Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
nedávno jsem objevil kouzlo zavařování a už mám za sebou i některé první pokusy Měl bych ovšem pár dotazů, protože informace na internetu jsou velmi roztříštěné a často i trochu protichůdné.
Mám velký elektrický zavařovací hrnec vyrobený ze starého bojleru a rád bych věděl, zda-li nevadí když do něj dám více sklenic na sebe, tzn. některé sklenice budou zcela pod vodou?
Z toho vychází i můj druhý dotaz, který se týká víček. Nikde se mi nepodařilo s jistotou zjistit, zda-li je lepší víčka utáhnout na pevno už před zavařováním a nebo až po zavařování. Zkoušel jsem oboje možnosti při zavařování v mikrovlnce a když jsem nechal víčko otevřené, tak mi to trochu opatlalo sklenici a když jsem ho utáhl napevno už předem, tak mi zase kousek nálevu stejně nějak vytekl, takže víčko asi při tak velkém nárustu tlaku uvnitř sklenice nevydrží těsnit (byla to nová víčka). Bojím se, že když víčka utáhnu předem, tak se buď nevytvoří podtlak při chladnutí a nebo to víčko ten přetlak upustí (podobně jako omnia víčka) ale potom nebude už dále těsnit. A pokud ho neutáhnu před zavařením, tak se bojím, že by mi do sklenic natekla voda ze zavařovacího hrnce.
Budu vděčný za jakékoliv rady a předem mnohokrát děkuji,
S pozdravem,
Lubomír Sochr
Zavářím léta, v zavařovacím hrnci na plynovém sporáku. Vejde se tam 7 velkých sklenic, ale protože je vysoký, mohu dát klidně 2 vrstvy, tedy 14 sklenic najednou. I pokud zavařuji jen jednu vrstvu, dávám vody tolik, aby sklenice byly potopené i s víčky. Sleduji pozorně teploměr a dobu zaváření, je to nutné, aby některé výrobky, např. okurky, příliš nezměkly.
Sklenice musíte bezpodmínečně utáhnout před zavařováním. Jinak do nich vnikne voda z hrnce a výrobky se pak budou snadno kazit. Pokud ne, stejně by mi pak bylo nepříjemné konzumovat kompot s vodou z hrnce.
Abyste zamezil vytékání nálevu ven, musíte dát do sklenic nálevu méně. Zhruba do 3/4 sklenice. Počítejte s tím, že ovoce pustí svou šťávu a pro ni musí být ve sklenici místo. Když dáte hodně nálevu a navíc ta šťáva k tomu, tak se to do sklenice nevejde a musí to prostě ven. Počítejte s tím hlavně u šťavnatého ovoce - rybíz, jahody, maliny, borůvky, švestky...
Více nálevu dávám jen u okurek či zeleniny, tam šťáva nepřibyde. A okurky obzvlášť by měly být potopené, jinak na povrchu osychají, šednou a nejsou pak vzhledné ani chutné.
Je to tak! Vždyť zavářím už nějakých 40 let. A zavářela jsem dokonce i do patentních sklenic s takovými gumami, které se vkládaly pod víčko. A to se zajistilo několika kovovými skřipci, které se sundávaly teprve po zavaření a vychladnutí. Ale to Vy už jistě nepamatujete. Tak ať se dílo daří! Jaga.
Otázka: Nebyly ty staré sklenice se skleněnými víky a gumou lepší? Zamačkávací víčka občas nechytnou.
A ještě otázka 2: Nevíte, proč se někdy kompot po zavaření tváří, že je v pořádku, víčko se pěkně prohne dovnitř, při otočení dnem vzhůru neteče, ale po pár dnech se kompot stejně zkazí (zkvasí, víčko se vypoukne, ...)?
Vše zžavařuji v MW.Především po jedné sklenici.Je to šetrnější pro ovoce,protože doba zavařování je kolem 4 minut.Na omnia víčka mám speciální přítlačnou pružnou pružinu,která umožní var a přetlak se uvolní.Jinak hrozí i bouchnutí sklenice.Šroubovací víčka přitáhnu jen zlehka,po vyjmutí ven v rukavicích utáhnu a otočím víčkem dolů.Po vychladnutí víčko drží tak,že bývá problém sklenici otevřít.
JABRAKA
Dobrý den.
Já víčka pevně utahuji už před zavařováním. Pokud úplně dotáhnout nejdou, dám sklenici do hrnce i tak a většinou se teplem víčko pevně přichytí. Se zavařovacím hrncem ze starého bojleru zkušenosti nemám. Zavařuji v běžném zavařovacím hrnci. Dávám dvě řady sklenic (tedy na sebe). Vody mám max. 10 cm na dně. Nevím, proč by měly být některé sklednice zcela pod vodou. Pokud mám jen 2-3 sklenice, zavařuji na plechu v elektrické troubě a také dávám jen trochu vody na dno.
já napíšu moje zkušenosti
maminka když zavářela v hrnci - tak vždy sklenice celé potopila ... já ne, já dám jen tak do výšky 1/3 sklenic vodu
ale ve dvou patrech jsem nikdy nezavařovala - ale známá zavařuje v pračce a klidně narovná sklenice i na sebe
já zavařovala i v troubě elektrické na pekáči - dala jsem vodu kousek od okraje a pěkně kompoty zavařila
v mikrovlnce jsem zatím nic nezavařovala
víčka utahuji na pevno v každém případě a po zavaření vždy otočím sklenice dnem vzhůru - položím na předem připravený složený starý ubrus k tomu určený.
