Jaké bylinky používáte na vaření?

Od: Datum: 21.05.12 14:45 odpovědí: 4 změna: 30.01.15 15:42
avatar

Zdravím sluníčka*slunce*Jaké bylinky pěstujete na zahrádce,a které z nich a na co nejvíce používáte?Chtěla bych oživit gastronomické výtvory.Děkuji.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: ahasver4*
Datum: 21.05.12 14:50

Já nedám dopustit na libeček.Kromě palačinek jde do všeho...*smich*A zdravím!

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 21.05.12 15:03
avatar

Libeček do každé polévky, do brambor a do rýže občas, rozmarýn, tymián, dobromysl, sarurejku-pod maso i na kuře (med + rozmarýn to je mňamka), bazalku do salátů, řeřichu do salátů a na chleba s máslem nebo tvarohem.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 21.05.12 15:08
avatar

Pažitka, kopr, česnek - to je asi základ.

Mátu - suším na čaj, libeček - do zeleninových polévek i nasekaný do mletého masa.

Se saturejkou zatím v kuchyni začínám - zkouším úspěšně k masu.

Roky jsem v květináči pěstovala rozmarýn, na zimu přenášela do chladné místnosti. Letos mi odešel, tak pořídím nový, protože rozmarýn je nutný k jehněčímu a do úžasného italského chleba "stromboli".

Kopřivy nepěstuji záměrně, ale když už jsou, dělám z nich špenát.

Majoránka se mi nějak nedaří, tu kupuji sušenou, bazalka mi taky vždycky jaksi odešla, tu kupuji rostlou v kelímku v supermarketech.

doplněno 21.05.12 15:10:

Čerstvou meduňku do jogurtu, jinak suším na čaj.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: bylinarjan*
Datum: 29.01.15 11:05

1. Rozmarýn - skvělý na grilování nebo na ryby

2. Oregano - perfektní pro italská jídla

3. Bazalka - v kombinaci s olivovým olejem se hodí do všech lehčích salátů. Nebo jako skvělá kombinace bazalka + rajčata + mozzarella

4. Šalvěj - dochucení vepřového nebo hovězího

5. Pařitka - kdo by neznal? Nejlepší nasekat na chleba s máslem!

6. Kopr - koprová omáčka, mňam!

7. Petržel - do polévek, dipů, pomazánek, nádivek, ...

8. Řeřicha - stejně jako pažitka, navíc s důležitými vitamíny

9. Pelyněk estragon - hořký, ale do určitých receptů nepostradatelný

10. Medvědí česnek - lehčí verze klasického česneku, doporučuji.

11. Stévie - pro sladká jídla, zdravější než klasický cukr.

12. Mateřídouška - k masům nebo do salátů

13. Libeček - snad do jakéhokoliv českého jídla, především co se týče polévek :)

14. Saturejka - skvělé k masům nebo jako "deaktivace" luštěninových jídel.

15. Máta - pro svěží nádech, spíše do nápojů.

16. Meduňka - také do nápojů nebo salátů či bylinkových másel

17. Koriandr - nejlépe k houbám, ale má vícero využití

18. Kerblík - do smetanových omáček, polévek a k rybám.

19. Tymián - klasické koření, např. do marinád, do omáček

20. Pelyněk černobýl/pravý - jako estragon, je hořký, takže dávat pozor na dávkování

21. Jitrocel - netradiční bylinka do salátů

22. Kopřiva - mladé kopřivy se hodí do nádivek nebo salátů.

23. Citrónová tráva - nejlépe použít v asijské kuchyni.

Doufám, že jsem pomohl :)

Ohodnoceno: 4x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.