Nejste přihlášen/a.
Ahoj,umím pect dorty,vždycky jsem dětem pekla,ale takové klasické nahoře s krémem nebo čokoládovou polevou.Jenže vnoučata mají rády dorty s takovou nahoře modelovací hmotou,která se tváří jako mandlová,což pochybuji že mandle viděla.Snacha dort objednala k vnuččiným narozeninám,ale já jsem se zhrozila té ceny za dort ,to bych jim raděj upekla,ale tu hmotu neumím nebo nevím jak na ni,hledala jsem na netu,ale nějak se mi nezdály.Třeba někdo děláte a máte svůj vyzkoušený recept.Budu ráda za něj.Děkuji Marie
Dobrý den.
Dorty potahuji falešným marcipánem, ale jen vyjímečně. Chutnají mi ty klasické s poctivým krémem a čokoládovou polevou.
Marcipánová hmota:20 dkg cukru moučka, 20 dkg sušeného mléka, 3 lžíce oleje, 3 lžíce vody, 3 lžíce kukuřičného sirupu (prodává se ve zdravé výživě).Kukuřičný sirup lze nahradit 3 lžícemi medu. Dle chuti můžete přidat dochucovací tresť (mandlovou nebo rumovou) a obarvit potravinářským barvivem.
Marcipánovou hmotu zpracovávám rukama. Musí být vláčná, nelepivá. Někdy je třeba přidat trošku cukru nebo vody. Barvu dávám až úplně nakonec.
Dort štědře potřu máslovým krémem, pod který dám marmeládu. Hmotu si rozválím na vále přes silonový sáček. Nesmí být moc tenká, aby se netrhala a netvořily se pod ní bubliny. Opatrně přenesu na dort, uhladím, přimáčknu. Přimáčknu i okolo boků dortu. Zbytky hmoty odkrájím,uschovám v lednici nebo použiji na výrobu ozdob.
Před lety mě pan cukrář naučil dělat nádherné růžičky z té hmoty. Stačily na to želé bonbóny, pozor, ne gumové, ale opravdu ty měkké želé. Rozdělit podle barev, nakrájet na menší kousky, přidat kousek 100%ního tuku, cukr moučku dle potřeby a hníst tak dlouho, až vznikne tvárná hmota. Barva bývá dosti nenápadná, světlá, tak kdo má rád sytější, může si hmotu přibarvit kapánek potravinářskou barvou. Růžičky: vymodelovat váleček, vykrájet kolečka různých velikostí a k válečku lepit od malých až po velké. Konce obracet a tvarovat jako okvětní plátky růže. Bylo to pracné, ale nádherné. Pokud najdu někde v krabici fotku dortu, přidám sem. Jaga.
Dobrý den,
potahovací hmotu na dorty si můžete doma vyrobit - je více variant hmot ze sušeného mléka, nebo z marshm. bombonů, případně z moučného základu (Varna), nebo ji můžete objednat - pak se může jednat o skutečně pravý mandlový marcipán (nevyjde dráž než doma vyrobený mléčný), nebo sněhově bílou potahovací hmotu fondant, těch je už k dostání obrovnské množství druhů.
Pečení dortů je můj koníček. Jestli se chcete podívat na inspiraci, co lze také vyrobit (také jsem dřív dětem když byly malé dělala jen dorty obsypané ořechy a polité čokoládou), podívejte se sem
Také tam najdete rubriku s recepty na potahové hmoty, případně se můžete podívat i do rubriky pomůcky, kde jsou odkazy na obchody, u kterých lze hotové hmoty objednat.
Jana
dobrý den Marie,
nejlepší hmota na přípravu, barvení, modelování a potahování dortů je podle mně tato. Nikdy se nedrolí, zkusila jsem už spoustu receptů a tento je nejlepší. Dřina je to zamíchat, já to dělám v pekárně na chleba, všechno tam nasypu a dám hnětací režim, je to bez práce. Kukuřičný suirup používám na lepení ozdob, je dobré ho mít po ruce i kdyby se hmota náhodou drolila.
Markéta
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.