím.

Nikdy, svíčkovou nezahušťuji, to udělá zelenina. Většinou jen trochu citronu.

Do ochucené, povařené omáčky, dám ½ másla na zjemnění, vložím maso.

Přeji, dobrou chuť!

=========================================================

U divočiny přidávám, koření na divočinu.

Naložené kuřecí nožičky, jako svíčková jsou výboré.

doplněno 26.08.12 18:03:

Babkazov, má pravdu. S kopečkem šlehačky, brusinky, je to luxusní jídlo. To je prosím, na sváteční stůl, nebo pro přátelé. Nám to chutná i bez šlehačky, brusinky můžeme. Mňam.

 
Datum: 26.08.12 18:30
 
avatar

Viky, máte prima recept, ale byla jsem´úplně vedle *ee* z toho, že dáváte celý sáček celého pepře a půl sáčku nového koření. A pak to vyndáváte. Přiznám se, že bych to asi vybírala až do Velikonoc. Opravdu si to zavažte, pak vyndáte celý ten sáček, vymačkáte do omáčky a máte bez práce. Jaga.

 
Od: viky®
Datum: 26.08.12 21:29
 
avatar

Dobrý večer Jaguško.

Už kolikrát, tady bylo psáno, jak kdo dává koření při vaření.

Do všech omáček, svíčková, rajská s plněnou paprikou apod. když dávám více koření, tak vše balím do lékařské gázy, a nechám po celou dobu vaření, pečení. Nic nevybírám.

 
Datum: 26.08.12 18:51
 
avatar

Já střídám obě varianty - někdy peču v troubě, jindy dusím v papiňáku. Z papiňáku je svíčková lepší, je šťavnatější a nescvrkne se tolik jako v troubě. Rozhodně nevařit, jenom péct nebo dusit.

 
Datum: 30.08.12 04:23
 
a není jednodušší místo gázy dát to koření do toho ovalneho nerezoveho kam se sype čaj na louhovaní hm,nemůžu si teď vzpomenout na název
doplněno 30.08.12 04:24: já to tak dělám
 

 

Od: viky®
Datum: 30.08.12 18:16
 
avatar

Dobrý den, Pavlos. Na koření používám lékařskou gázu, peču vždy celý plech, tak dávám hodně koření. Udělám 3 balíčky a rozdělím koření po celém plechu. Po celém pečení koření vyndám. Do nerezového čajníku by se nevešel ani Bobkový list.

 
Datum: 30.08.12 18:25
 
a proč dávat do cajniku bobkový list? ten snad není miniaturní jako pepř.já nemyslel dávat cajnik s kořením na pekáč ale do tlakače.
 
Od: tornado
Datum: 31.08.12 03:04
 

Ahoj,

omlouvám se ale SVÍČKOVOU jedině lehce orestovanou.

Proč si lidi kupujute dobré maso s cenou 500+kč/kg když to potom nasolíte, nakořeníte a pichnete do troby nebo dusit?

Svíčkovou na tatarák, steak nebo karpáčo!

Tatarák snad menusím rozepisovat. Steak uřízněte na dva prsty, potřete olivovým olejem a restujte 3 a 3 minuty z obou stran ( steak medium). Víc jak medium už možete dát rovnou do trouby podusit a zasypat kořením.

Karpáčo je ryrové tenké plátky, takže nakrajíme co nejtenčí plátky. Vložíme mezi pečící papír a rozklepeme. Podáváme s jakoukolyv přílohou. Nejlépe ovoce a zelenina.

 
Datum: 01.09.12 18:58
 
avatar

Nekradu a tak 500 na 1kg svíčkové nemám ale dělám svíčkovou z hovězího zadního, falešné svíčkové nebo krku, prošpikuji špekem a naložím na 24h s mrkví, celerem, cibulí, troška čerstvého tymiánu, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, sůl, potom to vše dám do tlakového hrnce, orestuji, podleji a uvařím. Vyndám maso, vyberu kuličky koření a ponorákem rozmixuju, přidám sladkou smetanu a 2 lžíce zakysané, pár kapek citronu a 2 lžíce hl. mouky rozmíchané ve vývaru. Houskový knedlík, lžička brusinek a strávníci se jen olizují. Pokud jsem mimo domov tak klidně použiji svíčkovou v prášku a zavařené maso, jíst se to dá ale domácí je domácí. Maminka maso peče se zeleninou a manžel vždy říká, je to dobré ale maso je tužší.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.