Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lilek malo tepelne upraveny-solanin?

Od: juglans® odpovědí: 5 změna:

Dobry den ,udelala jsem chybu v peceni lilku.delala pizzu s lilkem a lilek nejdriv neosmazila na oleji,coz ted uz vim ,ze se ma.Ted je samozrejme tuzzsi.Nemuze tedy obsahovat solanin?Obvykle pizzu delam 20minut a ted jsem ji pekla dele.

doplněno 08.05.12 12:50:

jinak uvitam osvedcene recepty z lilku-dekuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý den, Juglans. Nemějte obavy. Když se lilek nejí syrový, ale tepelně upravený, je vše v pořádku. Teplem se zbaví nejen hořkosti dužniny, ale rozloží se i jedovatý solanin. Já dělám lilek nejraději s vepřovým masem. Na tento recept a další, mrkněte zde:

novinky.cz/...

mowla*
hodnocení

0x

Nebál bych se otravy...

Udává se, že smrtelná dávka 3-6 mg /kg tělesné hmotnosti člověka a obsah v lilku 3-15 mg /kg lilku - tedy byste lilku musela sníst aspoň pětinu vlastní váhy...

:)

silas15

docela jsem se uklidil. Snědl jsem skoro 3/4 syrového lilku. Docela mi to i chutnalo. A pak jsem došel na solanin. Tak snad budu ok. Příště už budu smažit/péct.

hankauk*
hodnocení

0x

Jedla jste někdy syrovou bramboru? A otrávila jste se? NE. ;) Není důvod k "šílenství", nic se neděje. Solanin se deaktivuje při vyšších teplotách, což je třeba u brambor 100°C, když se vaří, že? Takže v troubě je teplota ještě vyšší... předpokládám, že pizzu nepečete na 20°C?!:)

Jinak lilek rozřízněte na půl, vydlabte dužinu, ale nechte jí tam trošku, aby lilek držel pohromadě. Pak si z mletého masa vytvořte směs jako na sekanou či karbenátky a naplňte jí lilky. Dejte do trouby na cca 170-180° pečte asi 20 či 25 minut. Nakonec na lilky dejte nastrouhaný tvrdý sýr a ještě dopečte. Směs na plnění můžete libovolně obměňovat.

hodnocení

Otravy primo jsem se nebala,jen aby nebolela treba hlava,davam detem.Bramboru sirovou jsem nejedla.Ted deti s pritelem ochutnaly a rikaj,ze zas tak tuhy neni.Tak tedy recepty,diky za ruzne napady.Jdu si precist recept s veprovym masem.dekuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]