Nejste přihlášen/a.
Ahoj jmenuji se Alena a spolu s mojí nejlepší kamarádkou ( No nevím,jestli furt nejlepší) mám problémy.ŘÍkejme jí třeba Sáva ( doopravdy se tak nejmenuje,ale nechci aby to kdyžtak zjistila,že tu o ní píši.. pardón).Obě chodíme do 7.třídy na Základní Škole.Už od 3.třídy nebo od konci 2.třídy jsme nejlepší kamarádky.Prakticky se od sebe nehneme. :D Před tím když tu byla nová se kamarádila s jednou holkou říkejme jí Kristýna.S Kristýnou se kamarádila asi půl roku.Potom jsme se více seznámily a dopadlo to tak,že jsme nejkámošky.Ještě jsme k sobě přibrali Alici.A jsme všechny dohromady dobré kamarádky. A teď k věci. Sáva se šíleně posledně změnila. Byli jsme si hodně blízké. Máme spolu hodně společného: máme rády zvířata-hlavně psi,používáme hodně hygienické gely na ruce( Obě dbáme na hygienu),nesnášíme hady,rády kreslíme...Já se celkem dobře učím mám hlavně jedničky ve škole. A někdy mi příjde,že nejsem pro Sávu kamarádka,ale stroj na vědomosti. Chce pořád radit,opisovat atd. To by nebyl problém vždy jí ráda pomůžu. Za těch pár let asi 6 co se spolu kamarádíme byla úžasná. Měli jsme podobné povahy. Nemluvili sprostě,milé a nejlepší kámošky.Posledními týdny je jiná. Líčí se do školy linky,řasenku někdy i lesk ( To mi vůbec nevadí),ale začala mluvit sprostě! Skoro pořád říká "Ty p**o" a nebo "ty vo*e".A začíná se kamarádit s jinýma holkama ve škole,tříde. Vím,že není můj majetek...ale byla bych ráda kdybychom trávili více času spolu.Teď spolu už nechodíme ani ven.Vím,že já se taky nikdy nechovám správně,a že někdy jsem i náladová. Ale to by mohla pochopit.Mám teď problémy se střevama a břichem.. Hodně mně to břicho bolí a ve škole to musím vydržet.Proto se moc nebavím jako předtím. Nesměju se.Ale bavíme se.Mám si najít jinou nejlepší kamarádku? Nebo to mám vyřešit jinak? Prosím napište do komentářů pod článek.Nebo hrásnite v anketě. Budu ráda uplně za vše,i za miniaturní radu!
Našel/Našla bych si novou kamarádku nebo kamaráda
Určitě si najdi jinou kamarádku nebo kamaráda. Nejlepší kamarád takovým zůstane po celý život a v tomhle případě to asi nebude. Určitě máš hodně možností a podle tvého psaní soudím, že jsi děvče chytré a inteligentní. Třeba si najdeš někoho, s kým si budeš rozumět.
Kamarádi si mají vyhovět vzájemně a ne jen využívat toho druhého. Ale na všechno přijdeš časem. Tvoje kamarádka se prostě změnila, myslí si, že to je tak dobře. Respektuj to a zařiď se podle toho.
Ahoj, proč se změnila? Protože jednoduše přišla puberta a tímhle chováním se dělá zajímavou, zvlášť tou mluvou. To je bohužel normální, člověk se vyvíjí a někomu hrábne dřív, někomu později.
Sama píšeš, že si přijdeš jako stroj na vědomosti. Zamysli se, jestli to tak skutečně není a kamarádka s tebou není hlavně proto, že jí z tebe něco kápne. Pokud ti její mluva vadí a chceš, aby s tebou trávila více času, tak si s ní v klidu mezi čtyřma očima promluv. Bez urážek a jedovatostí. Že máš zdravotní problémy ale není tvoje vina a tím víc by si tě měla kamarádka všímat. Připadá mi to jako "už s ní není sranda, najdu si někoho jiného"... ne moc pěkné "přátelství.
Ahoj, Alenko.
To, že se kamarádka změnila, je normální vývoj. Jste právě ve věku, kdy se takové věci dějí. Měníte se fyzicky, ale i psychicky. Kamarádka se maluje, snaží se na sebe upoutat pozornost (říká sprosté výrazy), možná se dívá i po chlapcích. Kamarádí s jinými holkami. To vše (až na ta sprostá slova) je naprosto v pořádku. Ani Ty bys neměla upírat pozornost jen na jednu osobu. Snaž se kamarádit také i s ostatními spoužačkami. Možná mezi nimi najdeš další dobrou kamarádku. Nemusíš mít vždy jen jednu nejlepší. Můžeš jich mít několik. S jednou budeš třeba sportovat, s jinou se učit, s další si třeba povídat o klukách. I já jsem měla na základní škole nejlepší kamarádku, nedovedla jsem si představit, že někdy budeme od sebe. Ale jak šel čas, měnily se naše zájmy, našla jsem si jiné kamarádky a kamarády. To ale neznamená, že na ty první zapomenu. Jen postupně zmizí z každodenního života.
