Nejste přihlášen/a.
Zdravím sluníčkaJaké bylinky pěstujete na zahrádce,a které z nich a na co nejvíce používáte?Chtěla bych oživit gastronomické výtvory.Děkuji.
1. Rozmarýn - skvělý na grilování nebo na ryby
2. Oregano - perfektní pro italská jídla
3. Bazalka - v kombinaci s olivovým olejem se hodí do všech lehčích salátů. Nebo jako skvělá kombinace bazalka + rajčata + mozzarella
4. Šalvěj - dochucení vepřového nebo hovězího
5. Pařitka - kdo by neznal? Nejlepší nasekat na chleba s máslem!
6. Kopr - koprová omáčka, mňam!
7. Petržel - do polévek, dipů, pomazánek, nádivek, ...
8. Řeřicha - stejně jako pažitka, navíc s důležitými vitamíny
9. Pelyněk estragon - hořký, ale do určitých receptů nepostradatelný
10. Medvědí česnek - lehčí verze klasického česneku, doporučuji.
11. Stévie - pro sladká jídla, zdravější než klasický cukr.
12. Mateřídouška - k masům nebo do salátů
13. Libeček - snad do jakéhokoliv českého jídla, především co se týče polévek
14. Saturejka - skvělé k masům nebo jako "deaktivace" luštěninových jídel.
15. Máta - pro svěží nádech, spíše do nápojů.
16. Meduňka - také do nápojů nebo salátů či bylinkových másel
17. Koriandr - nejlépe k houbám, ale má vícero využití
18. Kerblík - do smetanových omáček, polévek a k rybám.
19. Tymián - klasické koření, např. do marinád, do omáček
20. Pelyněk černobýl/pravý - jako estragon, je hořký, takže dávat pozor na dávkování
21. Jitrocel - netradiční bylinka do salátů
22. Kopřiva - mladé kopřivy se hodí do nádivek nebo salátů.
23. Citrónová tráva - nejlépe použít v asijské kuchyni.
Doufám, že jsem pomohl
Pažitka, kopr, česnek - to je asi základ.
Mátu - suším na čaj, libeček - do zeleninových polévek i nasekaný do mletého masa.
Se saturejkou zatím v kuchyni začínám - zkouším úspěšně k masu.
Roky jsem v květináči pěstovala rozmarýn, na zimu přenášela do chladné místnosti. Letos mi odešel, tak pořídím nový, protože rozmarýn je nutný k jehněčímu a do úžasného italského chleba "stromboli".
Kopřivy nepěstuji záměrně, ale když už jsou, dělám z nich špenát.
Majoránka se mi nějak nedaří, tu kupuji sušenou, bazalka mi taky vždycky jaksi odešla, tu kupuji rostlou v kelímku v supermarketech.
doplněno 21.05.12 15:10:Čerstvou meduňku do jogurtu, jinak suším na čaj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.