Jak se kuchá zajíc?

Od: Datum: 30.07.12 12:43 odpovědí: 10 změna: 31.07.12 12:39
avatar

asi stejně jako králík, že?... ale to také neumím *hi* poradíte mi, prosím? zatím mi zajíc visí za zadní nohy v chladu a je vcelku... jak dlouho ho tam mám nechat a jak potom začít, na co si dát pozor? děkuji moc, uf, nevím, jestli to zvládnu, ale budu muset...


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: lego®
Datum: 30.07.12 12:49
 
Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 30.07.12 20:22
 
avatar

bohužel mi odkaz ukazuje "nenalezeno", ale díky za snahu...

Od: hop®
Datum: 30.07.12 20:58
 
avatar

Odkaz byl vložen správně, bohužel místní editor ho trošku upravil. Klikněte na odkaz a po ohlášení chyby v adresním řádku zdvojte poslední pomlčku - tedy aby před číslem 766 nebyla pomlčka jedna ale dvě...

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 30.07.12 22:05
 
avatar

aha... už to mám... díky, hope

Od: hahanaj*
Datum: 30.07.12 12:50
 

Těsně nad tlapkou zadního běhu nařízneme kůži kolem dokola a vedeme řez na vnitřní straně až k řiti. Stejně to provedeme i na druhém běhu.
Po stažení stehen přeřízneme kůži u řitního otvoru, stáhneme pírko (ocásek), špičku uřízneme a uvolníme kůži mezi běhy. Dále kůži uvolňujeme postupně po celém obvodu, přitom ji odřezáváme a uvolňujeme od blan. Pokračujeme až k předním běhům, které v kloubu odřízneme.
Stáhneme krk a hlavu, odřízneme slechy (uši), kůži okolo světel (očí) a ukončíme příčným řezem u předních hlodáků (zubů)
Stažené zvíře vyvrhneme.
Otevřeme břišní dutinu tak, že vedeme řez od řitního otvoru až k prsní kosti. Dáváme pozor, abychom neprořízli střeva! Potom rozřízneme spojení u zadních běhů (tzv. zámek), vyřízneme konečník. Střeva stáhneme směrem k hrudníku a tak zvíře vyvrhneme.
Z jater ihned opatrně odstraníme žlučový váček, raději i s kouskem okolní tkáně.
Rozřízneme hrudní kuš podle prsní kosti až po spodní čelist. Vyjmeme srdce a plíce, vytrhneme jícen a hrtan. Z hlavy odstraníme oči, ze staženého zajíce také všechny blány. Ostatní provedeme až před vlastní kuchyňskou úpravou. Ze zvěřiny musíme odstranit všechny zbytky nečistot s krve, protože by jinak by snadno podlehla zkáze.

z netu

 
Od: ar*
Datum: 30.07.12 13:03
 

Jejda, to už je pěkných pár let, kdy jsem naposledy stahoval králíka a že jich bylo, když se chovali. No já je pověsil za zadní nohy (packy) Rozřízl opatrně kůži na stehnech smerem k rozkroku. Opatrně obřezal kůži na stehnech a stáhnul. Pak to sam kolem ocásku a rozkroku. Když ještě teplý jde kůže stáhout přes břicho celkem snadno, tahem dolů Za studena budete muset kůži opatrně ořezávat a kůži táhat dolů. Když se takhle kůže stáhne z celého králíka(zajíce), vydloubnout oči. Pak rozříznout břicho, vyvrhnout. Od jater vyříznout žluč, oddělit ledviny. a zbytek vyhodit. V hrudníku jsou ještě plíce a srdíčko. Packy to je jakoby od "zápěstí" se odřízno i s kůží. Nakonec jsem odřízl zadní packy jakoby v "kotníku".

Je na to potřeba ostrý nožík s úzkou krtátkou čepelí. Dávat si jen bacha aby se neprořízla kůže a nezařízlo do masa a pak při oddělování žlučníku od jater. No a samozřejmě bacha na prsty.:)

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 30.07.12 15:37
 
avatar

Škoda, že nemohu dát bod i Hahanaj, popsala to stejně dobře, jako Ar. Není k tomu co dodat, snad jediné:

Maso zajíce je nejlepší před zimou, kdy je zajíc připravený na přezimování. Teď jsou takoví vyhonění. Když máte na podzim střeleného zajíce, nechá se pověšený v kůži na chladném místě asi týden odležet, to v tomto období určitě nebude možné - velká teplota a masařky k tomu.

Z masa je nutno dobře vybrat broky. Pokud sešel životem pod koly auta, bývá často dost pomlácený /polámaná žebra, končetiny/. je nutné všechny ty rány odstranit, aby tam nebylo to krvavé, případně ty modřiny. To by se nedalo jíst.

A nakonec - pokud jste k zajíci přišla bez koupě či získání od myslivců, pozor na králičí nemoc Tularémii. Já asi přede 2 lety také jednoho autem nechtíc bouchla, odvezla, stáhla, snědla...A pak najednou mluvili v TV o tom, jak manželé přejeli, sebrali a oba vážně onemocněli. Prý ještě ani nejedli, stalo se to stykem s krví nemocného zvířete při stahování.

Kdybyste mě viděli, jaké bobky jsem z toho měla.*ee*Ale stalo se to daleko od nás, na jindřichohradecku, ten můj byl asi v pořádku, nikomu nebylo nic. Od té doby bych ho už ale asi nezvedla. Člověk nikdy neví. Je to dost ošemetné. Jaga.*bzum*

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 30.07.12 20:29
 
avatar

díky moc a moc všem za rady a návody :)

doplněno 30.07.12 20:40:

ještě mi prosím poraďte - přítel tvrdí, že prý se musí zajíc i králík nejdřív nechat "vykrvácet", je to pravda? já ho jenom pověsila za zadní nohy, že ho nechám pár dní v chladu uležet...

Od: ar*
Datum: 30.07.12 20:52
 

Teď už "nevykrvácí", to se dělá u králíků, když se podřízne. Stáhnout a vyvrhnout hned. Někdo nakládá divočinu do mléka. Já jsem králíka po stažení a vykuchání namočil do kýble s vodou asi tak na dvě hodiny.

 
Datum: 31.07.12 12:39
 
avatar

Dokud jsme chovali králíky, tedy omráčit polínkem, podřáznout, pověsit za zadní nohy na rozporku a nechat vykrvácet. Pokud domácí králík vykrvácel neúplně /třeba špatně podříznutý/, maso pak zůstalo tmavé.

Zajíc se vykrvácet nenechává, ani by to nešlo - jak? Myslivci jej střelí, on padne, pak je hledají, snášejí, je výřad atd., pak se pije v hospodě na lovecké úspěchy...Asi k tomu, že většinou odchází ze života díky brokům, vykrvácet nejde. Snad i proto je maso ze zajíce tmavší a červenější, než z domácího králíka.

A pokud ho, chudáka, sejmete autem, vykrvácí sám, ani se nenaděje. Jaga.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.