Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je dobré nechat dítě o samotě na 3.5hodiny?

Od: krkovicka* odpovědí: 15 změna:
Dobrý den,mám dceru 7 let.Zítra jí budu muset nechat samotnou doma od cca 17-20h.Doteď byla sama jen na 15min.Když jí zamknu a budu kontrolovat mobilem,sousedi jsou na dovolené,rodina 40km vzdálená...co myslíte?Nemám hlídání.Ještě mě napadlo jí /odložit/ hlídací tetou do koutku,ale to je pro mrnata.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud to zatím nemáte vyzkoušené, tak k mrňatům. Ale už je nejvyšší čas začít pěstovat dceřinu samostatnost a opatrně dobu, po kterou bude doma sama, prodlužovat.

iz*
hodnocení

2x

Mně to vzhledem k tomu, že dosud šlo vždy jenom o pár minut přijde hodně dlouhá doba. Nebylo by rozumnější si jednorázově hlídání objednat?

doplněno 23.08.12 15:06:

Také je těžké předem odhadnout, zda se Vám dobu podaří dodržet, jestli Vás třeba při návratu nezdrží doprava apod.

krkovicka*
hodnocení

Nechci chuvu.Nerada aby někdo cizí u mě byl.Zkusím tedy ten Koutek.Když ale nestihnu zavírací dobu v osm tak volají policií:)

skye*
hodnocení

2x

Jak to tady tak čtu, tak každý druhý rádce má představu, že sedmileté dítě okamžitě po zabouchnutí dveří popadne nůžky a začne se jimi dloubat v nose, druhou ruku začne strkat do zásuvky a v nejlepším případě si napustí vanu a začne si tam fénovat vlasy *smich* . Musím uznat, že sama nejsem matka, ale mám o hodně mladšího bratra. V sedmi letech už chodil do školy (zřejmě jako tazatelčino dítě), do školy chodil z bytu sám (cca 5 minut) a doma býval pak chvili sám i po škole, než jsme někdo dorazili. Taky třeba od něj máma musela na chvíli odejít, většinou seděl u počítače a kolikrát si skoro ani nevšiml, že máma odešla :)

Ty tři hodiny nejsou zase tak moc a začít se to učit musí. "Naplánovala" bych jí nějaký program, např. pustit DVD a pak počítač nebo něco podobného, řádně bych ji poučila a dala k dispozici mobil, ale tolik bych se toho nebála. Jen pokud ji zamknete (a je to jistější, aby někomu neotevřela), i tak jí nechte někde klíče doma, aby si v případě nutnosti odemknout mohla, což byste jí třeba řekla právě po tom mobilu. Tento okamžik je u každého rodiče myslím dost těžký, ale dítě se musí učit samostatnosti. A kdy jindy máte začít než v době, kdy to potřebujete?

hodnocení

1x

Dobrý den. Krkovičko, neriskujte to. Ani vy byste neměla chvilku klidu. Nikdy nevíte, co děcko napadne. Kromě spotřebičů, bych se bála i toho, že vezme do ruky např. nůž, nůžky...a neštěstí je hotové...do mobilu Vám neřekne, co vyvádí a k čemu se chystá...Raději s mrňatama pod dohledem.

sarkaona*
hodnocení

1x

Tak vzhledem k tomu, že sedmileté děti už chodí do školy a učí se samostatnosti, tak bych to prostě už udělala. Myslím, že když jí důrazně řeknete, co nesmí, tak to neudělá.

Jak sama píšete, že koutek je pro mrňata a to vaše dcera už zdaleka není.

Je to pravda, dnešní sedmileté děti jsou na mnohem vyšší rozumové úrovni, než jsme byli my.:) Smutné...*smich*

Opravdu záleží na tom, jak svoji dceru hodnotíte a jestli jí i věříte.

Každé dítě je jiné, já jsem v sedmi letech už jel sám vlakem i s přestupem na autobus,

hodnocení

0x

V 7mi letech už by to vydržet mohla...

