Moravanka? Hradištanka? Kunovjanka? Recept

Od: Datum: 28.06.12 16:10 odpovědí: 13 změna: 29.06.12 16:28
avatar

Dobrý den, umím udělat velice dobré zeleninové saláty či čalamády. Manžel se ale zhlédnul v těch kupovaných, malá sklenička okolo 25 korun. A jiné prostě nechce. Tak bych mu ráda udělala stejné. Na etiketách salátů typu Moravanka, Kunovjanka, Hradišťanka je složení, takže vím, že tam přijde třeba cibule, mrkev, hrášek, paprika...atd. Ale co nálev.? Je to takový běžný z Deka, jako se dává na okurky, nebo je to něco speciálního? A co koření?

Prosím, kdo dělá doma sterilované saláty do sklenic /aby vydržely přes zimu/ na způsob výše jmenovaných, prosím o radu. Jak na to? Zeleninu nejprve povařit, nebo jen zalít syrovou nálevem a pak sterilovat?

Předem moc děkuji. Každý den se mě ptá: Tak kdy mi uděláš ty saláty? A já nemám odvahu mu říct, že nevím, jak na ně.

*slunce*Zdraví Jaga.


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: hahanaj*
Datum: 28.06.12 16:14
 

já tedy dělám míchané saláty ze syrové zeleniny a steriluji je - máme je rádi,

ale stejně myslím, že neuděláte stejnou chuť, můj muž to má taky tak a tak mu občas ten jeho milovaný přesto koupím

 
Od: hankauk*
Datum: 28.06.12 18:38
 

Jago, vydrž. Můj tatínek dělá jeden... je tam zelí, paprika, strouhané nakládačky. Můj přítel se po něm může utlouct a když chci, aby na mě aspoň trochu zůstalo, musím otevřenou sklenici zamaskovat v lednici. Optám se, jaký je přesně postup a napíšu. :)

 
Od: wamp®
Datum: 28.06.12 20:15
 
avatar

Hankauk:Tuto "čalamádu" jsem také jednou jedla:-PS odpuštěním bych se po ní užrala,je to starý maďarský recept,ale také ho neznám.To je ták dobré,že se to ani nedá popsat,jedla jsem a jedla,až byla sklenice prázdná.Šup sem s receptíkem,prosím,už se mi zase sbíhají sliny,jen si na něj vzpomenu:-PTen dědula,co ho dělal,bohužel loni zemřel,takže tam už se optat nemohu.Děkuji.*pusa*

 
Datum: 28.06.12 19:07
 

Dobry den,na netu je domacich receptu na Kunovjanku atd.spoustu,ale otazka,ktery recept opravdu chutna stejne jako kupovany.Nasla jsem-750dkgceleru,500mrkve,1kg cibule,750 paprik..Nalev-2l vody,500ml octa,80g soli,150g cukru,2 bobkove listy,4 zrnka Noveho koreni,4 zrnka pepre,2 lzicky horcicnych seminek.Celer mrkev na krajene na kosticky kratce povarime,s ostatnim zalijeme horkym nalevem a nechame 24 hod odlezet,pak sterilujeme 20min.na 80st.Tak tohle je Kunovjanka,je toho spousty,snad nekdo ma osveceny recept.Jestli delate dobre calamady,klidne se s recepty pochlubte,neni nad odzkousene.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ron*
Datum: 28.06.12 19:21
 

Dobrý den.

My doma děláme tento recept:

Mrkev, celer, cibuli, květák nakrájím na malé kousky. Zelí nastrouhám. Všechnu zeleninu promíchám ve velké míse.

Nálev: 1,5 l vody, 1/2 octa, 60 g soli, 140 g cukru, 6 tablet umělého sladidla, 1 lžička nového koření, 1 lžička celého pepře ,

3 bobkové listy, kopr. Nálev 5 minut povařím.

Zeleninou naplním sklenice a zaleju mírně vychladlým nálevem. Dávka vyjde asi na 7 zavařovacích sklenic.

20 minut sterilizuji.

doplněno 29.06.12 15:50:

Oprava: steriluji *zed*

 
Od: dobreazdravecz
Datum: 29.06.12 11:06
 

Prosím vás, proč to vše úplně zabijete tím umělým sladidlem? Je snad u vás doma někdo diabetik?

Opravdu si myslíte, že když nahradíte cukr syntetickým sladidlem, že si pomůžete? Až tolik energie do sebe v podobě cukru nedostanete, ale problémů se sladidlem si způsobíte dost.

Více o glykemickém indexu se můžete dovědět na mém webu (název v nicku).

 
Od: uska®
Datum: 28.06.12 22:06
 

Jeden receptík na čalamádu. Dělám jí každý rok a čím dál více a stejně to nestačí, není to pracné, ale moóóć dobré. Chlapům do pár sklenic nakonec přidám feferovku - já jí nemusím.