Přeji Ti, ať si najdeš dobré přátele a se "Sávou", ať si přátelství udržíš, i když už třeba nebude takové, jako dřív.
Promluvil/a bych si s ní o její změně
Ahoj Aleno. Každý člověk se v době dospívání mění. Někdo k lepšímu, jiný třeba k horšímu. Kdyby byla "Sáva" Tvoje opravdu nejlepší kamarádka, neptala by ses na to, zda si máš najít jinou. Nejlepší kamarádi zůstanou kamarády v dobrém i ve zlém. Mají pro sebe pochopení, nezrazují se, neodsuzují, nepomlouvají se. Snáší navzájem i změnu nálad, dokáží se tolerovat, dokáží si pomáhat...Přehodnoť tedy vaše kamarádství, zda je opravdu tak pevné a oboustranné. Pokud Ti začalo vadit , jak se kamarádka vyjadřuje, předně si uvědom, že je to jen a jen její vizitka. Začínáš na ní vidět chyby, ale kdo z nás je bez chyb, že? Možná by stačilo s kamarádkou si otevřeně promluvit o tom, co si myslíš Ty, o tom, co si myslí ona o Tobě. Je lepší si mezi sebou vše vyříkat, než se vzdalovat jedna druhé a pohřbít tak léta kamarádství, která byla jistě fajn. Až vyjdete školu, možná se rozprchnete každá jiným směrem...Na školní léta by člověk měl vzpomínat rád a kamarády nezatracovat jen proto, že se nevyjadřují podle našich představ a chovají se jinak, než jak bychom chtěli. Je třeba brát lidi takové, jací jsou, pokud je chceme mít za kamarády...To je můj názor, ujasnit si to musíš sama.
doplněno 14.11.12 19:54:Není zač.
Měla jsem podobný problém asi rok jsem ve škole doslova trpěla tím že se ke mě moje "nej" kamoška obracela často zády. Třeba jsme šli ze školy ona, já a ještě jedna holka. A ona se jí předemnou zeptala jestli chce jít s ní odpoledne ven a když ona řekla ta holka že nemůže tak až potom se zeptala mě. Hrozně mě to mrzelo. Vyrůstali jsme spolu byly jako jedna a ona se tak moc zmenila, doted je mi z toho smutno. Když se ohldnu uvedomím si že me mela spíš jako služku, hloupučkou holku která byla její mozek ( taky jsem jí dávalo všechno opisovat). No pak jsem odesla na jinou skolu, sla jsem na gympl a tam se kamarádila s jinou holkou, s kterou sedím už tři roky v lavici .
Nevím, jakým způsobem nebo na základě čeho ve škole získáváš "hlavně jedničky", ale (soudě z textu dotazu) "strojem na vědomosti" asi nebudeš (minimálně v češtině).
___ Lidé získávají po celý svůj život nové vědomosti a zkušenosti a mění se v průběhu celého života. Základní vlastnosti jako poctivost, přátelskost, pracovitost apod. se moc nemění, ale v dalších ohledech může docházet k různým změnám.
Další změny jsou podmíněny fyzickým a psychickým vývojem - jednu z nejvýraznějších změn proděláváte obě právě nyní, v období dospívání.
Kamarádka se možná o trochu dříve začíná zajímat o chlapce, i proto se možná začala líčit. Možná, že se z téhož důvodu začíná sbližovat s dívkami, o kterých si myslí, že si s nimi má o čem povídat.
I změnu používaných výrazů bych přičetla tomuto vývoji. Kamarádka by asi už ráda byla dospělá, a vulgárními výrazi si možná "dodává dospělosti". Mylně se domnívá, že bude působit dospěleji, bude-li používat hrubé výrazy.
Pokud by zůstalo jenom u těch výrazů (jiní v tomto období začínají kouřit, zkoušejí drogy nebo alkohol), tolerovala bych to. Řekla bych kamarádce, co si o tom myslím, ale nevyčítala bych jí to (nechala bych volbu na ní).
___ Nemyslím si, že by si tě méně všímala kvůli tvým zdravotním problémům (kdyby byla tak povrchní, nevydrželo by vám kamarádství tak dlouho).