Ale její povahu a odolnost znáte nejlépe sama..

Spíše bych měl strach z nějakých spotřebičů...sporák, plyn, rychlovarná konvice..

Ale pokud je disciplinovaná...snad to zvládne..

krkovicka*
hodnocení

mám zúžené srdce již teď.Ke spotřebičům nechodí a ani je nezkouma.Kdyby se stalo něco,může vyběhnout k sousedovi přes barak.Na druhou stranu,kdyby vypukl v domě požár a zjistilo se že byla sama,zavřeli by mě.

sargo*
hodnocení

0x

To bych raději riskla ta mrňata. Ale to své éro bych nemohla nechat ani tu čtvrthodinu, tak mám zkreslené vidění *smich* Ale tři hodiny už mi připadají fakt hodně. Zpanikaří, dostatečnou představu o hodinách ještě nemá, mobil někde upustí nebo se najednou rozhodne, že ho vlastně neumí ovládat... v koutku jí bude líp ;)

doplněno 23.08.12 15:01:

Hmm, právě mě ale napadá, že v jejím věku jsem byla doma běžně takovou dobu... ale když já jsem byla táááák odpovědný dítě... *smich*

pt®
hodnocení

0x

Krkovičko, já radím NE, nenechávat malé dítě, tak dlouho samotné. Co když nepůjde elektrika, hlásejí bouřky, může být výpadek proudu a dítě propadne panice. Prostě 3,5 hodiny je moc, opravdu moc a co když nepojede doprava, těch "když" je hodně, neriskovala bych a už vůbec bez klíčů, ty bych jí tam v každém případě nechala. Co je večer tak důležité, aby byla malá sama doma? Pokud je to práce, tak bych ji vzala s sebou, astatní bych odřekla. - pt

stribrnak*

ono záleží jak je to dítě vychované a jestli mu důveřujete a naopak,

některé děcko je rapl až třeba do x let života,

jiné je samostatné od brzského věku

myslím,že rozhodnutí je pouze na vás,na takovou otázku bych se zde neptal

krkovicka*
hodnocení

Pt-ano práce.Musím objet dvě zakázky a ve smlouvě mám daný-žádný rodinný příslušník na pracovišti.Musela bych jí nechat v autě a to taky není dobrý.Ani na recepci na mě počkat nemůže.Nějak se to sešlo a i když jsem obtelefonovala čtyři kamosky i otce tak všichni odmítly.Buď jsou úplně mimo,nebo jedou na víkend pryč.Máš pravdu tři hodiny je moc.Mobil ovládá ale i tak...

hodnocení

0x

Mám 7,5 letého syna, teď půjde do druhé třídy a rozhodně bych ho samotného doma nenechala. Náhoda je blbec a v tomto věku děti ještě nemají zcela představu o tom, co je vhodné a co ještě ne. Trénovat ano, ale ne takhle nárazově takovou dobou. Já třeba sjedu do obchodu autem, cca 20 minut jsem pryč a je to dobrý, budu určitě čas pomalu prodlužovat. Ale samotnýho bych ho ještě ani nepustila do školy.

hodnocení

0x

Dobrý den, Krkovičko. V sedmi letech už chodí dcera do školy. Je škoda, že není trochu samostatná. Ze školy se musíte znát s ostatními rodiči spolužáků, nemůžete požádat některého rodiče, zda dcera nemůže zůstat u nich, vysvětlit jim situaci. Nějaká kamarádka, nebo kamarádka ze školky s kým si dcera hraje, když je venku? Nemáte sousedy, které znáte. Požádejte je, zda dcera by nemohla být u nich. Když dcera není samostatnosti zvyklá, nenechala bych jí doma samotnou v žádném případě.

Jestli mohu, pro bezpečnost Vaší dcery, naučte jí samostatnosti doma, včetně chození ze školy a do školy _ sama. Jen můj názor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]