Jak vařit rýži

Od: Datum: 04.08.12 12:28 odpovědí: 9 změna: 06.08.12 16:52

Vždy když vařím rýži, je jedno zda je v sáčku či nikoliv se mě rozvaří. Co dělám špatně a jak ji mám připravovat aby se nerozvařila?


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 04.08.12 12:31
 
avatar

Dejte ji na sucho na pánvičku a chvíli pražte (pár minutek). Pak dejte do kastrolu s vodou (aby byla rýže potopená) a vařte. Když začne voda vřít, tak ztlumte sporák a podle potřeby přidejte trochu vody nebo máslo (aby se nelepila), Pak holt musíte hlídet, protože by každou chvíli (cca 5 minut) měla být hotová.

Prostě hlídat a kontrolovat.

 
Datum: 04.08.12 13:51
 
avatar

To pražení bych dělal na troše tuku.

No a po uvedení do varubych to možná sundal, přoklapil pokličkou, zabalil do utěrky astrčil pod pařinu. Co víte, třeba to dojde.

 
Od: viky®
Datum: 04.08.12 13:10
 
avatar

Dobrý den. Klasika rýže, prodávaná v 1 kg balení. Množství rýže dáte podle potřeby, odměřujte na hrníčky. Dáte dva hrníčky rýže, rýži propláchnete. Kolik dáte hrníčku rýže, jednou tolik, dáte vody. 2 hrníčky rýže a 4 hrníčky vody. Dáte do kastrolku, (pečínky), přidáte lžíci oleje, jednu cibulku, trochu kmínu, osolíte. Solte s citem. Přikryjeme pokličkou. Dáme do vyhřáté trouby na 180 stupňů, pečeme 20 minut.

Rýže voní, voda se vypeče a je hotová. *cteni*

To samé můžete udělat a dát vařit. Klasická rýže se vaří 20 minut. ;)

*cteni*

Rýže v sáčku.

============

Pozor na to, každé balení rýže, může mít jinou dobu vaření.

Sáček rýže, před vařením, propláchnu vodou.

Dám vařit dostatečné množství vody, nejméně 1,5 litru. Když se voda vaří, dám jednu cibulku, lžičku oleje, osolím a nechám vařit 15 minut. Za 15 minut, většinou sáčková rýže je hotová. Nemusíte nic přidávat k sáčkové rýži, jen rýže bude bez chuti a vůně.

Přeji dobrou chuť. Určitě se Vám to podaří. Tak vařím rýži. ;)

 
Datum: 04.08.12 13:37
 
avatar

Rýži v sáčku vařím pouze v osolené vodě, sypanou rýži také můžete pouze vařit v osolené vodě. Kmín nemám moc ráda, tak jsem ho nikdy do rýže nepřidávala. Když připravuji pikantní maso, tak někdy přidávám do vody lžičku kari koření, rýže je potom žlutá. Rýži ve varném sáčku propláchnu vodou a sáček dám do vařící osolené vody. Pokud je v návodě uveden čas 14 - 17 minut, tak od bodu varu vařím zvolna pouze 15 minut. Potom sáček naberu za ouško na vidličku a nechám okapat. Sáček rozstřihnu a rýži ihned vysypu na připravený talíř. Pokud rýži necháte v uzavřeném sáčku, tak ještě dojde a pak vypadá jako rozvařená.

 
Datum: 04.08.12 13:55
 
avatar

U mě má šanci jedině rýže z trouby. Klasická kilovka (ne pod značkou obch.řetězce). V kastrolu zpěníš cibuli, pak nasypeš rýži a krátce ji osmahneš. Přidáš vodu - přibližně dva díly vody na jeden díl rýže - osolíš a jakmile se začne vařit přikryješ pokličkou a strčíš na hodinu do trouby. Je uvařená akorát a krásně sypká. Ještě se nestalo, že by se nepovedla.

 
Od: olaf71*
Datum: 04.08.12 14:07
 

mě se snad nerozvařila nikdy. ve varných sáčkách moc nedělám, ale je v pohodě. jinak rýži nasypu do pár kapek rozpáleného oleje a orestuji. pak zaleju vař. vodou v poměru jeden díl rýže na dva díly vody. osolit a za mírného varu vařit až zmizí voda. sundat, propíchat vařečkou, nebou vypářit vidličkou a je hotovo. pak přijdete na to, že se dá jen zavařit a nechat dojít, klidně i zabalené v dece. vše je to o orestování ( nelepí se) a správném poměru vody

 
Datum: 04.08.12 14:22
 
avatar

Na nerozvaření rýže už je rad dostatek. Přidám tip na dobré dochucení. Na začátku vaření přidat kousek syrové cibule a 2 - 3 hřebíčky (koření).

 
Od: ron*
Datum: 04.08.12 17:23
 

Dobrý den.

Rýži dělám v troubě. 2 díly (hrnky) přeprané rýže, 3 díly (hrnky) vody. Přidáme trochu oleje nebo sádla, sůl a oloupanou cibuli, do které zapíchneme tři hřebíčky. Pečeme v troubě asi pů hodinky, potom troubu vypneme a necháme rýži "dojít". Je sypká, nelepí se.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.