Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

paragraf na osetrovani

Od: jamura odpovědí: 6 změna:
Jsem samozivitelka,dite mam ve veku 7 let. Kdyz jsem v praci,o dite se mi stara babicka. Chtela bych se zeptat,muzu si vzit paragraf,pokud jde babicka na planovanou operaci? Mate nekdo zkusenosti?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Paragraf na ošetřování babičky si lze vzít, ale pouze v případě, že s Vámi žije ve společné domácnosti.

jamura
hodnocení

dekuji za odpoved, myslela jsem ale paragraf na dite po dobu,kdy je babicka v nemocnici. Zamestnavatel mi dovolenou neda, planuje nam ji sam uz v lednu a pak se s terminy nesmi hybat. Pracuji na dvanactihodinove smeny a opravdu nemam nikoho,kdo by mi dceru na celyden pohlidal.

Paragraf na dítě Vám vystaví dětský lékař. Samozřejmě na paragraf nárok máte, je-li dítě nemocné, jinak ne.

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Jen doplním. Pararaf bude vystaven na babičku, ale v části A dokladu o OČR zatrhne lékař kolonku onemocněla a kolonku nemůže pečovat o dítě, o které jinak pečuje. V části B dokladu pak vypíšete jméno a rodné číslo dítěte. Jako samoživitelka máte nárok na 16 kalendářích dnů ošetřovného. Pokud by bylo na dokladu vyznačeno, že pečujete o babičku, bylo by to možné až po jejím návratu z nemocnice.

askmenow*

Proč by byl paragraf na babičku? Maminka si, pokud dítě bude nemocné v době, kdy nebude mít jiné hlídání (babičku, dědečka, sousedku, to je jedno, babičku do toho netřeba déle tahat) zažádá dětského lékaře a bude. Je přece jedno, kdo dítě hlídá jindy.

doplněno 15.07.12 17:00:

Lesi2311 : aháááá, až teď jsem pochopila, že dítě je zdravé.

Tak snad to nějak yřešit půjde. Jinak mne, pokud to bude o prázdninách, a nemá k z rodiny hlídat, napadá jen varianta odeslání na tábor...

Protože maminka nechce paragraf na nemocné dítě, ale na zdravé dítě, o které se najednou nemá kdo starat (= starala se babička, ta teď nemůže, jelikož je nemocná). V tom případě by teoreticky mělo náležet ošetřovné z důvodu, že osoba, která se o dítě jinak stará, onemocněla a starat se nemůže a ošetřovné v tom případě vystavuje lékař babičky (nebo nemocnice, pokud je hospitalizovaná), protože potvrzuje, že je nemocná ona starající se osoba.

Jako teoreticky by to jít mělo i v případě, že pečující osoba je babička. Prakticky nevím, nikdy jsem se s tím nesetkala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]