Řídká meruňková marmeláda

Od: Datum: 25.08.12 22:26 odpovědí: 11 změna: 26.08.12 23:30
avatar

Hezký večer.Před 6nedělema jsem zavařoval meruňkovou marmeládu.Letos ji mám ale dost řídkou.Dá se s tím ještě něco udělat,kromě spapání tak jak je?Nešlo by to ještě nějak zahustit?


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: mowla*
Datum: 25.08.12 22:40
 

Osobně soudím, že jedině dál a dál vařit a vařit - do zhoustnutí...

A zkušenost mi říká, že chutná marmeláda se sní, a je řídká jakkoli...

;)

doplněno 25.08.12 22:54:

No jo, Hope - to já se s řídkýma nemažu - a dlabu je rovnou lžící... ;)

 
Od: arwiŽ
Datum: 26.08.12 12:37
 

Vyklopit,přidat lžičku kyseliny citronové a chviličku povařit.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: hopŽ
Datum: 25.08.12 22:49
 
avatar

Fakt nejsem odborník na zavařování, ale co pamatuji, babička přidávala do marmelád nějaký Pektol či Pektogel (nebo jak se to jmenovalo), aby zavařeniny dříve zhoustly.

Mowla: řídké zavařeniny jsou stejně dobré jako husté, ovšem jejich požívání vyžaduje větší dávku umění a trpělivosti. Osobně mám raději hustší, alespoň jich pak větší procento skončí v mém zažívacím traktu než kdekoli jinde...

doplněno 25.08.12 23:00:

Řídká zavařenina, to už si pak rovnou namazat chleba nebo vánočku máslem a marmeládou to zapíjet... *smich*

 
Od: vikyŽ
Datum: 25.08.12 23:01
 
avatar

Dobrý den, Petulo. Marmeládu jsem dělala z prvních broskví, které byly sladké, ale ne úplně měkké. Marmeláda byla krásně hustá. Když broskve úplně dozrály, marmeláda, kterou jsem z nich udělala, byla řídká, protože měly hodně šávy. Příští rok, určitě budu marmeládu vařit déle, až se šáva zahustí. Vlastní zkušenosti.

doplněno 25.08.12 23:05:

Když budete chtít dát marmeládu do buchet, stačí přidat lžíčku škrobové moučky, marmeláda zhoustne, pak se dá použít.

 
Datum: 26.08.12 08:03
 
avatar

Asi už máte marmeládu ve skleničkách, že? Jestli pořád po nahnutí sklenky "teče", tak bych otevřela skleničky, dala znovu do hrnce a znovu vařila a přidala želírovací cukr. Sice je to práce navíc, ale moc řídká marmeláda teče z housky - chlapi to nemají rádi a všechno upatlají :D

doplněno 26.08.12 08:09:

pardon, teď čtu pozorněji - už je to 6 týdnů... tak to už nezhoustne - otevřela bych je a znovu povařila

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 26.08.12 09:57
 
avatar
tusim, ze na kazdem zelirovacim prostredku je napsano: udelejte zkousku jak zeliruje. jde o pektin z ovoce (nedozralych jablek), ktere nejlepe zeluruji v kyselem prostredi... i proto nedozrale ovoce zeliruje lepe vc vlastnich pektinu. A prave proto se casto marmelady okyseluji kys. citronovou - jsou pak hustejsi nez ty vylozene jen sladke bez nadechu kyselosti... tak priste ;)
doplněno 26.08.12 11:10:

no je tvůj boj, já bych se na to vykašlal i kdybych ji měl spotřebovat do jogurtu, kde je konzistence fakt jedno :) I do nějaké buchty, která se potírá už upečená by to mohla být přednost, že tím hezky nasákne a bude mokřejší... možná jen přehodno využití. ;)

 
Datum: 26.08.12 10:01
 
avatar

Díky za odpovědi.Protože je to jen 12 malých skleniček,tak to asi otevřu a znovu převařím s doplněním želír.cukru.Ono když se to vyndá z ledničky tak to chvilku vydrží malinko tužší,ale za chvilku je pokecaný ubrus,ruce a je slyšet fůru řečí.:-P

Datum: 26.08.12 21:07
 
avatar

Petulo, škoda té marmelády. Vyndávat ze skleniček a znova vařit a přidávat želírovací cukry, všechno dobré a zdravé tím naprosto zničíte. Sice Vám zhoustne, ale bude to už jenom oranžová směs, bez vitamínů. Já bych to nedělala a raději ji použila do palačinek, tak to nevadí, že je trochu řidší. Člověk si to patlá doma, chce mít něco lepšího, než koupí v obchodě, všelijak zahuštěné, a pak jenom kvůli tomu, že je marmoška trochu řidší, úplně všechno zničí dalším převařováním a přidáváním želírovací chemie. Vím to z vlastní zkušenoi. Takto se mi nepovedla malinová marmeláda. Také jsem vyndala a přidávala a nakonec litovala, že jsem si to nedávala tak, jak to bylo, do bílých jogurtů. Určitě bych si pochutnala lépe a zdravěji. Nakonec jsem zrovna dneska vyhodila tři zbylé skleničky té malinové hmoty.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 26.08.12 09:13
 
avatar
jestli ji nechcete tak my ji pošlete , mě to nevadí řídká hustá ja to klidně budu jest lžičkou. Nebo když nechcete aby vám marmeláda vytékala z rohlíku třeba tak v něm udělejte drážku a do té tu marmeládu nalijte :D.
 
Datum: 26.08.12 22:05
 
avatar

Rozhodnuto!Nebude žádné převařování.Jogurty mám rád,takže do nich a na chlebík se to snad taky hodí.Ještě jednou dík za rady.Zkušenost pro příští rok.

Od: zabu
Datum: 26.08.12 23:30
 

Pokud ji jednou budete chtít použít na pečení. Tak přidat trochu najemno rozdrcených(na mlýnku na mák rozemletých) dětských piškotů. Ty to zahustí a neteče to potom třeba z koláčků apod. Jinak ten nápad s jogurty je podle mě skvělý.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright Š 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.