Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Mám problém a abych řekla pravdu, nevím, jak ho správně formulovat. Je mi 20 let a na svůj věk toho mám docela hodně za sebou. Jenže jsem mám citlivou povahu a to je ten problém. Jsem až moc přecitlivělá, všechno si hned beru a moc to prožívám. Taky stačí maličko a hned se rozpláču. Naopak když se to snažím potlačit, pak vybouchnu jak sopka. Ještě k tomu jsem výbušná povaha. Chci se naučit tyhle emoce nějak zvládat a ovládat, nechci se rozplakat při každé příležitosti, ale nevím jak. Bojím se, že kvůli tomu ztrácím i přítele. Prosím poraďte mi někdo. Děkuju moc.
Dobrý den. Klíčem k ovládání emocí je mít pod kontrolou své myšlenky. Pomůže nezabývat se negativními myšlenkami, které ve Vás vyvolávají pocit sklíčenosti a nejistoty. Negativní myšlenky je třeba nahradit pozitivními. Není to snadné, ovládat své pocity, ale jde to. Nezaměřujte se na své slabosti, vybudujte si zdravou sebedůvěru. Nesrovnávejte se s ostatními. Když Vás někdo rozzlobí a Vy chcete udržet svůj výbuch hněvu na uzdě, zkuste se zamyslet nad tím, proč ten druhý takto jedná a zda je hněv oprávněný. Naučit se tolerovat druhé a leccos přejít s klidem, znamená nejednat impulsivně a trénovat sebeovládání. Poslouchejte muziku, která Vás uklidňuje a dívejte se na filmy, které Vás dojímají. V určité momenty si říkejte, vždyť je to jen nahrané, brečet tedy nebudu. I tak se dá trénovat myšlení. Nepřipouštějte si lítost, ani vztek, spíš přemýšlejte nad tím, jak to zaplašit a reagovat s klidem. Být nad věcí se nepodaří pokaždé, to je jasné, ale člověk by měl umět být vyrovnaný a tak také přistupovat ke komunikaci s druhými. Myslím, že by Vám pomohlo, mluvit o tom s přítelem a požádat ho v tomto směru o pomoc, hlavně co se tolerance týče a opory. Jestli Vás má rád a uvidí, že se snažíte sama se sebou něco udělat, abyste to zvládala lépe, mohl by pro Vás pochopení najít a pomáhat Vám i vašemu vztahu. To je můj názor. Vám přeji, abyste zvládla své sebeovládání co nejlépe.
To je běh na dlouhou trať. Pokud o sobě víte, že emoce zvládáte s potížemi, tak se obraťte na psychologa a zkuste to s ním probrat. Měl by poradit nějaké techniky, jak zvládat emoční výkyvy. Jinak si dokážu představit, že to bude pro přítele trošku "záhul". Např. sousedčin syn má přítelkyni, které je 18. Jednou ji tu vyložil tatínek a odjel domů. Po cestě se zastavil u kamaráda a mobil nechal v autě. Dcera mu volala a nedovolala se. Pak zburcovala maminku, která o něm taky nevěděla. Nakonec s hysterickým pláčem přišla k nám, jestli bychom nemohli vzít auto a jít ho hledat, že měl určitě nehodu. A takhle je to pořád. S přítelem se dost často hádají právě kvůli tomu. Takže jestli o přítele nechcete přijít, tak s tím začněte rychle něco dělat.
Dobrý den.
Je to určitě velmi těžké, ale musíte zkusit něco se sebou udělat. První úspěch už je ten, že víte o nezvládání svých emocí.
Zkuste si vybrat třeba ve svém okolí (rodině) nějakou osobu, která je vyrovnaná a pokuste se ji v některých situacích napodobit. Srovnávejte. Jak se zachovala ona a co bych udělala já?Jak bych to měla udělat lépe? Určitě cvikem a snahou se Vaše sebeovládání zlepší. Platí pravidlo: chovejte se ke druhým tak, jak byste si přála, aby se chovali oni k Vám. Přítel s Váni určitě bude mít trpělivost. Svěřte se mu, ať ví, že si své problémy uvědomujete, a že Vás to mrzí. Dokonce si myslím, že on by Vám s kontrolou emocí mohl pomoct nejvíce.
Přeji hodně štěstí.
Jste-li výbušná povaha - cholerik - tak asi horko ťažko budete své emoce mít pod kontrolou. A když ano, tak si časem přivodíte nějaký ten infarkt. Řekla bych, že časem (stárnutím) to ale možná budete mít lepší. A nezapomínejte, že hodně vás ovlivňují hormony. Já jsem též výbušná povaha, co věcí jsem už po lidech hodila... jojo. Ale jak říkám, časem se to zklidňuje, holt stárnu.
,,Vy se to naučíte ,ale až budete starší ,,člověk se pak na vše dívá jinak. Já vím,,vy to potřebujete hned. Nestýkejte se s lidma ,kteří jsou impulsivní. Hledejte lidi se kterými je vám dobře. Zbytečně neřešte cizí problémy..které vám berou klid.
Mne nerozčílí nic ,už nic,,,mne spíše mrzí nelidské chování. Také jsem byla horká hlava... Jedině si vyrábíte problémy a zdvojnásobí se to.Stojí vám to zato? NE! Mějte se ráda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.