Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Po upečení babovky, mi poslední dobou "spadne" a srazi se, stane se to v okamžiku vyndání jiz dopečené babovky z trouby. Bábovky peču uz opravdu dlouho, ale nikdy se mi to nestávalo, i forma, doba pečení a postup je stále stejný. Děkuji za odpoved.
Teď, když o tom přemýšlím, myslím si, že je to některou surovinou. Jednu dobu jsem také vytáhla nadýchanou buchtu z trouby a s hrůzou koukala na to, jak padá. Zkoušela jsem ji pomalu chladit, otevřít troubu a nechat buchtu v ní vychladnout. Nic nepomáhalo. Z krásné nadýchané buchty byla placka se zákalcem. Bylo to takhle nějakou dobu. Tak jsem buchty vzdala, že jsem neumětel. Po čase jsem na to zapomněla a dodnes peču buchty bez problémů.
Přikláním se k Janě, že je to prdopem. Kupte jiný, případně dejte půl na půl prdop a sodu. Tam bude problém.
Vyzkoušíte bábovku špejlí, zda je bábovka upečená, než jí vyndáte z trouby? Je skutečně upečená? Když se bábovka srazí a rozkrojí, tak je vidět, zda byla dost upečená. Nebouchnete s bábovkou při vyndávání? To je jediné, co by to mohlo způsobit. Ještě, jak dlouho bábovku pečete, a na kolik stupňů?
Také peču hodně bábovky a různé druhy. Kdysi se mi to párkrát stalo. Tehdy to bylo kypřícím práškem. Nekupuji je po 1 sáčku. Padaly mi hlavně bábovky s tvarohem, nebo ořechy. Další koupené kypřící prášky mi to už neudělaly. Od té doby se mi to nestalo, takže jsem usoudila, že to bylo kypřícím práškem. Může se to stát i tehdy, pokud máte troubu předehřátou na více stupňů, než na samotné pečení.
Já si myslím,že je to tím,pokud vyndáte upečenou bábovku z trouby ihned po upečení. Já vypnu troubu,1O min.nechám bábovku dojít,potom cca 2 cm pootevřu dvířka a též po cca 1O min.otevřu dvířka úplně. Po opět 1O min.teprve bábovku vyndám a vyklopím. Dělala to tak moje maminka,dělám to i já a n i k d y se mi nestalo,že by mi spadla nebo se udělal brousek. Zkuste to,chce to jen trpělivost, nic se nesmí uspěchat.
Přesně tak, nechat bábovku v troubě "dojít", pak obrátit na tác, nevyndávat z formy, ale na formu dát namočenou dobře vyždímanou utěrku. V ní nechat formu asi tak 5 - 10 minut, když se bábovka odpaří, utěrku sundat, formu odstranit.
A i kdyby rodina slintala jak psi pana Pavlova - teplé nekrájet! Až bábovka úplně vychladne. Jinak se při krájení za tepla srazí a všechna práce kuchařky byla na nic. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.