Nejste přihlášen/a.
asi stejně jako králík, že?... ale to také neumím poradíte mi, prosím? zatím mi zajíc visí za zadní nohy v chladu a je vcelku... jak dlouho ho tam mám nechat a jak potom začít, na co si dát pozor? děkuji moc, uf, nevím, jestli to zvládnu, ale budu muset...
Jejda, to už je pěkných pár let, kdy jsem naposledy stahoval králíka a že jich bylo, když se chovali. No já je pověsil za zadní nohy (packy) Rozřízl opatrně kůži na stehnech smerem k rozkroku. Opatrně obřezal kůži na stehnech a stáhnul. Pak to sam kolem ocásku a rozkroku. Když ještě teplý jde kůže stáhout přes břicho celkem snadno, tahem dolů Za studena budete muset kůži opatrně ořezávat a kůži táhat dolů. Když se takhle kůže stáhne z celého králíka(zajíce), vydloubnout oči. Pak rozříznout břicho, vyvrhnout. Od jater vyříznout žluč, oddělit ledviny. a zbytek vyhodit. V hrudníku jsou ještě plíce a srdíčko. Packy to je jakoby od "zápěstí" se odřízno i s kůží. Nakonec jsem odřízl zadní packy jakoby v "kotníku".
Je na to potřeba ostrý nožík s úzkou krtátkou čepelí. Dávat si jen bacha aby se neprořízla kůže a nezařízlo do masa a pak při oddělování žlučníku od jater. No a samozřejmě bacha na prsty.
Škoda, že nemohu dát bod i Hahanaj, popsala to stejně dobře, jako Ar. Není k tomu co dodat, snad jediné:
Maso zajíce je nejlepší před zimou, kdy je zajíc připravený na přezimování. Teď jsou takoví vyhonění. Když máte na podzim střeleného zajíce, nechá se pověšený v kůži na chladném místě asi týden odležet, to v tomto období určitě nebude možné - velká teplota a masařky k tomu.
Z masa je nutno dobře vybrat broky. Pokud sešel životem pod koly auta, bývá často dost pomlácený /polámaná žebra, končetiny/. je nutné všechny ty rány odstranit, aby tam nebylo to krvavé, případně ty modřiny. To by se nedalo jíst.
A nakonec - pokud jste k zajíci přišla bez koupě či získání od myslivců, pozor na králičí nemoc Tularémii. Já asi přede 2 lety také jednoho autem nechtíc bouchla, odvezla, stáhla, snědla...A pak najednou mluvili v TV o tom, jak manželé přejeli, sebrali a oba vážně onemocněli. Prý ještě ani nejedli, stalo se to stykem s krví nemocného zvířete při stahování.
Kdybyste mě viděli, jaké bobky jsem z toho měla.Ale stalo se to daleko od nás, na jindřichohradecku, ten můj byl asi v pořádku, nikomu nebylo nic. Od té doby bych ho už ale asi nezvedla. Člověk nikdy neví. Je to dost ošemetné. Jaga.
Odkaz byl vložen správně, bohužel místní editor ho trošku upravil. Klikněte na odkaz a po ohlášení chyby v adresním řádku zdvojte poslední pomlčku - tedy aby před číslem 766 nebyla pomlčka jedna ale dvě...
Těsně nad tlapkou zadního běhu nařízneme kůži kolem dokola a vedeme řez na vnitřní straně až k řiti. Stejně to provedeme i na druhém běhu.
Po stažení stehen přeřízneme kůži u řitního otvoru, stáhneme pírko (ocásek), špičku uřízneme a uvolníme kůži mezi běhy. Dále kůži uvolňujeme postupně po celém obvodu, přitom ji odřezáváme a uvolňujeme od blan. Pokračujeme až k předním běhům, které v kloubu odřízneme.
Stáhneme krk a hlavu, odřízneme slechy (uši), kůži okolo světel (očí) a ukončíme příčným řezem u předních hlodáků (zubů)
Stažené zvíře vyvrhneme.
Otevřeme břišní dutinu tak, že vedeme řez od řitního otvoru až k prsní kosti. Dáváme pozor, abychom neprořízli střeva! Potom rozřízneme spojení u zadních běhů (tzv. zámek), vyřízneme konečník. Střeva stáhneme směrem k hrudníku a tak zvíře vyvrhneme.
Z jater ihned opatrně odstraníme žlučový váček, raději i s kouskem okolní tkáně.
Rozřízneme hrudní kuš podle prsní kosti až po spodní čelist. Vyjmeme srdce a plíce, vytrhneme jícen a hrtan. Z hlavy odstraníme oči, ze staženého zajíce také všechny blány. Ostatní provedeme až před vlastní kuchyňskou úpravou. Ze zvěřiny musíme odstranit všechny zbytky nečistot s krve, protože by jinak by snadno podlehla zkáze.
z netu
díky moc a moc všem za rady a návody
ještě mi prosím poraďte - přítel tvrdí, že prý se musí zajíc i králík nejdřív nechat "vykrvácet", je to pravda? já ho jenom pověsila za zadní nohy, že ho nechám pár dní v chladu uležet...
Dokud jsme chovali králíky, tedy omráčit polínkem, podřáznout, pověsit za zadní nohy na rozporku a nechat vykrvácet. Pokud domácí králík vykrvácel neúplně /třeba špatně podříznutý/, maso pak zůstalo tmavé.
Zajíc se vykrvácet nenechává, ani by to nešlo - jak? Myslivci jej střelí, on padne, pak je hledají, snášejí, je výřad atd., pak se pije v hospodě na lovecké úspěchy...Asi k tomu, že většinou odchází ze života díky brokům, vykrvácet nejde. Snad i proto je maso ze zajíce tmavší a červenější, než z domácího králíka.
A pokud ho, chudáka, sejmete autem, vykrvácí sám, ani se nenaděje. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.