Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zarostlý nehet - jak to mám léčit?

Od: ajinka123 odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, už něco přez rok trpím zarůstáváním palce na pravé noze. Vždy to bylo, že se to dalo pokaždé vytáhnout, ale cca. před 3 měsíci se mi objevilo červené až fialové zrudnutí. Teče mi z toho hnis a nevím co stým.. Děkuji za každou radu!

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karelxii*
hodnocení

3x

léčit doktorem!

des*

Už se tady o tom mnoho napsalo #zarostlý+nehet+u+nohy

ajinka123
hodnocení

Právě dneska jsem byla u doktora a jen to promačkal a řekl že nejlépe na kožní .

cobrak*

Běžte ještě jednou na kožní, ať Vám napíše doporučenku na chirurgii nebo jděte rovnou tam.

hodnocení

0x

Běžte ihned k lékaři,máte to podebrané,a mohla by jste třeba přijít o prst,samotný zákrok vůbec nebolí,lokálně vám to umrtví,a nehet celý jakoby vystřihnou,ránu vyčistí,a posléze vám naroste nový a pěkný.

verita*

Je to jedna z moznosti jak lecit, ale moc lidem to nepomaha, tim nechci rict, ze jste spatne poradila, ale nehet stejne kdyz dorusta tak zarusta nanovo do place a pro mnoho lidi to reseni nebylo. Nekomu to zabere, to asi jo, ale ne vsem.

martinaa*
hodnocení

0x

Teď jsem to řešila skoro dva měsíce... abych nemusela na onu operaci. Kupte si v lékárně žlutý roztok Rivanol, je silně antiseptický a hojí. Naneste na gus ustřižené gázy, přiložte na zknisané místo, zalepte a celý palec ovažte sterilním obvazem. Ten přichyťte náplastí, aby nepadal. Nechte, dokud to prostě nespadne, opakujte dle potřeby. Na ten obvaz se nesmí v žádném případě dostat voda a špína, takže pěkně nohu ven z vany:)

Rivanol zlikviduje hnis a vyléčí, ale musíte nehet nechat dorůst do původního rovného tvaru. Nestříhat, jinak to bude krásný bludný kruh.

Pokud toto nezabere, pak už jedině lékař, kterému jsem se bohudík vyhnula. Několi kamarádů toto řešilo, prsty nateklé, fialové a pak museli na vyříznutí. Nemohli měsíc pořádně chodit, pro ženu boty do špičky nebo společenské nepřipadaly v úvahu a pokud je někdo do palce kopnul nebo na něj šlápnul, byli schopní vraždit, jaká to byla bolest.

doplněno 05.03.12 14:55:

kus:)

dedkoid*

Mastičky, koupele, nechat nehet dorůst... nic z toho dlouhodobě nefunguje. Byl jsem na plastice a mám pokoj.

martinaa*

Koupelím nevěřím, musí to být ve zcela sterilním prostředí. Paní, co mi ten Rivanol dala a všechno tohle doporučila, je doktorka ve výslužbě a díky ní jsem nemusela na řezání:)

cobrak*

Ano, nebo Rivanol, ale pozor, nelekněte se. Je to taková tmavá láhev, ale samotná tekutina má barvu naprosto schodnou jako žlutý zvýrazňovač a hodně to barví. Takže nejlépe to udělejte ve vaně nebo s nohou z postele nad nějakou mísou či lavůrkem.Jako druhá možnost je mastička Betadine, která léčí, ale nevím, zda Vám na to pomůže (stojí asi 70kč a má vysoce hojivý účinek, takže se vyplatí i do budoucna mít ji v lékárničce). Jestli tam máte zánět a teče Vám z rány hnis, znamená to, že musíte ten hnis dostat ven. Takže jděte do lékárny a požadujte višňový obvaz. Je to taková jakoby barbecue omáčka. I pachem se vzájemně podobají. Jestli tohle nepomůže, tak jedině chirurg. Držím palce!

martinaa*

Jj, nehet mám pořád žlutý a to mám obvaz dva týdny dole:D Ale zabralo to, díky bohu. Ale já ho tam měla právě na ten hnis, ptala jsem se i na višňák, protože mi ho dávali kdysi v nemocnici na ruku, ale babička od přítele říkala, že višňák je dobrý, ale Rivanol lepší. Tak nevím, višňák jsem si koupila, když mi ten prst začal hnisat poprvé někdy před Silvestrem, ale výsledek žádný...

dedkoid*
hodnocení

0x

Já byl v Jalonci n/Nisou na plastické operaci. Trpěl jsem na oboustranné zarůstání nehtů na palcích. Nechal jsem si udělat jen vnitřní plastiku a je to super.

doplněno 05.03.12 15:07:

Jablonci n/Nisou, MuDr. Dobeš - znamylekar.cz/...

martinaa*

Můžu se ze zvěavosti zeptat, co to obnášelo a jak to vlastně vypadá? A nehty máte svoje?

