Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dýně - kde ji vzít a jak na ni?

Od: kutulinka odpovědí: 8 změna:

Ahojky, rozhodla jsem se, že vyrobím zvařenou dýni, jelikož jsem ji kdysi jako malá měla ráda, když ji dělala babička. Jenže ona ji pěstovala na zahrádce, tu já nemám, tak bych jí někde koupila, ale nějak nevím kde, nevzpomínám si, že bych ji někde v obchodě viděla...A taky nevím, jak jo zavařit, sice je tady na netu řada receptů, ale kdo ví, jak to pak bude chutnat..Takže se spíš ptám s jakým receptem máte třeba vy dobré zkušenosti...Díky, Kutu

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

1x

Odkud jste? U nás na chalupě je spousta lidí co úrodu rozdávají, zásobují mě jeden okurky, druhý hokaido dýně, třetí cukety, patizony a td. nic za to nechtějí a jsou rádi, že to nemusí vyhodit zvířatům.Recept mám od babičky-dýni nakrájet a na noc dát do vody s octem, pak slít a uvařit , přidat cukr, hřebíček, citron a trochu ananasové tresti nebo místo cukru a tresti dát ananasový sirup, vše podle chuti. Já dám hrnec do lednice a za týden je to snězené, nic nemusím zavařovat. Dýně si beru menší a mám je až do vánoc ve sklepě, vařím jak je chuť vždy čerstvé. Pokud se vám chce, můžete je uvařit a do trochy dát víc cukru a nechat zcela vyvařit, pak dám na síto uschnout-je to jako kandované ovoce.

Míšo, cukety a patizony děláme jako řízky, no nic moc, je to dost nacucané olejem, nebo na kostky do leča to je dobré a nebo zapéct na kostičky s bramborem a slaninou nebo kouskem uzeného, posypat strouhaným sýrem a zalít smetanou a vejci-to nám chutná nejvíc. Hokaido dýně na kostičky, posypat Nivou a zapéct je to dobrá svačina s čerstvým chlebem.Na sladko zase kostičky posypat vanilkovým cukrem a zapéct v troubě.

jabraka*
hodnocení

1x

skutečně to chce obejít zahrádkáře a trhy.Zavařování spočívá pak v oddělení semenné dužiny a tvrdé kůry zvenčí,dužnina pod kůrou se nakrájí na kostičky a v hrnci se naloží do kyselého roztoku - asi 2 sáčky kyseliny citronové na 10 l obsahu.Po 24 hodináchse voda sleje a kostičky se zalejí roztokem ananasového 100% džusu ,a vody.Pak se v hrnci vaří do měkka.Naplní se jimi sklenice a klasicky zavíčkuje.

JABRAKA

sebod*

Postup jako jabraka, jenom dýni nevařím. Nakrájenou dám do skleniček a zavařím. Nám takto chutná víc.

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Zkuste se podívat na farmářských trzích, nebo u nějakého soukromého zemědělce. Když se dýně rozrostou, pak spousta lidí neví, co s nima. My máme na zahradě hafo patizonů, nikdo to nežere, tak jsem zvědavá, jak se to zpracuje :)

Míšo my děláme patizony normálně jako řízky.

kutulinka
hodnocení

0x

Tak jsem milou dýni sehnala a budu zavařovat. Jen ještě mám dotázeček...Až tu dýni svařím s těmi ostaními ingrediencemi, do skleniček to pak plním ještě zatepla? Pak tedy zavřu skleničky a šup a s tím do hrnce. A tam má být voda už teplá/horká? Nebo studená a mám čekat až se ohřeje už i s těmi sklínkami...Je to katastrofa, já vím, jí nikdy nezavářela *hi*

des*

Je to jedno.

kutulinka

Opravdu? Aby se to nějak nepoto..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]