Zeleninová směs bez zavařování.

2,5 kg bílého zelí, 0,5 kg cibule, 0,5kg mrkve, 1 kg paprik, 1 Deko, 0,5kg cukru krystal, 0,5 l octa a 1/4 l oleje.

Zelí nakrouháme /nakrájíme), cibuli jemně nakrájíme, mrkev nahrubo nastrouháme, papriky nejlépe červené nakrájíme na kousky. Vše dáme do velké mísi (nebo kbelíku), posypem dekem, zasypem cukrem, přidáme ocet a olej. Kdo nemá rád hodně pikantní čalamádu, tak trochu Deka ubere .Promícháme a necháme do druhého dne uležet. Plníme do sklenic, které jen zavíčkujeme. Nezavařujeme a ve sklepě vydrží čalamáda celý rok a je opravdu skvělá.

Panelákoví lidičky musí čalamádu zavařit jako okurky.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 29.06.12 06:28
 
avatar

Dobrý den,moc všem děkuji. Zkusím tu od Juglans v poloviční dávce - co kdyby mlsný strávník prohlásil, že to není ono? A pak se těším na ten slíbený recept od HankyUK.

Ta se zelím, co dělá Uška, bez sterilování, tu dělám už hodně let úplně stejně a každému moc chutnala. Jenže i dědkové mají své dny*smich*, prostě se mu nějak přejedla a teď touží po těch ostatních. Tak to bývá.

Ale protože v létě je zeleniny dostatek, jsem ochotná vyzkoušet různé recepty, abych kápla na ten pravý.

Dík všem a pěkné léto!*slunce* Jaga.

Od: punkturtle*
Datum: 29.06.12 10:03
 

Proto máte nás, kolegy na poradně. Když to nebude ono, určitě se nás najde dost, kteří to přijedeme sníst:)

 
Od: lolaprasatkova
Datum: 29.06.12 07:52
 

Když procházím v obchodě okolo regálu s konzervami a to i se skleničkami tohoto typu, přemýšlím o chemii, která se do toho dává. Já si vařím mrkev a petržel do salátu sama. Nedáváme tam toto. Manžel to sice miluje, ale uznal, že čerstvé je lepší.

 
Od: hankauk*
Datum: 29.06.12 11:33
 

Takže už mám ten receptík... doufám, že mě pak tatin neukamenuje za vyzrazení.*haha*

Předem se omlouvám za lehkou mystifikaci - není tam zelí, ale cibule. Jenže on je tak dobrý, že jsem tam tu cibuli snad ani necítila.

Co je potřeba:

Cibule, přerostlé nakládačky (jsou nejlepší) a červené papriky. Nejvíc se dává okurek - nastrouhat na kolečka. Cibule a papriky tolik, kolik máte rádi.

Nálev: 2,5l vody, 1 litr 8%octa, 13dkg soli, 50ks cukerínů (nebo jiného umělého sladidla), koření: 30 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 5 bobkových listů - drceno ve mlýnku na kafe, ale můžete to zkusit i jinak; 2 lžíce nakrájeného kopru. Nálev s kořením nechat pomalu povařit cca 20 minut.

Zeleninu do sklenic, přidat nálev a krátce sterilovat na 80°C. Ev. se může dát horký nálev, fouknout páru pod víčko a víčko pak hned ochladit. Pak se nemusí sterilovat a salát je chutnější.

Včera táta dělal 13 sklenic a dneska už načal 3. z nich. Dělá malé půllitrovky.

Myslím, že zelenia se dá obměnit. Ale hlavní jsou ty okurky a cibule.

Snad vám bude taky tak chutnat. *slunce*

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 29.06.12 15:08
 
avatar

Milá babuško Jaguško.

Já dělám salát asi tak,že seženu všechnu zeleninu do velké bečky,předtím nakrájet,strouhat prostě jak kdo uzná za vhodné.Základ je zelí krouhané a nakrájené okurky. K tomu mrkev,papriku,rajčata,květák,hrášek,co je k mání.Přidám sůl a kmín a zaleju dekem které udělám trošku sladší a o trošku víc vody než na okurky.Nechám den až dva uležet v chladu,pak naplním sklenice a pořádně steriluju na 85-90stupňů aspoň 40,min.Můžě se obměnit třeba houbama nebo čili,česnekem,dobrý je i kopr.Každý rok asi tak 50.sklenic různých chutí,ale teď nemám ani na fotku.

doplněno 29.06.12 15:11:

a zapoměl jsem na cibuli.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 29.06.12 16:28
 
avatar

Díky všem, škoda, že nemám toli bodů, abych všechny vaše recepty ohodnotila. Budu zkoušet všechno, jak píšete a uvidíme. A jak píše jeden z Vás, když to nesníme sami, ráda vás uvítám. Děkuji - Jaga.

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.