Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Máslo nebo rama, co je zdravější?

Od: nici odpovědí: 29 změna:

Co je zdravější ke konzumaci a proč máslo nebo rama?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

2x

Máslo... Máslo - tedy to ´hodné´ toho názvu, je přírodní. Rama je ´umělohmotná´ náhražka...

hodnocení

2x

Máslo!

Dávám body a pro jistotu píšu po předchozích rádcích ještě jednou.

hodnocení

2x

Zdravější jsou určitě rostlinné tuky. ČR je v popředí žebříčku úmrtí v důsledku kardiovaskulárních chorob, na jejichž vznik má významný vliv cholesterol,který rostlinné tuky neobsahují. Národy, které mají nejvyšší střední délku života, vykazují nízkou spotřebu živočišných tuků. zdrava-vyziva.abecedazdra/...

Olivový olej! Nejlépe panenský.

Ale máslo je máslo a Rama je Rama.

jabraka*
hodnocení

2x

Jde na to, i přes negativní názory mnoha spotřebitelů,odpovědět takto:

Rama - Perla - Flora a jiné ztužené pokrmové tuky jsou hydrogenované rostlinné oleje.Do jejich molekuly(nenasycené mastné kyseliny)je za vysokého tlaku a pomocí katalysátoru(platina) je vodík zakomponován.Ze zdravotního hlediska je tento proces zcela neškodný.

Protože stále pak obsahují nenasycené vazby a jsou schopné zachycovat volné radikály,jsou pro určité funkce zdravější.Jen je třeba dávat pozor,kolik volného tuku obsahují.Je samozřejmé,že je rozdíl mezi tukem 30 % a 70 %

Máslo zase obsahuje mnoho vitaminů a nerostných látek,které margariny neobsahují.

Ságlo je živočišný tuk s vysokým obsakem cholesterolu,hodí se spíše na tepelné zpracování potravin.

JABRAKA

A já myslel, že se Rama vyrábí z ropy! *sok*

myse*
17.08.12 13:49
hodnocení

1x

máslo

ron*
hodnocení

1x

Jedině máslo. Naše babičky vařily na másle nebo na sádle, margarín byl jen za války. Pokud je máslo správně uděláno, je z mléka. Co může být na mléku špatného. Mě stačí, když si rozpouštím máslo na sladké knedlíky - krásně voní. A zkuste si rozpusti Ramu (samozřejmě tu, která je i pro teplou kuchyni) . Nevoní, složky se od sebe oddělí, nechutná. Máslo má sice více cholesterolu, ale zase ho nejím každý den. Jen občas a s velkou chutí.:)

hodnocení

1x

Když do hledáčku pro strejdu Gůgla zadáte -ztužené tuky- dočtete se tak strašné věci, že není vůbec o čem přemýšlet. *hej*

hodnocení

1x

Zdrave je to, co me chutna. Takze maslo.

A pokud to nahodou zdrave neni, tak si alespon pochutnam.

V hrobe nakonec skonci stejne vsichni. I Ti, kteri si dobre odpiraji.

hodnocení

1x

Preferuji Ramu nebo Flóru. Nemám k máslu odpor, třeba chleba s medem a máslem jedině, s Ramou to není ono. To samé s bramborami, na ty jedině máslo. Jinak třeba k večeři namažu na pečivo Ramu. Máslo bych sice také snědla, ale není to ono.

hodnocení

0x

máslo, ale i sádlo. Ale oboje s mírou.

hodnocení

0x

Máslo, jednoznačně. Jenže ono není máslo jako máslo. Nedávno dělali test másel v pořadu Černé ovce. Nejen od českých výrobců, ale i od zahraničních, která se k nám dováží.

Bylo jich asi 14 a z nich kvalitní pouze dvě. Nejhorší bylo nějaké irské máslo. Inu, dobré si nechají doma, špatné pošlou do Čech.

Já jsem si zvykla používat Zlatou Hanou, voní i chutná jako máslo, i když tam je zastoupen i rostlinný tuk. Zas by prý měla být šetrnější k srdci /cholesterol/. Tak kdo ví. Jaga.

tomasgulas

Může být. Když jsem žil v Anglii, prodávalo se tam samozřejmě i irské máslo a vůbec nebylo špatné. Kdo ví ale, jak by dopadly testy. Že se k nám vozí odpad, je stará pravda.

My kupujeme tohle máslo:

mojemleko.cz/...

