Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předčasná puberta u syna

Od: magdika odpovědí: 6 změna:
Dobrý večer přeji všem. Chtěla bych se s Váma pokud možno poradit. Mám 11,5-letého kluka, který poněkud vstoupil do puberty o něco dřív než jeho vrstevníci. Abych byla konkrétnější, synovi začalo růst ochlupení na nohou, v rozkroku a taky v podpaží. Můžete mi když tak říct jestli je normální aby puberta zasáhla kluka tak brzo? Kromě toho je to všechno spojeno s větším pocením a výraznějším zápachem. Antiperspirant jsem mu moc kupovat nechtěla, protože jsem četla o hodně negativních účincích, deodorant někdy používá, no přesto to až tak moc nezabírá.. Sama nevím jak postupovat. Nesetkala se tady některá z Vás s něčím podobným, případně nemáte nějaké tipy a rady? Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

2x

Puberta nastupuje u někoho dřív, u někoho dýl. Nikdy jsem neslyšel o jakémkoli špatném účinku antirespirantu. Naše kluci ho používají, co se začli chlupatit a potit. Taky se hned začali holit, aby se tolik nepotili. Tohle je ale u každého subjektivní. S tím začátkem to je stejné jako u holek s menstruací, některá to dostane v 11ti, některá v 15ti. Každý jsme prostě jiný.

hodnocení

1x

V dnešní době to, myslím, není nic mimořádného, děti dospívají dřív. Nemáte v rodině nějakého muže, který by poradil? Anebo co maminky jeho spolužáků?

Ale jak píše kolega přede mnou, hodně pomůže vyholení, a pokud používá deodorant, tak pravidelně a na umytou pokožku... (omlouvám se, ale setkala jsem se už i s tím, že deodorant byl použit dvakrát týdně a přes oblečení, a pak se řeklo, že nepomáhá...)...

P.S. Antiperspiranty prý obsahují hliník, který způsobuje rakovinu (fotograf Saudek si myslí, že antiperspiranty mohou za rozmáhající se rakovinu prsu u žen), nicméně hlinik prý obsahují i např.vlhčené ubrousky... Je prostě všude, takže bych se tolik nebála... Prostě nepříjemný pak je nebezpečnější...;)

doplněno 19.03.13 10:04:

P.P.S. Nechtěla jsem to bagatelizovat, ale "strašeni" jsme odevšad - několik hodin mít mobil u ucha způsobuje rakovinu v hlavě, jídlo ohřívané v mikrovlnné troubě je nejen nehodnotné, ale jedovaté... atd., atd. To už bychom nemohli vůbec vylézt z domu na ulici, a nejlépe by bylo žít na samotě u lesa a vše si pěstovat sami... Prostě všem rizikům se vyhnout stejně nelze...

magdika
hodnocení

Děkuji za pomoc. Nebyla jsem si úplně jistá jestli by to nemohla být nějaká hormonální porucha, proto jsem se raději zeptala (i když lékařka na poslední prohlídce neřekla nic v smyslu, že by synovo časné dospívaní bylo nějak výjimečné).
O antiperspirantech jsem slyšela právě něco podobného proto jsem je synovi taky nekupovala. Deodorant používa jenom někdy. Přiznám se o holení jsem vůbec neuvažovala. Není to moc podle vás moc brzo? Nebo bych to měla synovi doporučit?
O panovi Saudekovi jsem taky slyšela leccos ale nevěděla jsem že taky fušuje do poradny o zdraví :)
marenka*

Všichni už poradili, nechci se opakovat. Na holení není brzo, proč. Syn si zvykne rychle a za chvíli to pro něj bude samozřejmost. Jinak pokud se bojíte hliníku v antiperspirantech, dejte si do vyhledávače výraz "antiperspirant bez hliníku", vyjede fůra odkazů. ;)

askmenow*

Holení nabídněte synovi jako možnost. Dnes je to běžné u chlapců i v raných stádiích puberty. Je však jen na něm, zda to zvolí či nikoli. Žiletky s výkyvnou hlavicí mu kupte tak jako tak, dříve či později je upotřebí.
Antiperspirant bych mu koupila a vedla ho k jeho užívání. Myslím, že by na něj měly horší vliv případné posměšky spolužáků, že je cítit, než antiperspirant.

Také dohlédněte na to, aby si častěji měnil oblečení, trička apod. Prostě aby na sebe dbal, aby si to osvojil, aby si oblečení nedával prát jen, když mu řeknete.

Také aby dodržoval hygienu. Pokud se hodně potí, hodně pomáhá rychlá sprcha ráno, protože člověk není od rána upocený.

Jinak hoďte to vyhledavače tady na poraďtě hesla jako holení, holení podpaží a pocení, vyjede vám spousta diskuzí ohledně toho, jak se s tímhle vypořádat.

joolie*
hodnocení

0x

Puberta nastupuje u většiny lidí ve dvanácti letech, takže to není nějak zvlášť brzo. Sama o žádných negativních účincích antiperspirantu nevím, nebála bych se toho... Kdyby nebyl proti - samozřejmě je nutné jednat s ním v klidu, v tomhle období nemusí být až tak svolný ke konverzaci o takových problémech - promluvila bych s ním o holení. Je obecně známo, že zápach z podpaží je silnější, pokud se dotyčný neholí. Takže pokud opravdu nechcete, aby používal antiperspirant, tak kdyby se oholil a použil klasický deodorant, mělo by to pomoci trochu víc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]