Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Soused mi přinesl kostku včelího vosku, protože ví, že chodím do poradny a poprosil mne, jestli bych nezjistila k čemu je to dobré, a na co to lze upotřebit. Řekl, že toho dostal od někoho půl pytle a neví co s tím. Já také ne, tak se Vás ptám, jestli někdo náhodou neví co s tím. Díky za rady.
Ahoj, Suzy, svíčky z včelího vosku jsou nádherné, provoní celý byt. Patří spíš do umělecké výroby, jsou ručně dělané a prodávají se třeba ve skanzenu na Veselém kopci. Nebo při předvánočních trzích. Prostě asi ne třeba v běžné drogerii, ale při mimořádných příležitostech.
Já používám včelí vosk pouze jednou ročně. Před velikonoci pomocí něho vyrábím voskové několikabarevné kraslice. Ušila jsem si na sebe bič.Nad obyčejným vajíčkem leckdo zhrdne a já ušetřím. Kraslicím neodolají děti, mladíci ani dědové. Dá to hodně práce, ale co by člověk neudělal pro radost koledníků. Jaga.
doplněno 03.06.12 06:41:Podle fotky se mi zdá, že v sousedově vosku je dost nečistot, bylo by jej třeba přetavit na nízkou teplotu a přecedit.
Ahoj Jagi, po tak dlouhé době! Taky jsem si myslela, že je to nějak "špinavé". Dnes odpoledne jsem mu předala veškeré vědomosti, získané od rádců zde. Nadchlo ho vyrábění svíček. Dál ať si poradí. Já splnila svůj úkol. Mám tady ten kus a určitě to přetavovat a čistit nebudu. Podle toho, co tady ostatní rádci psali, jak je to úžasný materiál, tak v tom asi bude ten háček, že je to plné těch nečistot, jinak by mu nikdo asi jen tak nedal půl pytle tak vzácného produktu. Já tím budu mazat ty plechy na pečení. trochu to nahřeju a napatlám to na plech pod tu buchtu. .
Tak jsem to děvčata vzala popořadě, ani jsem nečekala tak rychlo reakci. Díky za nápady. Hned zítra budu referovat a tou kostkou se pokusím namazat nábytek. Ale je to tvrdé. Já se to pokusím vyfotit a poslat. Nemá se to nějak nahřívat?
doplněno 02.06.12 22:01:No ona to vlastně není kostka, ale kus válce.
"namazat nábytek" -néééééééééééééééééééé...
Ošetřuje se tím dřevo namísto lakování. Namísto - tedy ne před ani po. Rozpustit vosk v rozpouštědle (např. alkoholu) a tím nábytek natřít, co se do dřeva nevsákne setřít posléze měkkým hadříkem a semotamo nátěr obnovit (není mechanicky odolný a ani třeba vhkosti příliš nevzdoruje - je ale příjemný). Na lakované povrchy nepoužívat!
BTW - na to, že su opětovně osočen z ženského pohlaví už si pomalu zvykám...
Pěkný večer. . .
Být pohlaví mužského taky není špatný - aspoň já si nestěžuju... Na pohled si mne ale nesplete nikdo, jen po netu...
Nejsem si jistá, zda se tím maže nábytek, co už máte doma. Vím jen, že známý truhlář o vosku vždy mluvil při výrobě - prostě místo lakování nebo moření voskoval včelím voskem. Mpožná je tohle další využití, které neznám. Jen to radši ověřte.
Jinak ty svíčky jsou skutečně asi nesnadnější, určitě najdete na netu spoustu návodů. Dají se buď jen motat z placiček, které mohou, ale nemusejí mít reliéf (obtisklý materiál, síťovina atd.), dají se pak i vykrajovanými tvary ještě dozdobovat.
Tip, který tu ještě nepadl: z plátů vypadají hezky i jen vykrájené tvary, zavěšené na stužce v oknech, nebo na vánočním stromečku, pokud někdo holduje jen přírodním ozdobám, z vosku, slámy atd.
děvčata,včelí vosk na mazání nábytku?Není to to pravé,utvoří měkkou vrstvičku,samozřejmě se dá i vyleštit,ale bude se na to lepit prach.Na nábytek jsou tvrdé politury.Svíčky jsou dobrý nápad,ale ty se zase vyrábějí z plástovinyTa dá svíčce pěknou dekorativnost.Když nátěr na dřevo,tak rozpustit v terpentýnu a přidat do lněného oleje se sikativy(prostředky,podporující oxidaci oleje).
JABRAKA
Půl pytle, po tom by jistě skočili výrobci svíček. Dají se z něj udělat svíčky podle fantazie. Já před časem marně sháněl kuličku tak 5 cm, když jsem se snažil nafotit nějaké šperky. Do vosku uchytíš i takové drobnosti, rychle a přesně v poloze, kterou potřebuješ.
Ahoj Ladine. Ale když ono je to tak nějak "špinavé". Nedovedu si z toho představit nějakou hezoučkou, třeba růžovou svíčku. Už jsem psala Jagině, že když mu toho někdo dal půl pytle, tak asi věděl, že to má nějakou chybu. jinak by si to přece nechal. Je ale také možné, že to někdo někomu "čajznul", bůhví, jak to ve skutečnosti je. Můj soused je "filuta". Jinak ahoj, už je mi trochu lépe. brzy se ozvu. Suzy.
Dobry den.Nevim jak je nyni ceneny vosk,ale drive se bud vykupoval,nebo si vcelari z neho nechali nadelat plastve.Byl dost ceneny.Z tech plastvi,by pak svicky sly .Na nabytek se pouziva k zaretusovani,treba u renovace starozitneho nabytku.Pkak se take voskovaly nite,na navlek korali.Pretavit do formicek a dat knoty,by take samozrejme sel.
doplněno 04.06.12 04:47:Zas velke mnozstvi to neni,aby stalo zato,ho zpenezit,to je lepe s nim nechat provonit byt.Cetla jsem,ze 1kg vosku vykupuji asi za 100kc.Pisete ,ze mate vosk do tvar valce.To je podle toho,do ceho ho vcelar nalil a nechal ztuhnot.vcelari stare plastve tavi a nechaji si t neho vyrobit mezisteny.
včelí vosk se vykupuje... téměř každá včelařská prodejna to bere...
cena za výkup je cca 100 za kilo čistého, nečištěný je levnější...pochopitelně
Jinak se taky dá vyměnit za mezistěny - to je ten tenoučký plátek vosku s vyraženým vzorkem pláství, dává se včelám do úlu a ony na tom dostavují komůrky...
včelky máme, tak o tom něco málo vím
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.