Nejste přihlášen/a.
Ahoj jaký mate nazor na pleny? a co se vyplatí? jednorázové a nebo látkovéé? Máte zkušenosti?
To je pěkné, jak píšou samí chlapi...
U jednoho dítěte se látkovky vyplatí s chlupem, pokud je máte pro dvě, je to lepší (pokud vám je nesežerou mezitím moli, jako kamarádce ). Spíš bych počkala, až bude mimi na světě. Nastudujte si to, vyberte si systém, který se vám zamlouvá. Pokud budete mít dost elánu a chuti a dítě nebude toho typu, kdy si chodíte ranní hygienu odbýt ve čtyři odpoledne, pošťák je donese za dva dny.
Ahasver: když si člověk nákup papírovek promyslí, vychytá nejlevnější slušnou značku a vyzobává akce a podobně, dostane se na cenu kolem tří korun za jednu. To už docela jde. Na to, že se prodávají při normálních cenách i za sedm a podobně
Pb: 5-7 plen je teorie, když člověk počítá takové to klasické "přebalí se před jídlem", v praxi je to kolem 8-9. Oni ti prevíti mrňaví totiž nechodí na malou i velkou zároveň, takže před jídlem pěkně vyměníte naducanou plínu a po jídle to udělá "e" a jdete zas.
Sargo,víte kolik jsem se já napral těch látkových?Když byly moje děti malé,byla to součást mých povinností...
Moc rád na tu dobu vzpomínám...
Mimochodem,kdyby cena těch papírových byla rozumná a né tak šílená,byl bych pro ně.Čas je totiž to,co mladá maminka potřebuje nejvíc...
Sargo,já vím,jen si myslím,že maminka by měla mít jiné starosti,než pořád hlídat nějaké,,akce,,.Kdyby ta plena byla za padesátník,to by bylo jiné kafe...Ale to už jsme někde jinde.Tahle doba udělala z dítěte luxus a jednou na to vymřeme...
Dobrý den. Patříme k té generaci, kde se používaly bavlněné pleny, které máme na chalupě na hadříky. Naše děti, mají už velké děti, ale látkové pleny, jsou nezničitelné. Jednorázové pleny, to je lahůdka přebalovat mimčo, to se to hlídá.
Ale, ale, ale ...naše děti, od půl roku, už ee, bylo do nočníčku. Někdy to také bylo do pleny, ale nejvíce se ee, udělalo do nočníčku. Kakání vždy. Nyní vidíte i dítě s plenkou a má 2 roky. Mluvit umí, jíst sám umí, ale neumí udělat do nočníku ee. Je jednodušší dát dítěti plenu, než ho učit sedět na nočníku. Jen můj názor.
Ale tak naučení na nočníček není problém látkové X jednorázové pleny To je v osobním přístupu rodiče a ve vyzrávání dítěte. Já měla dvě děti na jednorázovkách a nejmladší na látkovkách, nočník zvládly všechny stejně v cca roku a třičtvrtě, prakticky ze dne na den. Taky jsem měla od mojí mámy na talíři, že my jsme na nočníček chodily už kdovíkdy... ale táta to upřesnil - brácha byl takový malý lenoušek, kam ho ráno na nočník posadili, tak ho večer našli, takže je logické, že v nočníku vždycky něco bylo. Když na nočníku zrovna nebyl, čůral do plen (nebo do kalhot). Já byla živé dítě, na nočníku jsem neposeděla, takže moje "úspěšnost" byla mizivá, čůrala jsem věčně mimo nočník. Nočník vědomě jsem zvládla taky zhruba kolem druhého roku, jako moje děti. Jinak i z předškolního věku si pamatuji občasné noční pomočování
Mám docela dost kamarádek, které měly děti na látkovkách a jejich děti taky nočník zvládaly plus mínus kolem druhého roku. Problém není v přebalování, ale v tom, nakolik se rodičům chce dítě neustále vysazovat na nočník - mně se třeba nechtělo, protože mi to přišlo jako zbytečné tejrání dítěte, moje děti na nočníku posedět nechtěly. A abych využila "dobrých rad" starší generace typu "pust jí k tomu televizi a dej jí pribiňáka", případně "to ji musíš plenou přivázat za nohu ke stolu, aby ti neutíkala" - tak to sorry, ale proč jako? MMCH nejstarší holka byla v roce a kousek jeden den sama u mých rodičů, kdy si moje máma usmyslela, že ji naučí na nočník. Nevím, co s ní prováděla, určitě nic vyloženě drastického. Ovšem výsledek byl ten, že když si o pár měsíců později holka začala sama říkat, tak všude s kýmkoli si na nočník/záchod řekla, jenom s babičkou si čůrala do punčoch
Před 30ti lety kdy já měla děcko jiné jak látkové nebyly a já jen vyvařovala a žehlila, pozděj prala a prala. Aby neprotekly durch tak vkládala do jedné gumu a dcera byla často opruzená ale snad proto, že jsem byla líná prát neměla ve 13ti měsících plenky. Vnučka bude mít dva roky a jednorázovky jsou super věc, dnes už si začíná říkat čůrat a tak má plenkové kalhotky pouze na noc. Nevím jestli nakupujete výbavičku ale mám jednu poznámku, dcera chtěla jen bodíčka a smála se plátěným košilkám 30 let starým, já se nedala odradit a všechny jsem vyvařila a nažehlila, rychle přišla dcera na to, že je to na mimino lepší než bodíčko. Kabátky a dupačky z bavlny (dřív se říkalo mako) vše 30 let staré také vnučka na doma odnosila. Nejsme sice socky ale vyhazovat spoustu peněz za mnoho oblečení na mimino je zbytečné, pár nových drahých věcí, samozřejmě nové boty ale jinak nakupujeme vše v sekáči a na bazaru (nejvíce přes e schopy). Na pískovišti matky ječí na děti aby se neválely v písku a po trávě, že teplákovka stála 500 a nepůjde to vyprat, my jsme v klidu-ta naše stála 30- 50kč.