Spíše mne napadá, jestli jí nepřipadáš ještě moc "dětská", jestli nemá dojem, že si toho s tebou nemá už moc co říci (že má jiné zájmy - i ty se v průběhu života mohou měnit).
doplněno 15.11.12 00:50:Oprava: ... vulgárními výrazy ...
Ano,chápu,že se teď mění.Ale je skoro o půl roku mladší než já! :/
A nevím co tu píšete jako stroj na vědomosti já si myslím,že jsem dobrá i navíce věcí než jen čestina.Umím dobře Angličtinu,Němčinu,Fyziku,Matiku,Přírodopis,Dějepis...prostě vše mi jde. Nevím na čem máte problém.
Díky za radu.
Našel/Našla bych si novou kamarádku nebo kamaráda
Milá Alenko, pokusím se Ti vše objasnit.
Stroj na vědomosti - to jsi použila Ty sama ve své první otázce. Proto jej rádkyně sama přejala od Tebe. Musím se jí zastat.
Nevím, ale jestli jsi tak dobrá na všechny předměty, jako na češtinu, pak jsi takový slabší průměr, hodnotím, tak trojkařka. Proč?
Máme rády PSY /koho, co - 4. pád/.
MĚLY jsme podobné povahy /s kamarádkou/...
abychom TRÁVILY více času spolu /rovněž s kamarádkou. Ty přísudky se Ti nějak vůbec nedaří.
Co znamená výraz: HRÁSNITE V ANKETĚ?
Školní předměty - fyzika, chemie, matematika, čeština, němčina, přírodopis... a další se píší pokaždé s malým písmenem na začátku. Pokud tím slovem tedy nezačínáš větu. To je podstatná chyba.
Nevím, na čem máte problém. Pokud opominu znaménko, čárku za větou hlavní, vyjadřujeme se V ČEM MÁTE PROBLÉM.
Jde-i Ti všechno tak, jako čeština, opravdu se nechlub. Nemáš čím. A vážně nejsi žádná hvězda, ale normální děvče. Tím líp.
Jinak: mluvíš jako malé děcko: MÁM SI NAJÍT JINOU NEJLEPŠÍ KAMARÁDKU? Nejlepší kamarádka se totiž nehledá, ta se vytvoří časem sama. Máš třeba 5 kamarádek, ale jen s jednou si rozumíš nejlépe, svěříš se jí. Ta potom časem vykrystalizuje v tu nejlepší, ostatní zůstanou "jen" kamarádkami. Mám takovou nejlepší už skoro 50 let. A nikdy mě nezklamala a neublížila.
Pokud s tou Tvou kamarádkou lomcuje puberta a mluví vulgárně, také by se mi to nelíbilo a hledala bych společnost ostatních děvčat. A mezi nimi Ti jednou třeba vyroste ta nejlepší kamarádka. Není to hned, je to dlouhá cesta, ale uvidíš, že svou nejlepší kamarádku najdeš. Nemusí to být už na základce, můžeš ji potkat třeba v učňáku, v tanečních, při sportu či kdekoliv jinde. Poznáš ji podle toho, že budete mít shodné názory, nebude Tě využívat a bude Ti rozumět.
Přeji Ti, abys ji našla, jako já kdysi svou Haničku. Dneska už jsme obě babky, ale mám ji pořád stejně ráda. Jaga.
Dobrý den,nejsem trojkařka Ale z fyziky a metematiky mám dvojky a ze zbylích předmětů mám samé jedničky.
Děkuji za názor. A vážně si nemyslím,že bych byla nějaká hvězda.Jsem dítě jak jste napsala.
Chtěla´s radu, dostala jsi jich několik, nejlepší od BabyJagy. Místo, abys nad ní zapřemýšlela, se chytáš nepodstatných drobností. Máš pravdu, jsi ještě malé rozmazlené dítě.
Dobrej,
jako nejsu rozmazlené dítě! To jsi jako nedovolujte! Chtěla jsem rady a řídím se jimi a máte pravdu hlavně od BabyJagy! A jako nevím co to tu píšete ani mně neznáte!
jj, ponorková nemoc, lidově zvaná ponorka. Mezi holkami bývá hodně silná. Chlapi se v takové chvíli pošlou navzájem a hodně hlasitě někam, tím se vyčistí vzduch a za tři dny si nikdo nic nepamatuja a nikdo nic neví. U holek je ten problém horší. Když se pohádají dvě ženské, může z toho být neláska až za hrob. Viz někdejší tenistky Suková-Novotná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.