Rozdíl mezi kysaným a sterilovaným zelím

Od: Datum: 02.03.12 09:06 odpovědí: 7 změna: 19.12.15 18:43

Dobrý den,

vysvětlí mi prosím někdo, jaký je rozdíl mezi kysaným a sterilovaným zelím?

I co se týče např. použití při vaření...?

Díky.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 02.03.12 09:22
avatar

Zhruba se dá říci, že kysané zelí vzniká studenou cestou - kvašením. Sterilované zelí teplou cestou za pomoci octa.

Více například zde: http://www.ireceptar.cz/varen…li-kysane-sterilovane-a-jine/
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.03.12 10:10
avatar

strejc má pravdu... ještě bych doplnila, že kysané je kyselejší, sterilované má jemnější chuť - podle toho se pak používají při vaření, kde chceš výraznou a kyselou chuť, dáš kysané... nebo z něj můžeš dělat salát za syrova - má spoustu vitamínu C a jiných prospěšných věcí, zvlášť teď v zimě je super :)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: viky®
Datum: 02.03.12 11:54
avatar

Recept kam se také může dát kyselé zelí a je výborné.

Klasická gulášová polévka z masa.

Mleté maso, cibulka,červená paprika, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, hladká mouka, majoránka, brambory, kyselé zelí, smetana.

Cibulka nadrobno nakrájená s mletým masem / mleté maso, nebo krájené maso na kousíčky, můžeme dát půl na půl,/ smažíme s kořením, tak dlouho, až je maso krásně hnědé. Pak přidáme červenou papriku a krátce necháme přejít teplem. Zalijeme a dusíme, dokud maso není měkké. Přidáme brambory, nakrájené na kousíčky, ½ kg kyselé zelí - také nakrájené na malé kousky. Když jsou brambory měkké, zahustíme jiškou a smetanou zjemníme.

Množství surovin dáváme podle množství porcí. Když se to někomu zdá hodně kyselé, může si přisladit.
Dobrou chuť, je to mňamka.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.03.12 18:09
avatar

Jako mňamku bych to bral, ale určitě ne pod názvem "Klasická gulášová polévka"! Když už, tak zelňačka. ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: viky®
Datum: 02.03.12 12:02
avatar

Rozdíl při použití zelí u jídla.

Kysané zelí k jídlu, zpracováváte tepelně, aby bylo měkké. To je povaříte, nebo dusíte na cibulce.

Sterilizované zelí, je tepelně zpracované, při otevření sklenice zelí, je měkké, přímo můžete dávat jako přílohu k jídlu, bez úpravy.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ddt007
Datum: 03.03.12 07:18

Je to takovy rozdil jako dat si konzervu nebo cerstvy steak rozhodne kysane zeli a pokud mozno ne tepelne upravovat, idealni je ho jist zasyrova, ale to obecne plati o jakekoli kvasene zelenine. Uplne nej je kvasena cervena repa

Ohodnoceno: 0x
 
Od: kocourpremysl
Datum: 19.12.15 18:43

Rad si delam kvasene cervene zeli, pekne to nakrouham na jemno, zaleju prevarenou vodou se soli, dam tam cesnek a pridam jeste ruzny zeleniny typu mrkve, chili papricky, atd. Ale cervena repa? To jsem jeste nezkousel. Asi teda povarena, ne? Nebo syrova? Jestli mate zkusenosti, tak dejte vedet...

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.