Ty latkove, co byly za nas, dnes uz snad nikdo nepouziva. Pokud se mluvi o latkovych plenach, pak to jsou latkove kathotky, ktere se nevyvaruji, nezehli a perou jen na 60°C. Porizovaci cena cele sady je okolo 15 000Kc. K tomu je treba pripocitat praci prasky, vodu energii. Jednorazovych plenek se spotrebuje tak 5-6 denne.
látkové pleny 70 x 70 cm
PRAVÉ ČESKÉ BAVLNĚNÉ PLENYPB -látkové pleny jsou stále v prodeji, cena za 1ks cca 24 kč (záleží na kvalitě)
Samozrejme, ze jsou v prodeji, ale nemyslim, ze by se pouzivaly stejne jako pred lety. Takhle pod hlavicku, pres papirovou plinu kvuli kyclim, ale ze by do nich nekdo dite prebaloval? To si spis maminky kupuji na prebalovani ty latkove kalhotky, co se nevyvaruji a nezehli a vyrazne lepe saji.
Není pravda, klasické čtvercovky se i dnes používají. Oproti moderním vrstveným nebo tvarovaným plenám mají velkou výhodu, že rychleji proschnou Já hadrovky používala na nejmladší dítě, před šesti-sedmi lety. Přijde mi, že tehdy nebyla tak velká nabídka, jako dneska (u nás... v zahraničí ano), já mohla vybírat prakticky jenom z Bambino mio a Popolini (pokud zůstaneme u moderních plen). Z finančních důvodů jsem vybrala Bambino mio, což vlastně byly vrstvené čtvercovky... no a časem jsem přišla na to, že klasická čtvercovka mě vyjde levnějši a v kvalitních svrchních kalhotkách (v mém případě Bambino mio) odvede stejně dobrou službu, jako plena vrstvená. Krom toho jsem měla i dvě nebo tři plenky Popolini, které se používaly jako papírová plena, nemusely se přes ně dávat svrchní kalhotky, protože už je měly zabudované v sobě... jako jo, nebyly špatné, ale čtvercovky jsem měla radši. Už jenom kvůli tomu rychlejšímu schnutí.
Vlastně jsem původně látkovky chtěla používat i na nejstarší dítě, ale tehdy to byl totální propadák, všechno prádlo pročůrané, dítě opruzené... asi po dvou dnech, rozhodně ne déle. Zpětně vidím, že problém nebyl ve čtvercovkách, ale v tom, jak nemožné svchní kalhotky jsem použila. Nepříliš dobře těsnily, zato byly igelitové a dítě se pod nimi zapařovalo. Ono tedy tehdy nebylo na výběr, koupila jsem to, co obchody nabízely. Dnes je situace daleko lepší.
Stejně jako pb si myslím, že se palmolivka ptá na novou generaci látkových plen, které se teprve začínají rozšiřovat. Možná to zde upřesní.
Mám doma zásobu těch starých látkových plen po dětech. Když za mnou přijely dcera a snacha s vnuky, několikrát jsem nabízela, že po dobu pobytu mohou používat staré pleny. Že já je vyperu a vyžehlím, ony že nějakou korunu ušetří. Obě odmítly.
Jak tak chodím se psem, tedy ještě nedávno jsem chodila hodně, tak se vždy dívám do zahrad, na balkóny... Klasickou várku vypraných dětských plen už nikde není vidět. Leda sem tam dvě tři mezi utěrkami. A jako utěrky spotřebovávám staré pleny i já.
Mám stejné zkušenosti. Na mé děti narozené v 70.tých letech ještě jednorázové pleny nebyly. Nebyla ani automatka. Prala jsem v německé vířivce WF /tak nějak/, ždímala ve ždímačce Frymeta. No a máchala v plechové vaně. Plen jsem měla velkou zásobu, tak jsem prala 1 x za 2 dny. Ale byla to makačka, to dnešní maminky vůbec neznají. A je to dobře.
Látkové pleny pak nikdo nechtěl. Dcera i syn s rodinami používali papírové. Asi je vyhodím. Mám jich tam asi 60, nové už nejsou, Balík jsem už dala do Optiky. Představte si, že jimi leští brýlová skla a není prý na to nic lepšího. Optička byla moc ráda.