tak ti přeji aby se veškerá úroda povedla a pochutnali jste si v zimě
1. úplné ponoření sklenic nevadí, na druhou stranu - je-li hrnec přikryt poklicí, udělá pára v horní části stejnou službu jako voda, tudíž není nutné tolik vody zahřívat (čas, energie)
2. víčka je potřeba zatáhnout už před zavařováním (dosedací plochy hrdla i víčka musí být čisté), pokud při zavařování část obsahu vyteče, je to špatně - mezi víčko a sklenici se dostane ´nečistota´, která posléze může způsobit zkažení obsahu (je potřeba ponechat ve sklenici dost místa pro dilataci obsahu zahřátím). Víčka nejsou uzpůsobena na udržení přetlaku, ale podtlaku ve sklenicích
Dobrý den Lubomíre. Zavařování: Od vrchu sklenice, nechávám asi 2 cm volného místa, víčko pevně uzavřu. Mám velkou mikrovlnku, kde je i horkovzdušná trouba. Vyndám otáčecí talíř, dolů naskládám jednu sklenici vedle druhé, nastavím teplotu a čas a nechám zahřívat. Po 20 minutách, vyndám a otočím na ručník, nechám vychladnout. Každou skleničku, zkouším poklepem.
Na vesnici, kde zavařují sousedé hodně okurek a kompotů, to dělají takto: Okurky, nebo kompoty, naskládají do zabijačkového kotle, ve třech řadách, dolů dají jen deset čísel vody, tak do půl první sklenice a zavařují. Každý rok, mají vše OK.
doplněno 16.08.12 10:38:Značení zavařenin. Každou vychladlou skleničku, otočím, polepím štítkem, kde je rok výroby.
Velice děkuji za velmi rychlé odpovědi.
Vím, že sklenice normálně být celé ponořené nemusí, ale onen starý bojler má topné těleso do 3/4 výšky bojleru a já se bojím, že kdyby část tělesa zůstala nezatopena vodou, tak by ho to mohlo poškodit, proto bojler plním do této výšky a tudíž sklenice jsou ponořené celé.
V mikrovlnce jsem zavařoval přávě švestky (které přetekly), takže jsem určitě udělal chybu, že jsem dal nálev skoro až k hrdlu sklenice. Nálevu tedy budu dávat méně a víčka pořádně utahovat ještě před zavařováním
Ještě jednou děkuji,
Lubomír Sochr
Taky se přidám se svou troškou do mlýna.
Šroubovací sklenice uzavřu, (okraj sklenic před nasazením víčka otřu, jinak se víčko přilepí a otvírání se pak stane hororem) Víčko dotáhnu jen zlehka (jinak při zavařování, nebo hned jak vyndáte sklenici z hrnce hrozí exploze a nevěřil byste, jakou paseku nadělá borůvková marmeláda v nově vymalované kuchyni). Zamačkávací víčka zamáčknu normálně. Vložím do hrnce s vodou, kousek pod okraj sklenic. Ohřátím se ve sklenicích vytvoří přetlak, který ne zcela těsnými víčky unikne (víčka se vyboulí ven). To je v pořádku, tak to má být. Po zavaření opatrně vyjmu sklenice z hrnce (pozor, je to horké. Dělají se na to i takové kleště) a šroubovací víčka (v rukavici, či přez utěrku) dotáhnu, co to jde. Se zamačkávacími víčky nedělám už nic. Sklenice okamžitě postavím na utěrku dnem vzhůru. Jak obsah pomalu chladne, vytváří se uvnitř podtlak, který víčka přicucne a tím je dokonale utěsní. Víčka se prohnou dovnitř. Pokud zůstane víčko i po vychladnutí neprohnuté, pravděpodobně netěsní a obsah sklenice se Vám brzo zkazí.
To, že Vám občas něco někam uteče je normální, s určitou upatlaností se musíte smířit. Takže na závěr vychladlé sklenice omyjte vlažnou vodou (zvlášť škvíru u závitu šroubovacích víček).
doplněno 16.08.12 10:26:Že by Vám při zavařování natekla voda do sklenic se nebojte. Ve sklenicích je přetlak, který tomu brání a to i když máte sklenice zcela pod vodou (ve dvou patrech). Nesmíte je tam ale nechat chladnout.
Ještě jednou děkuji za všechny Vaše rady, moc mi pomohly
Včera jsem již zkoušel zavařovat švestky, ale tentokrát jsem již dal nálev jen do 3/4 sklenice, víčko normálně utáhnul a z 10 sklenic mi nepřetekla ani jedna
Příště postup ještě tedy upravím tak, že nebudu víčka před zavařováním dotahovat úplně na krev ale dotáhnu je pořádně až po zavařování.
Děkuji
Jestliže chcete po zavaření dotáhnout, musíte to udělat jen tehdy, když to všecko bude úplně horké. Ale koukejte, kolik rad a kolik různých postupů a všem zavařovačky drží. Takže to bude jednodužší, než si myslíte.
Vzpomněla jsem si, že jsem jednou zavařovala obrovské množství třešní v pračce.
V prádelně ve sklepě paneláku jsem vytáhla buben, na dno jsem dala staré prostěradlo a pračku naplnila mnoha sklenicemi v několika vrstvách a zalila. Rozžehla jsem plyn a kontrolovala na teploměru. Teplotu jsem vyhnala ne 80´C, udržovala 10 minut, vodu vypustila a pak na dřevěný stůl sklenice dnem vzhůru vyložila. Držely naprosto všechny. :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.