Je sádlo zdravé? záměna za rostlinný tuk?

Od: Datum: 20.08.12 11:24 odpovědí: 12 změna: 21.08.12 19:01

Dobrý den, chtěla bych vás požádat o radu nebo názor. S manželem a třemi dětmi bydlíme na věsnici co mimo jiné znamená, že máme k dispozici poměrně hodně vepřového masa a taky sádla. Se sádlem jsem doteď nějak moc nedělala tak bych chtěla začít ve velkém :) Chtěla bych se proto zeptat jestli je možné sádlo zaměnit za olej nebo ztužené tuky (margarin, atd), které nejsou nějak moc levné a musim je pak kupovat? Třeba ke smažení nebo vaření. Někde jsem taky četla že se sádlo může použít také u sladkých pokrmů místo ztuženého tuku (to by mně hodně zajímalo především kvůli dětem). Projeví se to nějak na chuti (pozitivně nebo negativně)? A jak je to třeba po zdravotní stránce? Je sádlo lepší než ztužený tuk? Ideální by pro mně bylo kdybych vědela využít sádlo, jehož máme hodně, místo rostlinných tuků které musím pak kupovat. Děkuji za pomoc. Kamila


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 20.08.12 11:30
 
avatar

Přítel je z vesnice, ve velké míře používají sádlo. Vaří, smaží právě na něm, je to nejen chutnější, ale určitě i zdravější, než nějaká chemie z margarínu. Na chuti jídel to poznáte sama:) U sladkých pokrmů neporadím, takto to neznám, ale maso nebo zelenina na sádle chutná opravdu jinak.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 20.08.12 11:45
 
avatar

Ahoj Kamelie. Myslím, že je sádlo rozhodně zdravější, než ztužený tuk. Ale také si myslím, že všeho s mírou a rozmyslem. Já sama sádlo používám velice často, ale všechno chce své. Například na smažení hranolků, se sádlo určitě nebude hodit, tam bude nutný olej. Co se týče ztuženého tuku, tak ten nepoužívám nikdy. Do moučníků sádlo dát můžeš, ale chce to vyzkoušet, určitě ho budeš dávat méně, než třeba rostlinného. Já tedy zase až tak moc nepeču, ale už kolikrát jsem dala místo předepsaného rostlinného tuku sádlo a bylo to chuťově lepší. Jak říkám, chce to vyzkoušet. Na otázku, jestli to nebude nějak zdravotně závadné pro děti, by asi fundovaně odpověděl nutricionista. Určitě se tady někdo takový objeví a poradí. Ale jinak na něm můžeš připravovat všechna jídla bez obav. Já třeba dávám sádlo a trochu slunečnicového oleje dohromady. Sádlo má totiž tendenci se rychle přepálit.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: mowla*
Datum: 20.08.12 11:51
 

To Suzymon: Slunečnicový olej vs. sádlo - právě naopak - sádlo má bod dýmení výrazně výš (jde o teplotu, kdy se tuk začíná teplem degradovat - přepalovat), než slunečnicový olej...

Ohodnoceno: 1x
 
Od: mowla*
Datum: 20.08.12 11:46
 

Sádlo je rozhodně chutnější, než umělá hmota ze ztužených tuků! ;) *smich* Na smažení čehokoli, na maštění při vaření, zastudena na chleba (s cibulí či pažitkou) či do různých pomazánek - kam se ty náhražky hrabou!

Klidně i do bábovky (místo oleje) - ale na chuti to znát je (mě sádlo chutná), takže je vhodné otestovat chuť konkrétních strávníků (a nejlíp jim o tom dopředu neříct - schválně, jestli poznají) ;).

BTW - sádlo je i lepší na dětskou pokožku, než většina kosmetických mazadel...

Ohodnoceno: 1x
 
Od: ron*
Datum: 20.08.12 12:26
 

Dobrý den.

Používám sádlo na vaření (pod maso, na přípravu zásmažky do polévek i omáček). Někdy mažu i na chleba. Na smažení používám slunečnicový nebo řepkový olej. Sádlo je také dobré do kynutého těsta na buchty. Buchty jsou chutnější než s jiným tukem.

Vyloženě zdravé sádlo zřejmě nebude, ale rozhodně je pro mě přijatelnější a chutnější než ztužené tuky. Na sádle jsem prakticky vyrostla, na vesnici ho konzumoval každý. Nic špatného na něm nevidím. (jen dodám - hladinu cholesterolu mám OK).

