Nejste přihlášen/a.
Dobry den ,udelala jsem chybu v peceni lilku.delala pizzu s lilkem a lilek nejdriv neosmazila na oleji,coz ted uz vim ,ze se ma.Ted je samozrejme tuzzsi.Nemuze tedy obsahovat solanin?Obvykle pizzu delam 20minut a ted jsem ji pekla dele.
doplněno 08.05.12 12:50:jinak uvitam osvedcene recepty z lilku-dekuji
Nebál bych se otravy...
Udává se, že smrtelná dávka 3-6 mg /kg tělesné hmotnosti člověka a obsah v lilku 3-15 mg /kg lilku - tedy byste lilku musela sníst aspoň pětinu vlastní váhy...
Jedla jste někdy syrovou bramboru? A otrávila jste se? NE. Není důvod k "šílenství", nic se neděje. Solanin se deaktivuje při vyšších teplotách, což je třeba u brambor 100°C, když se vaří, že? Takže v troubě je teplota ještě vyšší... předpokládám, že pizzu nepečete na 20°C?!
Jinak lilek rozřízněte na půl, vydlabte dužinu, ale nechte jí tam trošku, aby lilek držel pohromadě. Pak si z mletého masa vytvořte směs jako na sekanou či karbenátky a naplňte jí lilky. Dejte do trouby na cca 170-180° pečte asi 20 či 25 minut. Nakonec na lilky dejte nastrouhaný tvrdý sýr a ještě dopečte. Směs na plnění můžete libovolně obměňovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.