Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Použití sádla - dorty, cukroví, polevy

Od: jana35 odpovědí: 9 změna:

Dobry den,

mate nektera z vas zkusenosti s pouzitim sadla pri priprave sladkych pokrmu? Zajimalo by me predevsim pouziti v dezertech, studenych sladkych pokrmech a dortech. Vyuziva se tady vubec veprove sadlo? Slisela jsem taky o cokoladove poleve se sadlem, kdy se pouzije misto masla nebo rostlinneho tuku. Napada me jeste horke sadlo na preliti knedliku nebo skubanek. Moc rada bych neco takoveho zkusila.
Je veprove sadlo vhodne pro deti? Nejsem si jista. Mi kluci (7 a 13 let) doted moc sadlo nekonzumovali, chceta bych proto zkusit neco sladke ze sadla co by jim chutnalo.

Mockrat diki

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fran
hodnocení

0x

Sádlové sušenky kynuté pod vodou

Vykrajované libovolně, jde o velmi chutnou, křupavou pochoutku podle starého receptu, velmi jednoduchou, ve slané a sladší ořechové verzi

Postup

Ve vlahém, oslazeném mléce rozmíchám droždí, nechám v klidu pracovat. V rendlíku rozpustím sádlo, nechám vychladnout. Prosátou mouku smíchám se solí + 1 lžíci škrobu + vlahé sádlo + kvásek, částečně zpracuji v kompaktní hmotu, kterou rozdělím na dva díly, první _ sýr, papriku, do druhého _ ořechy, skořici, dobře zpracuji.

Obě zpracovaná těsta vložím do studené vody, za dvě hodiny kontroluji, odpočinek těsta i do druhého dne (myslím, že není rozdíl v odpočinku těsta).

Vyválím bez podsypání co nejtenčeji, asi jako na linecké cukroví, netřeba se bát, vyskočí. Na plech vyložený peč. papírem skládám bez zbytečných mezer, snažím se posypat sýrem /směs gran moravia + vydloubaná zelená plíseň z nivy/, trochu přitisknu, vím že část odpadá, nevadí, vyzobáme. S uzeným sýrem, jemně strouhaným chutná také výtečně.

Peču na 180°C tři plechy naráz do požadované barvy, čas dle síly a velikosti tvarů _ přibližně 12 minut horkovzduchem.
Sladkou varintu rovnou z papíru sypu do vanilkou ochuceného cukru, kolečka vyndavám špejlí, drobné tvary vidličkou.
I uleželé si uchovají křupavost, ochucovadla se rozleží.
Tento recept patří k těm "na poslední chvíli" a nezklame.

lidus*
hodnocení

0x

Do taženého štrůdlu který ovšem ve své lenosti jen vyválím na tenko používám zásadně sádlo-rozpustím ve vodě s trochou octa, naleju do hladké mouky, přidám vše co tam patří, zpracuji na vále, přikryju teplým hrncem a nechám 1h. Do slaných preclíků rovněž jen sádlo a do kynutého těsta tuk-mám nejraděj Stelu nebo Heru půl na půl se sádlem. Nejspíš vám řeknou, že sádlo není moc zdravé ale naši předci nic jiného než sádlo a špek nejedli a o žádném cholesterolu neslyšeli.

fran
hodnocení

0x

1. Sádlové cukroví

Ingredience:

15 dkg sádla, 15 dkg hladké mouky, 15 dkg cukru, 5 dkg kakaa, ½ lžičky skořice

Postup:

Z vypracovaného a ztuhlého těsta děláme malé kuličky / pečením trochu nabydou/,

do kterých uděláme důlky koncem vařečky. Pečeme při 180 stupních asi 10 minut.

Studené plníme pikantní marmeládou nebo čokoládou.