 
Od: amlim*
Datum: 20.08.12 14:34
 

Sádlo je zdravější než umělé tuky..

 
Od: dery®
Datum: 20.08.12 14:48
 

Co se toho pečení týče - s oblibou se sádlo přidává do kynutých těst. Např. takové svatební koláčky jsou se sádlem mnohem lepší a chutnější!

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 21.08.12 07:40
 
avatar

Sádlo je opravdu prima. Na smažení, na pečení pod maso. Pokud děláte guláše, jsou daleko lepší, když se cibulka /základ/ dělá na sádle. Mám i několik receptů na moučníky se sádlem. A všechno je opravdu chutné.

A když máte sádlo, máte jistě i škvarky. Ty se pomelou a pak z nich dělám výbornou škvarkovou pomazánku, nebo křehký škvarkový mřížkový koláč s marmeládou.

V neposlední řadě je domácí čerstvě vyškvařené sádlo i vynikající kosmetický přípravek. Kdo má třeba lupénku a měl by si promašťovat pokožku, sádlem je to opravdu jedinečné. Žádné náhražky ani chemie. Nebožtík děda si dokonce dával do sádla vyluhovat léčivé byliny a pak si tím mazal klouby.

Sádlo je opravdu na všechno. A čerstvý chleba se sádlem a s cibulkou nemá vážně chybu.:-P Jaga.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 21.08.12 09:09
 
avatar

naše babička dělávala řízky, vajíčka, guláš, pečené kuře, všelijaké placky, malé i velké ovocné koláče a dokonce i koblihy s marmeládou pouze a jedině na sádle. Bývaly vynikající. O třídu lepší, než koblihy oleji a o dvě třídy lepší, než koblihy z pekárny.

Jak jsem se ale později doslechl, je tu jeden problém. Vepřové sádlo nejenom že dětem chutná, ale taky se snadno ukládá. Z vlastní dlouholeté zkušenosti můžu potvrdit, že pokrmy připravované na sádle nejsou zrovna pokrmy racionální výživy.

doplněno 23.08.12 07:57:

koblihy usmažte na namazaném plechu, po usmažení je trochu a jen povrchově namažte sádlem, naskládejte na ubrousky a nechte vystydnout. Ubrousky přebytečné sádlo vytáhnou.

dobrou chuť *klik*

 
Datum: 21.08.12 18:59
 
avatar

Ahoj figurek. A nevpíjelo se to sádlo příliš do těch koblih? Já tedy na sádlo nedám dopustit, ale na smažení jsem si myslela, že je lepší olej. Já ale musím škvařit sádlo sama, z koupeného čerstvého, a jednou se mi stalo, že jsem se zapoměla, ale fakt jen pár minut, a ze sádla se hulilo a bylo přepálené a škvarky černé. Všechno jsem vyhodila. Tak proto jsem si myslela, že není vhodné na smažení hranolků. No člověk se mýlí.

 
Datum: 21.08.12 19:01
 
avatar

Babička pekla buchty na králičím sádle, nejedl jsem v životě lepší buchty.

 
Od: kamelie
Datum: 21.08.12 10:54
 

Díky všem. Sádlo je jistě hodně chutnější, pro mně je to taková premiéra protože jsem s tim zatím nic moc nedělala. Třeba vůbec jsem si nebyla jistá jestli sádlo může být použito i ve sladkých pokrmech, když něco dělám pro děti. Bábovku určitě zkusím a nikomu nic neřeknu :) O škvarkovém mřížkovém koláči jsem dosud vůbec neslišela. Teď mě ještě napadá, zda může být sádlo použito také při čokoládových polevách místo rostlinného tuku? Jo a co se stravníků týče, manžel se sádlem problém dosud neměl, a děcka sádlo nějak nevyhledávají ale naštěstí snědí vše *smich*jenom nejmladšímu synovi hodně chutná chléb se sádlem (jenom tak beze všeho), někdy taky kamelisám o něj zažádá. Jinak děcka pořád někde běhají tak snad se sádlo nebude moc ukládat (i když nejstarší by mohl kousíček přibrat) :)

 

 

 

Poslední otázky Poradny nejen pro ženy
Nejnavštěvovanější otázky v rubrice

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.