Také jsem si dřív myslela, že na to trpím, ale pak jsme zjistila, že si jen špatně stříhám nehty:)

dedkoid*

Odstranila se přerůstající kůže a zašilo se to jakoby pod nehet. Nehtové lůžko nebylo potřeba upravovat. Nehty mám svoje. *frajer* Jen ty injekce pod nehet, to bylo žůžo!

martinaa*

Jeee, injekce pod nehet, brrr...

verita*
hodnocení

0x

Ajinko, coze ti to zarusta? Nechtela jsi rict spis, ze ti zarusta nehet u place? Vytahujes nehet u palce a nebo ti prirusta kuze od palce k druhemu prstu. Kam ti ten palec muze zarustat. Stejne by to mel videt doktor, ale ty jsi u nej asi uz byla, vid. Co ti na to rekl. Nejak mi to hlava nebere, jak muze zarustat palec. O takovem problemu jsem se na zdravce neucila, o problemech s nehty jo. Lekar na skole nas ucil, ze pri zarustani nehtu se da spendlikem vyryt drazka pobliz mista, kde to zarusta (tak dve -tri drazky, ne tesne vedle sebe, ale zase ne moc daleko, asi +- 2 az 3 mm od sebe, to pocitis sama jak to potrebujes) a tim se pak ten ohlej nehet nadzdvihne (v misteh drazky nehtu po spendliku bude nehet slaby a nehet by se pak sam mel vyrovant - nadzvednout). K desinfekci zaniceneho mista, mimo jine desinfekcni prostredky, muzes pouzit jako "domaci lekarna"hypermangan - par zrnicek, nebo sodu bicarbonu - ta bude asi lepsi a mozna i bezpecnejsi. Zanet rad kysele prostredi a soda je zasadita, takze ty bacterie a necistoty taky zlikviduje, moje kolegyne si tak vylecila plisen na placi ruky. Lzici sody nebo par zrnicek hypermanganu (voda po hypermanganu nesmi byt moc zbarvena, jen lehce do ruzova) das do vangliku - lavorku a nohu-y si v tom budes koupat / oplachovat. Nebo se mrkni na odkaz ... health.ic.cz/... Jinak by to chtelo asi doktora. Tak pak napis jak ses rozhodla a co ti pomohlo. Doktor a jejich lecba nebo domaci lekarna. Zatim pa

hodnocení

0x

Mě osobně toto před lety trápilo velmi. Stejný scénář, včetně hnisu... Když mi nějaký dobrák nedopatřením v MHD stoupl na nohu, myslel jsem že vyletím bolestí z kůže.

Ačkoliv jsem sám nevěřil v úspěch léčby, pomohla mi asi 3 týdenní kůra, kdy jsem si každý večer (nebo i ráno, podle toho jak se stíhalo) koupal palce v silném odvaru z heřmánku a naučil jsem se správně stříhat nehty - do roviny. Zánět se odporoučel a už nikdy jsem s tím problém neměl.

A chci podotknout, že tento postup mi nebyl vnuknut babkou kořenářkou ani jinou šarlatánskou osobou, ale erudovaně mi ho doporučila má tehdejší obvodní lékařka.

verita*

nejsem baka korenarka ani sarlatanka, jsem zdravotni sestra, a nerikam, ze moje rada je ta jedina. Samozrejme pisu, ze by to mel videt lekar, ale s lekari i zdravotni sestry muzou mit spatne zkusenosti, a sam kozni lekar nam radil jednoduchy recept aniz by bylo zpaotrebi nejakeho invazivniho zakroku, uz jednou vyse jsem psala, ze ne kazdemu zastrihavani pomaha, ze se to vraci, ale je fajn, ze vam to pomohlo.

Verita,

To samozřejmě nebylo mířeno směrem k Vám, to bych si nedovolil:)

cobrak*

Ano, heřmánek má antiseptický účinek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zarostlý nehet

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]