Nejste přihlášen/a.
Co je zdravější ke konzumaci a proč máslo nebo rama?
Zdravější jsou určitě rostlinné tuky. ČR je v popředí žebříčku úmrtí v důsledku kardiovaskulárních chorob, na jejichž vznik má významný vliv cholesterol,který rostlinné tuky neobsahují. Národy, které mají nejvyšší střední délku života, vykazují nízkou spotřebu živočišných tuků. zdrava-vyziva.abecedazdra/...
Jde na to, i přes negativní názory mnoha spotřebitelů,odpovědět takto:
Rama - Perla - Flora a jiné ztužené pokrmové tuky jsou hydrogenované rostlinné oleje.Do jejich molekuly(nenasycené mastné kyseliny)je za vysokého tlaku a pomocí katalysátoru(platina) je vodík zakomponován.Ze zdravotního hlediska je tento proces zcela neškodný.
Protože stále pak obsahují nenasycené vazby a jsou schopné zachycovat volné radikály,jsou pro určité funkce zdravější.Jen je třeba dávat pozor,kolik volného tuku obsahují.Je samozřejmé,že je rozdíl mezi tukem 30 % a 70 %
Máslo zase obsahuje mnoho vitaminů a nerostných látek,které margariny neobsahují.
Ságlo je živočišný tuk s vysokým obsakem cholesterolu,hodí se spíše na tepelné zpracování potravin.
JABRAKA
Jedině máslo. Naše babičky vařily na másle nebo na sádle, margarín byl jen za války. Pokud je máslo správně uděláno, je z mléka. Co může být na mléku špatného. Mě stačí, když si rozpouštím máslo na sladké knedlíky - krásně voní. A zkuste si rozpusti Ramu (samozřejmě tu, která je i pro teplou kuchyni) . Nevoní, složky se od sebe oddělí, nechutná. Máslo má sice více cholesterolu, ale zase ho nejím každý den. Jen občas a s velkou chutí.
Zdrave je to, co me chutna. Takze maslo.
A pokud to nahodou zdrave neni, tak si alespon pochutnam.
V hrobe nakonec skonci stejne vsichni. I Ti, kteri si dobre odpiraji.
Máslo, jednoznačně. Jenže ono není máslo jako máslo. Nedávno dělali test másel v pořadu Černé ovce. Nejen od českých výrobců, ale i od zahraničních, která se k nám dováží.
Bylo jich asi 14 a z nich kvalitní pouze dvě. Nejhorší bylo nějaké irské máslo. Inu, dobré si nechají doma, špatné pošlou do Čech.
Já jsem si zvykla používat Zlatou Hanou, voní i chutná jako máslo, i když tam je zastoupen i rostlinný tuk. Zas by prý měla být šetrnější k srdci /cholesterol/. Tak kdo ví. Jaga.
Může být. Když jsem žil v Anglii, prodávalo se tam samozřejmě i irské máslo a vůbec nebylo špatné. Kdo ví ale, jak by dopadly testy. Že se k nám vozí odpad, je stará pravda.
My kupujeme tohle máslo:
V testu dopadlo jako lepší průměr (jestli se nepletu), ale moc nám chutná. Má totiž trošku jinou chuť a ta nemusí každému sednout. A ten propocený papírek, ten je prostě k zulíbání Hned jsem si kousilílínek zakrojil
Jo, taky ho kupuju. Jde poměrně dobře roztírat i ve studeném stavu. A hlavně není z Číny (vyrábí se v Hlinsku).
Akorát že "ten propocený papírek" se jako papírek jen tváří :D. Zkuste si to třeba nad zapalovačem (pozor, kape a lepí se na prsty).
Máslo..., sádlo jen někdy (na smažení, nepřepálí se jako olej)
Ramu nekupuji nechutná mi, ani žádná jiná náhražka a zdravé to není...stačí se mrknout po internetu.
Preferuji olivový olej panenský - lisovaný za studena..
Jestli správně koukám, jediný Bruno si nevybral máslo?
Já bych si máslo taky nevybral, žádný extra vědecký důvod k tomu nemám Jestli tam sou nějaké extra vitamínky, tak je snad seženu i z mlíčka.
Zdravím,
můj názor-máslo, ale propuštím ho, takže propuštěné máslo.
doplněno 12.02.14 14:36:Přepuštěné máslo, neboli jak kdo chce ghí, ale já jsem pro ten náš název.
doplněno 13.02.14 12:03:Zdravím, ještě k tomu přepuštěnému máslu-
oproti klasickému máslu neobsahuje vodu, nežlukne, dá se hned natírat, déle vydrží ,dá se na něm i smažit, nepřipaluje se, těch výhod je hodně.
Domácí výroba přepušteného másla je snadná. Je sice dostat, viděla jsem ho v jednom obchodě, ale to je zbytečné drahé, lehce si ho připravíte doma z klasického másla.
Ramu nepoužíváme vůbec,jednu dobu jsem používal něco jak rama (název nwn) pak jsem slyšel názor na sádlo tak jsem vyzkoušel a ppředstavte si že po sádle mám hladinu krevního cukru nižší než po požití chleba s oním margarínem!Totéž následovalo i s obyč máslem (AB a směsná Zl.haná)-opět hladina cukru nižší než po margarínu,Zajímavé,jak by toto dopadlo po Ramě,ale kupovat ji skrz toto nebudu!
doplněno 12.02.14 20:00:Ještě doplním-přírodní tuk ano-tzn máslo ,sádlo,a olej,ale ne upravený olej jako margarín (výjímka je ona Zlatá Haná!)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.