2. Dvoubarevné sádlové rohlíčky

Ingredience

400 g hladké mouky, 100 g mletých ořechů, 250 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g sádla, 2 lžíce kakaového prášku

Postup

Ze všech surovin kromě kakaa vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme je na poloviny a do jedné zapracujeme kakao. Pokud se těsto lepí, dáme je na chvíli do ledničky.

Do suchých formiček vkládáme po kousku světlého a tmavého těsta a rovnoměrne roztlačíme po celé formičce.

Pečeme při 180-190°C asi 10 minut.

Po vytažení z trouby počkáme až přestanou pálit a vyklopíme lehkým ťuknutím o vál. Není třeba spěchat, jdou pěkně vyklopit i studené.

1 dávka - 130 ks

gita65
hodnocení

0x

Já tedy do kynutých buchet koláčů přidávám také sádlo ale pštrosí. Je mnohem jemnější. Také čokoládu na polevu rozpustím v pštrosím sádle. Také toto sádlo je výborné na chleba a nakrájet bud cibuli nabo česnek. Přímo nějaký recept: Půl kila pol.hrubé mouky+ 20dkg hl.mouky půl lžíčky soli 2 vejce+2žloutky 3lžíce práš. cukru 10dkg sádla+7dkg hery udělat kvásek a vše dohromady propracovat. kvásek: 3dcl vlažného mléka 6dkg droždí 3lžíce cukr.

Nechat nakynout tvořit koláče do kterých zabalím nádivku tvarohovou nebo povidla nebo mák nebo ovoce. zabalím a skleničkou namočenou v mouce povrch stlačím a dám také nápn ale jinou než je uvnitř. Pak potřu koláče rozšlehaným vajíčkem a posypu drobenkou. Peču dozlatova a hned je potřu rozpuštěným máslem. Jsou krásně nadýchané a vydrží dlouho měkké.

gita65

Sice to nemá nic společného s pečením ale já trpěla na popraskané paty u nohou a rukou. Co používám pštrosí sádlo jsem bez problému. Každý večer po koupání pěkně vetřu sádlo a kůže je krásně měkká a hladká. Také toto sádlo má nejmenší podíl kalorií. Méně než kuře.

Gito, nemáte vnitřní poštu, proto prosím - kde toto sádlo v malém množství sehnat? Trpím dost rozpraskanými patami a ráda bych si to vyhojila. Děkuji.*slunce*Jaga.

gita65

Já si sádlo vždy koupím když jedu za synem do Brna. Je to pštrosí farma Doubravice nad Svitavou. Ted jsme tam byli na Velikonočním jarmarku. Je to přímo ve farmě a mají tam svůj i obchod přímo v areálu. Také tam prodávají paštiky maso klobásy všechno ze pštrosa. Můžete si tam koupit i vejce které je za 20 vajec slepičích. Mají tam i kosmetiku kterou dělají také z tuku pštrosa. Také tam mají svoje zahradnictví a dají se tam koupit kytičky. Podívejte se na tento odkaz: www.pstrosífarmadoubravice.cz

Mají od dubna otevřeno každý den i v sobotu a i neděli. Hlavně se tam jezdí dívat na pštros a koupit některé výrobky. Já si pokaždé koupím 10 vaniček ( jsou to vaničky jaké prodávají s vepřovým sádlem) Stojí 35 velká vanička a menší jsou levnější. Jestli tam pojedete tak si i kupte klobásy jsou vynikající. Na tom odkazu si můžete přečíst všechno o té farmě. Gita

Děkuji za obšírné informace, Gito, jste hodná. Jenže já to mám do Brna asi 150 km a už léta jsem tam nebyla. Zkusím se domluvit, zda by nezaslali. Ještě jednou dík a pěkný máj - lásky čas. *slunce*Zdraví Jaga.

hodnocení

0x

Mno u nás se používalo téměř výhradně sádlo i do buchet a koláčů.Ono ,pokud je dobře vyškvařené,domácí, je na čerstvém chlebu a na něj cibulka-to je taky lahůdka!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]