V testu dopadlo jako lepší průměr (jestli se nepletu), ale moc nám chutná. Má totiž trošku jinou chuť a ta nemusí každému sednout. A ten propocený papírek, ten je prostě k zulíbání *smich* Hned jsem si kousilílínek zakrojil *hi*

Jo, taky ho kupuju. Jde poměrně dobře roztírat i ve studeném stavu. A hlavně není z Číny (vyrábí se v Hlinsku).

Akorát že "ten propocený papírek" se jako papírek jen tváří :D. Zkuste si to třeba nad zapalovačem (pozor, kape a lepí se na prsty).

tomasgulas

jj, to jsem jenom tak střelil, papírek to být nemůže, propotil by celou tašku i s nákupem *smich*

Nicméně - dobrý strategický tah, dle mého... člověk nakupuje i očima

amlim*
hodnocení

0x

Máslo..., sádlo jen někdy (na smažení, nepřepálí se jako olej)

Ramu nekupuji nechutná mi, ani žádná jiná náhražka a zdravé to není...stačí se mrknout po internetu.

Preferuji olivový olej panenský - lisovaný za studena..:)

No, ono "mrknout po internetu"... tam najdu cokoli (třeba i to, že gayové jsou úchyláci a měli by se léčit, nebo že darvinosmus je dávno vyvrácen, nyní je to jen druh náboženství, a jediný správný názor je kreacionismus.

hodnocení

0x

Samozrejme maslo,neni to umelotina,ale prirodni produkt.

dzordz*
hodnocení

0x

Jestli správně koukám, jediný Bruno si nevybral máslo?

Já bych si máslo taky nevybral, žádný extra vědecký důvod k tomu nemám :) Jestli tam sou nějaké extra vitamínky, tak je snad seženu i z mlíčka.

nabella

Souhlasím a i když mi zezačátku rama nechutnala, tak jsem si na ní zvykla a jsem s ní spokojená. Máslo je drahý a většinou nějaký zmetek.

ifkali*
hodnocení

0x

Zdravím,

můj názor-máslo, ale propuštím ho, takže propuštěné máslo.

doplněno 12.02.14 14:36:

Přepuštěné máslo, neboli jak kdo chce ghí, ale já jsem pro ten náš název.

doplněno 13.02.14 12:03:

Zdravím, ještě k tomu přepuštěnému máslu-

oproti klasickému máslu neobsahuje vodu, nežlukne, dá se hned natírat, déle vydrží ,dá se na něm i smažit, nepřipaluje se, těch výhod je hodně.

Domácí výroba přepušteného másla je snadná. Je sice dostat, viděla jsem ho v jednom obchodě, ale to je zbytečné drahé, lehce si ho připravíte doma z klasického másla.

Ja preferuji zásadně máslo né něaký rostliný náhražky...
To je asi jako kdyby chtěl někdo použivat místo sýru dorfdamer nebo misto masa soju apod..
Dám si rád chleba s maslem , na brambory nebo v cukroví je to nebe a dudy...
Nebo je výborné na chleba sádlo s cibulkou nebo škvarková pomazanka.. Škvarky jenom popasırovat trochu posolit a něaky rostliný sračky se mužou jít bodnout!

martinaa*
hodnocení

0x

Jendoznačně máslo, ideálně ne z hypermarketu. Táta kupuje máslo i mléko v obchůdku s těmito přírodními produkty, a nedá se to srovnat.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Zásadně máslo. Jakmile je v něčem rostlinný tuk, tak se tomu můj organismus tvrdě brání.

hodnocení

0x

Ramu nepoužíváme vůbec,jednu dobu jsem používal něco jak rama (název nwn) pak jsem slyšel názor na sádlo tak jsem vyzkoušel a ppředstavte si že po sádle mám hladinu krevního cukru nižší než po požití chleba s oním margarínem!Totéž následovalo i s obyč máslem (AB a směsná Zl.haná)-opět hladina cukru nižší než po margarínu,Zajímavé,jak by toto dopadlo po Ramě,ale kupovat ji skrz toto nebudu!

doplněno 12.02.14 20:00:

Ještě doplním-přírodní tuk ano-tzn máslo ,sádlo,a olej,ale ne upravený olej jako margarín (výjímka je ona Zlatá Haná!)

hodnocení

0x

ramu si dám jen když dojde máslo..vůbec to není dobré... prý to ani potkani nežerou takže to bude asi fakt kvalitní.. ještě jedna příměs a je z toho plast... tak dobrou chut :D

hodnocení

0x

Řepkové svinstvo mi nesmí do auta ani na chleba.

stirecek*
hodnocení

0x

Když se podíváte na obsah tuků, ja jasné, že ani jedno z nich :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]