Dýně - kde ji vzít a jak na ni?

Od: Datum: 15.08.12 20:10 odpovědí: 8 změna: 22.08.12 10:00

Ahojky, rozhodla jsem se, že vyrobím zvařenou dýni, jelikož jsem ji kdysi jako malá měla ráda, když ji dělala babička. Jenže ona ji pěstovala na zahrádce, tu já nemám, tak bych jí někde koupila, ale nějak nevím kde, nevzpomínám si, že bych ji někde v obchodě viděla...A taky nevím, jak jo zavařit, sice je tady na netu řada receptů, ale kdo ví, jak to pak bude chutnat..Takže se spíš ptám s jakým receptem máte třeba vy dobré zkušenosti...Díky, Kutu


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 15.08.12 20:25
 
avatar

Zkuste se podívat na farmářských trzích, nebo u nějakého soukromého zemědělce. Když se dýně rozrostou, pak spousta lidí neví, co s nima. My máme na zahradě hafo patizonů, nikdo to nežere, tak jsem zvědavá, jak se to zpracuje

 
Od: lujs®
Datum: 15.08.12 20:52
 
avatar

Míšo my děláme patizony normálně jako řízky.

 
Datum: 15.08.12 21:08
 
avatar

Odkud jste? U nás na chalupě je spousta lidí co úrodu rozdávají, zásobují mě jeden okurky, druhý hokaido dýně, třetí cukety, patizony a td. nic za to nechtějí a jsou rádi, že to nemusí vyhodit zvířatům.Recept mám od babičky-dýni nakrájet a na noc dát do vody s octem, pak slít a uvařit , přidat cukr, hřebíček, citron a trochu ananasové tresti nebo místo cukru a tresti dát ananasový sirup, vše podle chuti. Já dám hrnec do lednice a za týden je to snězené, nic nemusím zavařovat. Dýně si beru menší a mám je až do vánoc ve sklepě, vařím jak je chuť vždy čerstvé. Pokud se vám chce, můžete je uvařit a do trochy dát víc cukru a nechat zcela vyvařit, pak dám na síto uschnout-je to jako kandované ovoce.

Míšo, cukety a patizony děláme jako řízky, no nic moc, je to dost nacucané olejem, nebo na kostky do leča to je dobré a nebo zapéct na kostičky s bramborem a slaninou nebo kouskem uzeného, posypat strouhaným sýrem a zalít smetanou a vejci-to nám chutná nejvíc. Hokaido dýně na kostičky, posypat Nivou a zapéct je to dobrá svačina s čerstvým chlebem.Na sladko zase kostičky posypat vanilkovým cukrem a zapéct v troubě.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 15.08.12 21:58
 
avatar

skutečně to chce obejít zahrádkáře a trhy.Zavařování spočívá pak v oddělení semenné dužiny a tvrdé kůry zvenčí,dužnina pod kůrou se nakrájí na kostičky a v hrnci se naloží do kyselého roztoku - asi 2 sáčky kyseliny citronové na 10 l obsahu.Po 24 hodináchse voda sleje a kostičky se zalejí roztokem ananasového 100% džusu ,a vody.Pak se v hrnci vaří do měkka.Naplní se jimi sklenice a klasicky zavíčkuje.

JABRAKA

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 16.08.12 09:40
 

Postup jako jabraka, jenom dýni nevařím. Nakrájenou dám do skleniček a zavařím. Nám takto chutná víc.

 
Od: kutulinka
Datum: 22.08.12 09:18
 

Tak jsem milou dýni sehnala a budu zavařovat. Jen ještě mám dotázeček...Až tu dýni svařím s těmi ostaními ingrediencemi, do skleniček to pak plním ještě zatepla? Pak tedy zavřu skleničky a šup a s tím do hrnce. A tam má být voda už teplá/horká? Nebo studená a mám čekat až se ohřeje už i s těmi sklínkami...Je to katastrofa, já vím, jí nikdy nezavářela *hi*

Od: des*
Datum: 22.08.12 09:21
 

Je to jedno.

 
Od: kutulinka
Datum: 22.08.12 10:00
 

Opravdu? Aby se to nějak nepoto..

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.