Čeho si ale cením, jsou papírové gatě pro dospělé. U miminka to znečištění bral člověk tak nějak jinak, /ten nám ale udělal pěkný bobeček!/ ale u zaneřáděné babičky mívám žaludek až v krku. To je opravdu věc k nezaplacení, nevím, co bych si jinak počala, muset to po ní prát. I když balík se 14 kusy stojí 520 korun. Ale co naděláme? Jaga.
Sice to nemá z původním dotazem nic společné ale mě to nedá, tak snad mi to ostatní prominou. Jaguš, to nemůže napsat lékař a zaplatit ZP nebo aspoň žádat o příspěvek na jednorázovou pomůcku? Starat se o nemocného, kdo to nedělal, neví o čem je řeč, jak se u nás říká " Pán Bůh vám to jednou oplatí". Já sama používá Tena mini (jen na lehký únik moči) a ty lékař píše a ZP platí.
Zdravím,
nevím, jestli už někdo nereagoval. Asi jsem z té mladší generace, která zase touží po starých věcech. Pokud to u Vás doma vypadá, že látkové pleny nikdo nepoužije, ráda je od Vás koupím nebo vyměním za něco užitečného , jak budete chtít. Chtěla bych pro své miminko právě takové pleny, co byly dříve. Kdyby Vám udělalo radost, že je někdo využije, prosím, dejte vědět na: dakasal@centrum.cz
Děkuji, B.
Měl jsem nedávno možnost porovnat plenu, kterou jem "nosil" já (1954) a dnešní bavlněnou. Ono je to o něčem úplně jiném. Ty dnešní jsou podřadný hadr.
Přesně tak. Moje děti se narodily 1980 a 1987, na mladšího se dokoupilo 10 nových plenek a zbytek měl po bráchovi, a dodnes bych doma našla nerozpadlé, bělostné plínky, nechané "na hadry". Donedávna jsme používali i ty původní osušky - vlastně veliké čtvercové pleny.
Jednorázovky jsou báječné na cestování. V posledních letech jsem vždycky s úžasem sledovala maminky s kojenci, někdy přímo s novorozenci, v hotelových jídelnách, když jsme byli na dovolené. Bylo mi to divné, my jsme s tak maličkými dětmi nikam nejezdili, až mi to docvaklo: jednorázové pleny.
jsem pro jednorázovky-ušetříte čas, který můžete věnovat dítěti(dětem). U obou jsem měla pampersky a nevyměnila bych to. Druhý mimčo bylo ze začátku dost blinkací a to jsem jen prala a žehlila oblečení a pleny, co jsem měla pod hlavičku atd...a k tomu ještě předpírat a prát atd hadrovky bych teda nechtěla. Finančně si myslím moc nepomůlžete když spočítáte praní a žehlení a vodu a hlavně ten čas. Za mě jedině jednorázovky
Do 1 roku jsem používala látkové pleny jako prevenci možných alergií u prvních 2 dětí. U těch dalších dvou jsem to zkusila dělat alespoň 2 měsíce. Látkovou plenku jsem vkládala do pampersky.
ostatní už bylo řečeno
existují specielní plenkové kalhotky, to se pere celé - je to ekologické a asi zdravější - ty jsem ale nevyzkoušela
zajímavý článek o látkových plenách : baby-cafe.cz/...
No já vyrostl na látkových - jiné tehdy nebyli. Když jsme měli my malé děti, tak papírovky začínaly. Jednak byly drahý jak prase, takže tak maximálně, když se někam jelo na výlet a druhak nám doktor doporučil látkové kvůli kyčlím. Ale nevím, jestli se teď už ty papírové nedělají tak, aby kyčle správně rostly.
Co bych dala za jednorázové pleny! Když máte 2 děti hned po sobě-15 měsíců,tak těch plen je!Jen stále perete,žehlíte,perete...Ten čas u toho strávený,který se mohl využít k hraní s dětmi,procházkám,chozením do parku na písek a prolézačky by byl k NEZAPLACENÍ! Maminky buďte vděčné za jednorázové pleny a za čas strávený s vašimi malými dětmi,místo praní a žehlení,ten se nikdy nevrátí!
Dobrý den.
Dle mého názoru je nejlepší kombinace obou. Doma bych používala klasické látkové. Dítě, pokud se počůrá, cítí vlhko, je mu to nepříjemné a lépe se tak naučí chodit na nočník. Jednorázové papírové pleny jsou pro dítě i rodiče pohodlnější a komfortnější, ale často vidím, že i dvouleté děti pořád ještě tahají pleny. Proto bych ty jednorázové používala pouze při cestování.
Zaznělo tu mnoho argumentů ve prospěch obojích, Já bych řekl že u látkových může být ten největší problém v sušení, nikoliv v praní. Automatka to vypere, kdo má sušičku tak i usuší. Kdo má sušárnu, nebo půdu, tak s tím taky takový problém mít asi nebude. Ale třeba v paneláku už to problém může být, kam pověsit na sušení denně 40 plín. Takže to je jedna z věcí, kterou je nutné vzít do úvahy předem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.